О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

 

Номер . . . . . . . . . . .                             Година 2016               Град Велики Преслав

 

Великопреславският районен съд                                    четвърти  състав

На 05 (пети) февруари                                                            Година 2016

В закрито съдебно заседание, в следния състав:

                                                                           Председател Дияна Петрова

Секретар . . . . . . . . . . . . . . . .,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия Дияна Петрова

гражданско дело номер 78 по описа за 2015 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл. 247, ал. 1 ГПК за поправка на очевидна фактическа грешка.

           

Постъпила е молба от Н.В. ** ЕГН ********** ***«Ал. Стамболийски» № 6, чрез пълномощника й адв.В.Б. от ШАК, с която моли да бъде допуснато поправянето на очевидна фактическа грешка в Определение, постановено в публично съдебно заседание от 27.01.2016 г. по гр.д. №78/2015г. по описа на ВПРС, като в диспозитива на определението, като присъдената сума за уравнямане на дела на А. от ** е записано “ 490.00 лв. (четиристотин и деветдесет лева) ” вместо 245.00 /двеста четиридесет и пет/ лева”, която е действителната стойност на уравняването.

В дадения от съда срок по чл.247, ал.2 ГПК насрещната страна е представила писмен отговор, в който счита че наистина е допусната сочената от молителката очевидна фактическа греишка и следва да бъде допусната исканата поправка на това основание. 

Съдът, като прецени изложеното в определението от 27.01.2016 г. и като взе предвид постъпилата молба и приложените по делото писмени документи, констатира следното:

Очевидната фактическа грешка представлява всяко несъответствие между формираната истинска воля на съда и нейното външно изразяване в писмения текст на решението, съответно определението. Действително с Определение, постановено в публично съдебно заседание от 27.01.2016 г. по гр.д. №78/2015г. по описа на ВПРС, е допусната  фактическа грешка, като присъдената сума за уравняване на дяловете, които са за двама съделители по ½ идеална част е записано “ ОСЪЖДА Н.В. ** ЕГН ********** ***«Ал. Стамболийски» № 6 да заплати на Г.З.А. с ЕГН **********,*** сума в размер на 490.00 лв. (четиристотин и деветдесет лева) представляваща уравнение за възложения й дял.”. Видно от доказателствата по делото, в частност влезли в сила решение за допускане на делба и решение за обявяване за окончателен на разделителния протокол, се установява, че страните са с равни дялове при делба на СИО по ½ идеална част, стойността на единият дял е 1030.00 лв., а на другия 540.00 лв., съответно за уравняване на дяловете, съделителят получил делът с по – висока стойност/в случая молителката **/, следва да заплати на другия съделител  сумата от 245.00 лв., а не посочената сума от 490.00 лв. Съдът при постановяване на решението е допуснал очевидна фактическа грешка при посочване на сумата за уравняване на дяловете, ето защо следва да се допусне поправка на очевидната фактическа грешка в Определението относно размера на уравнението на дела на единият от съделителите.

Поправката е допустима съгласно чл.247 ГПК. Налице са и предпоставките за поправка, тъй като с оглед гореизложеното не е налице  изменяне волята на съда.

Мотивиран от горното, съдът

 

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

 

ДОПУСКА поправка на очевидна фактическа грешка, допусната в Определение, постановено в публично съдебно заседание от 27.01.2016 г. по гр.д. №78/2015г. по описа на ВПРС, като в диспозитива на определението присъдената сума за уравняване на дяловете да се чете, като следва:“ОСЪЖДА Н.В. ** ЕГН ********** ***«Ал. С.» № 6 да заплати на Г.З.А. с ЕГН **********,*** сума в размер на 245.00 лв. (двеста четиридесет и пет лева) представляваща уравнение за възложения й дял., на основание чл.247 от ГПК

            Настоящото Определение да се счита неразделна част от постановеното Определение, постановено в публично съдебно заседание от 27.01.2016 г. по гр.д. №78/2015г. по описа на ВПРС, след влизането му в законна сила.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване с частна жалба пред Шуменски окръжен съд в едноседмичен срок от получаване на съобщението за постановяването му от страните.   

 

 

 

                                                                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: