П Р И С Ъ Д А

 

 

Номер . . . . . . . . . . .                        Година 2016                  Град ***

 

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Великопреславският районен съд,                          четвърти състав

На 15/петнадесети/ януари                                      две хиляди и шестнадесета година

В публично заседание  в следния състав:

            Председател:  Дияна Петрова

Секретар: Д.Д.

Като разгледа докладваното от районния съдия

Наказателно дело от частен характер № 251 по описа за 2015 г.

 

П Р И С Ъ Д И :

 

ПРИЗНАВА подс. Х.Х.М. с ЕГН **********,***, с постоянен и настоящ адрес ***, български гражданин, с основно образование, неженен, неосъждан,

ЗА ВИНОВЕН В ТОВА, че на 19.06.2015г. в гр.***, обл. Шуменска, причинил на Д.А.Д. с ЕГН ********** *** лека телесна повреда, изразяваща се във временно разстройство на здравето неопасно за живота– престъпление по чл.130, ал.1 от НК.

На основание чл. 305, ал. 5, пр. 3 от НПК вр. чл.78а ал.1 от НК ОСВОБОЖДАВА подсъдимия Х.Х.М. с ЕГН ********** ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ и  му  налага  административно  наказание  “ГЛОБА”  в  размер  на    1 000.00 /хиляда/лв.

ОСЪЖДА подс. Х.Х.М. с ЕГН ********** да заплати на Д.А.Д. с ЕГН ********** *** сумата от 200.00 /двеста/ лева, като уважена част от предявения граждански иск, представляваща обезщетение за причинените му неимуществени вреди от престъплението по чл.130, ал.1 от НК, ведно със законната лихва върху сумата до окончателното й изплащане считано от 19.06.2015г.

Отхвърля гражданският иск предявен от Д.А.Д. с ЕГН ********** *** за неимуществени вреди срещу Х.Х.М. с ЕГН ********** в останалата му част до пълния предявен размер, като неоснователен и недоказан.

На основание чл. 189, ал. 3 от НПК, ОСЪЖДА  Х.Х.М. с ЕГН ********** да заплати сумата от 580.00 /петстотин и осемдесет/ лева на Д.А.Д. с ЕГН **********, представляваща направените от него деловодни разноски и разноски за адвокатско възнаграждение.

На основание чл.2 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК  вр. чл. 190, ал. 2 от НПК, ОСЪЖДА Х.Х.М. с ЕГН ********** да заплати  държавна такса върху уважения размер на гражданския иск в размер на 50.00 лева.

 Присъдата подлежи на обжалване пред Шуменския окръжен съд  в 15-дневен срок  от днес.

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: