Р Е Ш Е Н И Е

 

№ . . . . . .

 

22.01.2016 год., гр. Велики Преслав

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Районен съд – Велики Преслав, закрито съдебно заседание, в следния състав:

 

Председател: Мирослав Марков

Секретар . . . . . . . . . . . . . . . .,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от районен съдия Марков

гражданско дело № 35 по описа за 2016 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производство по чл. 165, ал. 4, във вр. с чл. 130, ал. 3 и ал. 4 от Семейния кодекс.

Настоящото производство е образувано по молба на Ю.М.А., в качеството й на настойник на Г.В.А. с ЕГН **********. Молителката иска да й бъде разрешено да се разпореди с част от парични средства депозирани в банков влог на лицето, което е поставено под настойничество. Представя доказателства в тази насока и мнение на настойническия съвет. Моли да й бъде разрешено да се разпореди с принадлежаща на лицето сума, представляваща част от банков влог, с цел покриване на действителните извършени разходи за издръжка на Г.В.А. в размер на 45,47 лева, които са заплатени от Дом за възрастни хора с психични разстройства в с. Черни връх, общ. Смядово, обл. Шумен. Сочи конкретна банкова сметка.

***, представените доказателства и изложените в нея обстоятелства, преценява, че разходите в размер на 45,47 лева са действително направени за задоволяване потребностите на лицето поставено под запрещение и намира, че същите са извършени в негов интерес, поради което следва да бъдат възстановени в полза на Дом за възрастни хора с психични разстройства - с. Черни връх, общ. Смядово, обл. Шумен.

Настоящият състав на съда намира, че държавна такса за настоящото производство не следва да бъде заплащана от молителя, тъй като според  чл. 5, б. "к" от Закона за държавните такси, книжата и документите по обществено подпомагане се освобождават от държавни такси. Това правило е приложимо и в охранителните съдебни производства. Съгласно  чл. 5, б. "к" от Закона за държавните такси,  от заплащане на държавна такса се освобождават всички документи и книжа по обществено подпомагане. От данните по делото е видно, че предмет на производството е молба, която по своята същност е искане за предоставяне на социално подпомагане, което е част от общественото подпомагане. Щом като в случая, предметът на делото попада в разпоредбата на  чл. 5, б. "к" от ЗДТ, т.е. е в сферата на социалното /общественото/ подпомагане, молителят не дължи държавна такса.

Ето защо и на основание чл. 165, ал. 4 от СК, съдът

         

Р Е Ш И:

 

          1.РАЗРЕШАВА разпореждането с влога на поставената под пълно запрещение Г.В.А. с ЕГН ********** от личната й банкова сметка *** – клон гр.Смядово до размер на 45.47 лева /четиридесет и пет лева и четиридесет и седем стотинки/ в полза на Дом за възрастни хора с психични разстройства - с. Черни връх, общ. Смядово, обл. Шумен.

Разпореждането да се извърши в полза на Дом за възрастни хора с психични разстройства - с. Черни връх, общ. Смядово, обл. Шумен от Ю.М.А. с ЕГН **********, в качеството й на настойник на Г.В.А. с ЕГН **********.

          2. Във връзка с чл.5, б."к" от ЗДТ, констатира, че молбата, която по съществото си, е искане за предоставяне на социално подпомагане, е освободена от държавна такса.

На основание с чл.4б от ЗДТ, недължимо платените такси се връщат по искане на заинтересованата страна.

Решението е окончателно.

 

                                                                    

ПРЕДСЕДАТЕЛ: