Р Е Ш Е Н И Е

 

22.02.2016 год.

 

Номер . . . . . . . . . . .                 Година 2015                    Град Велики Преслав

 

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

 

Великопреславският районен съд                                четвърти състав

На 03 (трети) февруари                                                   Година 2016

 

В публично съдебно заседание, в следния състав:

 

Председател Дияна Петрова

Секретар И.Д.,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия Д.Петрова

гражданско дело номер 564 по описа за 2015 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производство по чл.51, ал.4 от СК.

 

Депозирана е молба от В.К.В., ЕГН **********,*** и И.С. Неделчева,  ЕГН **********,***, в която посочват, че бракът им е прекратен по взаимно съгласие с влязло в сила на 18.12.2006 г. решение по гр.д.№1503/2006 г. по описа на ШРС. Родителските права на роденото от брака им дете по силата на постигнатото между страните споразумение и одобрено такова от съда били предоставени на майката, като бащата бил осъден да заплаща издръжка. Към настоящият момент обстоятелствата при които били определени родителските права и издръжката се били изменили, като молителката била сключила брак с друг мъж и имала от него още две деца. От един месец преди депозиране на молбата, детето им Свилен В. живеел при баща си. Предвид изложеното страните депозират споразумение по чл.51, ал.4 от СК, като желаят съдът да постановени решение, по силата на което да бъде утвърдено Споразумението по чл.51, ал.4 от СК, което е приложено към молбата, с направените в съдебно заседание изменения, в следния смисъл: родителските права върху роденото от брака им дете С.В. В. с ЕГН **********, да бъдат предоставени на бащата В.К.В., ЕГН **********, като местоживеенето на детето да бъде определено при него, да бъде определен режим на лични контакти с майката И.С. Неделчева,  ЕГН **********, всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 08.00 ч в събота до 18.00 часа в неделя с преспиване, както и един месец през лятото, когато бащата не е в платен годишен отпуск, както и да бъде осъдена да заплаща месечна издръжка на детето в размер на 140.00 лв. месечно, считано от датата на решението, с което се одобрява споразумението.

След като се запозна със събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, съдът възприе следното:

По делото са представени и приети, като доказателства: декларации от 30.11.2015 г. от И.С. Н. и В.К.В.; незаверен препис от Решение по брачно дело № 1503/2006 г. по описа  на Районен съд гр. Шумен и удостоверение с изх. № 2398/01.12.2015 г., изд. от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ гр. Смядово. На основание чл.15, ал.1 от Закона за закрила на детето е изслушано детето С.В. В. в присъстваите на социален работник от ДСП-В.Преслав.

Според нормата на чл. 51, ал. 4 от СК - изменението на местоживеенето, упражняването на родителските права, личните отношения и издръжката на децата, може да се поиска при изменение на обстоятелствата. Законодателят ги допуска защото отношението родител - дете след развода е променливо от гледище на всестранния интерес на детето (Р № 3183-1974 г.-II г.о. на ВС). Този извод е изрично подчертан и в ППВС № 1/1974 г., с което е изяснено, че възможността за изменение на мерките относно родителските права е израз на всестранната грижа за децата. Избирането на най-подходящите за тях цели правилното им развитие. Поради това ако обстоятелствата се изменят съществено, ефикасността на избраните мерки поставя въпроса за вземането на нови съобразно изменените обстоятелства. Единственият критерий за изменение на обстоятелствата по смисъла на чл. 51, ал. 4 от СК е дали след решението за родителските права са настъпили обстоятелства, които се отразяват на положението на детето и на ефикасността на мерките, които определят същото (т. V от ППВС № 1/1974 г.).  

Настоящият случай е именно такъв.  

 

При него по делото се установи съществено изменение на обстоятелствата по смисъла на чл. 51, ал. 4 от СК, което налага съответно на тях изменение и на мерките относно местоживеенето и упражняването на родителските права върху малолетното дете на страните - Свилен. Последното от м. октомври на 2015 г. е заживял в дома на бащата и е категоричен при проведеното социално проучване, че желае да живее с баща си.  

 

 

 

Тези изменени обстоятелства засягат положението на непълнолетното дете и ефикасността на постановените спрямо него мерки с бракоразводното решение, които определят същото /така т. V, б. "б" от мотивите на ППВС № 1/1974 г. /. Тези настъпили след развода на страните нови обстоятелства, трайно и съществено засягат положението на това дете и съставляват поради това основание за изменение на постановените с бракоразводното решение мерки относно местоживеенето и упражняването на родителските права върху него (т. V, пр. 1, б. "б" от ППВС № 1/1974 г.). Съобразно тези изменени обстоятелства съдът намери, че в случая е в интерес на детето Свилен да се определи местоживеенето му и предоставят родителските права върху него за упражняване на бащата.

Предвид изложеното съдът констатира, че молбата за допускане на промяна на местоживеенето, упражняването на родителските права, личните отношения и издръжката на детето е процесуално допустима, от друга страна споразумението по чл.51, ал.4 от СК, приложено към молбата и допълнено в съдебното заседание, е пълно отговаря на  изискванията на закона и морала, поради което няма пречки за одобряването му.

С оглед доходите на страните и на основание чл.6 т.3 от Тарифа  за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК следва да бъде определена окончателна държавна такса в размер на 50 лева, от които

 

предварително са внесени 25.00 лв. от  жената.  Следва да бъде осъден молителя да заплати остатъка от държавната такса в размер на 25.00 лв. Всеки от молителите, следва да заплати и държавна такса върху определения размер на издръжката на основание чл. 7, т.2 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК.

Водим от горното, съдът

 

Р   Е   Ш   И:

 

 

ИЗМЕНЯ на осн.чл.51, ал.4 от СК, влязло в сила на 18.12.2006 г. Решение по гр.д.№1503/2006 г. по описа на ШРС, в частта местоживеенето, упражняването на родителските права, личните отношения и издръжката на детето С.В. В. с ЕГН **********, като ОПРЕДЕЛЯ нови, съгласно постигнатото между В.К.В., ЕГН **********,*** и И.С. Н.,  ЕГН **********,*** споразумение, както следва:

1. ПРЕДОСТАВЯ УПРАЖНЯВАНЕТО НА РОДИТЕЛСКИТЕ ПРАВА върху роденото от брака дете - С.В. В., с ЕГН **********, на бащата - В.К.В., ЕГН **********,***, като местоживеенето на детето ще бъде при бащата.

2.ОПРЕДЕЛЯ режим на ЛИЧНИ КОНТАКТИ на майката И.С. Н.,  ЕГН **********,*** с детето С.В. В., както следва: всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 08.00 часа в събота до 18.00 часа в неделя, с преспиване, както и един месец, през лятото, когато бащата не е в платен годишен отпуск.

3.ОСЪЖДА майката И.С. Н.,  ЕГН **********,***, ДА ЗАПЛАЩА месечна ИЗДРЪЖКА на детето си С.В. В., с ЕГН **********, чрез неговия баща и законен представител В.К.В., ЕГН **********, в размер на 140.00 лв. /сто и четиридесет лева/, считано от датата на постановяване на настоящото решение -  22.02.2016 г., до настъпване на законни причини, изменящи или погасяващи правото на издръжка, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска.

          Разноските по делото се поемат от страните така, както са ги направили.

ОСЪЖДА И.С. Н.,  ЕГН **********,***, ДА ЗАПЛАТИ в полза на Държавата, към бюджета на съдебната власт по сметка на ВПРС сумата от 100.80 лева (сто лева и осемдесет стотинки) представляваща дължима държавна такса по споразумението за издръжката, на основание чл. 7, т.2 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК и 5.00 лв. държавна такса за издаване на изпълнителен лист.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

 

Районен съдия: