О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

 

Номер . . . . . . . . . . .                               Година 2016                     Град Велики Преслав

Великопреславският районен съд                                            трети  състав

На 03 (трети) февруари                                                                 Година 2016

В закрито съдебно заседание, в следния състав:

Председател Стоян Момов

Секретар . . . . . . . . . . . . . . . .,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия  Момов

гражданско дело номер 15 по описа за 2016 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

 

            Производство по чл. 130 от ГПК.

            В производството по настоящото дело съдът е сезиран с искове с правно основание чл. 124, ал. 1, пр. 2 от ГПК, предявени от Д.И.И., И.И.И. и Б.И.И. *** срещу Сдружение „Ловно-рибарско дружество гр. Велики Преслав” гр. Велики Преслав, представлявано от Христо Добрев Марчев. Всеки от ищците отправя искане да бъде признато за установено, че съществува членствено правоотношение между всеки от ищците и ответника, като се позовават на незаконосъобразност на взети решения на управителния съвет на сдружението.

            При извършената проверка по чл. 130 от ГПК на исковата молба, съдът констатира, че предявените искове са недопустими.

            Съгласно разпоредбата на чл. 25, ал. 5 от ЗЮЛНЦ, решенията на органите на сдружението, които са взети в противоречие със закона, устава или предходно решение на общото събрание, могат да бъдат оспорвани пред общото събрание по искане на заинтересуваните членове на сдружението или на негов орган, отправено в едномесечен срок от узнаването им, но не по-късно от една година от датата на вземане на решението. Така, законодателят е предвидил специален ред за посочените в исковата молба оспорвания, поради което предявените установителни искове са недопустими – противоречащи на предвидения специален ред за правна защита, изключващ предявяването им по общия исков ред. В случая за всеки от ищците е налице друг ред за защита – оспорване пред общото събрание на сдружението-ответник.

            Ето защо, исковата молба, с която се предявяват недопустими искове следва да бъде върната и производството по делото – прекратено.

            Водим от горното, съдът

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И :

 

            На основание чл. 130 от ГПК, ВРЪЩА искова молба вх. № 132/12.01.2016 г. при Районен съд гр. Велики Преслав, на Д.И.И. с ЕГН **********, с адрес: ***, И.И.И. с ЕГН **********, с адрес: *** и Б.И.И. с ЕГН **********, с адрес: ***,  по предявените срещу Сдружение „Ловно-рибарско дружество гр. Велики Преслав” гр. Велики Преслав, с ЕИК 127054393, с адрес гр. Велики Преслав, ул. „Борис Спиров” № 63А, представлявано от Христо Добрев Марчев, претенции с правно основание чл. 124, ал. 1, пр. 2 от ГПК.

            ПРЕКРАТЯВА производството по гр. д. № 15/2016 г. по описа на Районен съд гр. Велики Преслав.

            Връщането на исковата молба може да се обжалва в 1-седмичен срок от съобщаването на настоящото определение, с частна жалба пред ШОС, без представяне на препис за връчване на другата страна.

 

                                                                               Районен съдия: