Р Е Ш Е Н И Е

 

08.01.2016 год.

 

Номер . . . . . . . . . . .                                 Година 2016                          Град Велики Преслав

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Великопреславският районен съд                                                   трети  състав

На 08 (осми) януари                                                                             Година 2016

В публично съдебно заседание, в следния състав:

                                                                                          Председател Стоян Момов

Секретар М.В.,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия Момов

административно-наказателно дело номер 6 по описа за 2016 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

 

            Производство по чл. 4 и сл. от УБДХ, образувано по акт за констатирана проява на дребно хулиганство от 06.01.2016 г., съставен от орган на МВР при РУ гр. Велики Преслав при ОД на МВР гр. Шумен срещу Х.Б.И. ***.

            Преписката е внесена в предвидения в чл. 3, ал. 1 от УБДХ 24-часов срок. Ето защо, разглеждането Ł е допустимо.

            Нарушителят се явява лично в съдебно заседание. Не оспорва фактическите констатации в акта. Сочи, че при извършване на проявата си бил в състояние на емоционално раздразнение поради насочени срещу му обидни изрази от близък роднина на жената, с която живеели фактически като съпрузи.

            ВПРП, уведомена на осн. чл. 5, ал. 2 от УБДХ, не се представлява.

            От събраните по делото доказателства: обясненията на нарушителя И., дадени в съдебно заседание и материалите, приложени по преписка УРИ-323000-67/07.01.2016 г. по описа на РУ гр. В. Преслав при ОДМВР гр. Шумен, преценени поотделно и в съвкупност, съдът установи следното от фактическа и правна страна:

            Нарушителят Х.И. ***. Същият се намира във фактическо съпружеско съжителство с дъщерята на пострадалия *** от с. Маломир. Последният работел като водач на МПС в „Текстил сървиз България” ООД, чийто управител бил бащата на нарушителя – *** На 05.01.2016 г., между пострадалия и нарушителя бил проведен телефонен разговор, при който последният отправил упреци и обидни изрази спрямо И.. На следващия ден – 06.01.2016 г., нарушителят И. посетил адреса на дейност в с. Иваново на горепосоченото дружество, при което, в присъствието на служители, отправил обидни изрази и нанесъл удар с юмрук върху пострадалия ***. Действията на нарушителя били незабавно прекратени чрез активното в тази насока поведение на управителя – неговия родител ***

            Съдът приема горната фактическа обстановка въз основа на горепосочените доказателства. Същите са безпротиворечиви и взаимнодопълващи се относно изясняване на обективната страна на деятелността, визирана в акта.

            Предвид така установеното от фактическа страна, съдът намира от правна страна, че по делото са налице данни, които сочат на извършена от нарушителя Х.И. непристойна проява, изразена в скарване и нанасяне на удар другиму, на публично място пред повече хора, с която проява нарушил обществения ред и спокойствие.

            Тази проява, предвид установената в настоящото производство по УБДХ съвкупност от обективни и субективни признаци, съдът оценява като имаща по-ниска степен на обществена опасност и непредставляваща престъпление по чл. 325 от НК. Поначало, процесуалните възможности на производствата, разглеждани пред съда по реда на УБДХ са недостатъчни за всестранното и пълно изясняване на обстоятелствата, с оглед преценката за съставомерността, респ. за несъставомерността им по НК. Ето защо, съдът приема, че на нарушителя Х.И. следва да бъде наложено административно наказание по чл. 1, ал. 1, т. 2 от УБДХ, а именно: „Глоба”. Размерът на същата, следва да бъде определен на 150 лева. Именно този близък до минималния размер на наказанието, с оглед същността на проявата, извършването Ł под въздействието на възбудено емоционално състояние, предизвикано от неправомерно поведение на пострадалия, засягащо личните права на нарушителя и изразените пред съдията критичност и съжаление на последния към извършеното от него, съдът приема за съответен на извършеното.

            Водим от горното, съдът

 

Р    Е    Ш    И :

 

            НАЛАГА на Х.Б.И. – роден на *** ***, български гражданин, с постоянен и настоящ адрес:***, неженен, със средно образование, с ЕГН **********, неосъждан, без трудово правоотношение, АДМИНИСТРАТИВНО НАКАЗАНИЕ по чл. 1, ал. 1, т. 2 от УБДХ – „ГЛОБА” в размер на 150,00 лв. (сто и петдесет лева), за извършена на 06.01.2016 г., в с. Иваново, общ. Върбица, обл. Шумен, непристойна проява, с която се нарушава обществения ред и спокойствие, квалифицирана като дребно хулиганство по смисъла на чл. 1, ал. 2 от УБДХ, съобразно констатациите по акт за констатиране на дребно хулиганство, съставен на 06.01.2016 г. от полицай *** при Районно управление *** по ОД на МВР гр. Шумен по преписка УРИ-323000-67/07.01.2016 г. по описа на РУ гр. В. Преслав при ОДМВР гр. Шумен.

            Решението може да се обжалва в 24-часов срок, считано от постановяването му в 11,10 часа на 08.01.2016 г., пред Окръжен съд гр. Шумен, на касационните основания, предвидени в Наказателно-процесуалния кодекс.

            РАЗЯСНЯВА на нарушителя, че срокът за обжалване на решението изтича в 11,10 часа на 11.01.2016 година.

            На основание чл. 7, ал. 1 от УБДХ, в случай на обжалване, НАСРОЧВА делото пред ШОС на 12.01.2016 г. от 14,00 часа.

            ОПРЕДЕЛЯ и резервна дата по насрочване на делото пред окръжния съд – 14.01.2016 г. от 14,00 часа.

 

 

                                                                                    Районен съдия: