Р Е Ш Е Н И Е

 

 

24.02.2016 год.

 

 

Номер . . . . . . . . . . .                                   Година 2016                 Град Велики Преслав

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

 

Великопреславският районен съд                                                 четвърти състав

На 29 (двадесет и девети) януари                                                 Година 2016

В публично съдебно заседание, в следния състав:

          Председател Дияна Петрова

 

Секретар Д.Д.,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия Петрова

АН дело номер 233 по описа за 2015 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

            Производство по чл. 59 и сл. от ЗАНН, образувано по жалби от „ГЕРИЛА 2012“ЕООД, ЕИК 202129184, със седалище и адрес на управление ***, представлявано по закон от Р.Д.Ч. – управител и от Р.Д.Ч. ЕГН **********, с адрес ***, представлявани по пълномощие от адв.И.К. от ШАК срещу Наказателни постановления №№ 24/26.06.2015 г. и 25/26.06.2015 г. и двете издадени от  заместник кмет на Община Върбица.

В жалбите се съдържат доводи за незаконосъобразност и неправилност на наказателните постановления като издадени при съществени процесуални нарушения и при неправилно и необосновано прилагане на материалния закон. Излагат се мотиви за маловажност на нарушенията.

            Предвид изложеното се иска от съда наказателните постановления да бъдат отменено изцяло като неправилни, необосновани и незаконосъобразни.

            Жалбоподателят оспорва изцяло обстоятелствата изложени в АУАН и обжалваните НП. Отрича се извършването на нарушенията.

            В съдебно заседание жалбата се поддържа от защитника, които сочи и писмени доказателства.

            Въззиваемата страна – Община Върбица, изпращат представител, които счита жалбата за неоснователна и моли наказателните постановления да бъдат потвърдени изцяло.

            Съдът, като обсъди материалите по приложената административнонаказателна преписка и събраните по нея, и в хода на съдебното производство гласни и писмени доказателства, прецени ги поотделно и в тяхната съвкупност, установи от фактическа страна следното: на 24.04.2015 г. кметският наместник на с.Крайгорци – св.Х.Х., сигнализирал писмено кмета на Община Върбица, че дружествата „ЕРА“ЕООД, с.Тушовица, „ЕМИНОВИ“ЕООД, с.Тушовица, „ТРАНСФОРЕС-74“ЕООД, с.Крайгорци и „ГЕРИЛА“ЕООД, гр.Върбица, при „своята дейност“ са унищожили полски общински пътища, находящи се край с.Крайгорци в местностите „Фазла Бунар“, „Джамбаз“, „Кьок Йери“ и „Керимид Тарла“ с молба да бъдат взети „необходимите мерки“. На 30.04.2015 г. определената от кмета на Община Върбица комисия в състав свидетелите: Е.Б. – специалист „Земеделие и гори“ в Община Върбица и Х.Х.-***, както ****- кмет на с.Чернооково, извършила проверка на посочените полски пътища.  При проверката, установили че полските пътища на територията на землищата на с.Чернооково и с.Крайгорци били разрушени при транспортиране на дървесина, както и че същите не можели да се ползват по предназначение. За установеното при проверката бил съставен Протокол от същата дата. Въз основа на протокола от проверката, на 13.05.2015 г. кмета на Община Върбица, издал предписание до Директора на ДГС-Върбица и до всяко от дружествата „ЕРА“ЕООД, с.Тушовица, „ЕМИНОВИ“ЕООД, с.Тушовица, „ТРАНСФОРЕС-74“ЕООД, с.Крайгорци и „ГЕРИЛА“ЕООД, гр.Върбица, в срок до 15 дни да възстановят всички разрушени полски пътища, като указал, че при неизпълнение на нарушителите ще бъде съставен АУАН съгласно чл.37, ал.1 от Наредба №1 за поддържане и опазване на обществения ред и чл.38, ал.2 от ЗСПЗЗ. Предписанието било получено по пощата от Р.Д.Ч. на 19.06.2015 г. и от „ГЕГИЛА“ЕООД на 17.05.2015 г.  След като нито дружеството „ГЕРИЛА“ЕООД, нито Р.Ч. не изпълнили предписанието на 15.06.2015 г. в отсъствието на представител на нарушителя и на нарушителя и в присъствието на свидетелите по акта, св.И., съставил на жалбоподателите АУАН№02  и АУАН №03 и двата от същата дата за нарушение по чл.38, ал.2 от ЗСПЗЗ. АУАН бил връчен по пощата на нарушителя на 18.06.2015 г. Въз основа на съставените акт били издадени и обжалваните наказателни постановления, с които на жалбоподателя „ГЕРИЛА“ЕООД за нарушения по чл.38 ал.2 от ЗСПЗЗ и на основание чл.38, ал.3 вр. с ал.2 от ЗСПЗЗ, било наложено административно наказание „имуществена санкция“ в размер на 5000.00 лв., а на жалбоподателя   Р.Д.Ч., в качеството му на управител на  „ГЕРИЛА“ЕООД и на основание чл.38, ал.3 вр. с ал.2 от ЗСПЗЗ, било наложено административно наказание „глоба“ в размер на 2000.00 лв.

            Фактическата обстановка, съдът счита установена от приложените по администивнонаказателната преписка писмени доказателства, показанията на свидетелите Илиян, Б. и Х., които съдът кредитира изцяло, като последователни, непротиворечиви, логични и няма индиция за тяхната заинтересованост.

            При така установените фактически положения, съдът намира от правна страна следното:

            По допустимостта на жалбата:

Жалбите са подадени от надлежно легитимирани лица, спрямо които са издадени атакуваните НП, и в установения от закона седмодневен срок от връчването им (съгласно входящия номер в деловодството на административнонаказващия орган).

            Относно основателността на жалбите:

            Разгледани по същество, жалбите са ОСНОВАТЕЛНИ.

В тази насока, съдът взе предвид следното:

АУАН и НП са издадени от компетентни органи по смисъла на чл.41 от ЗСПЗЗ, съгласно  Заповед №778/12.06.2012 г. на кмета на Община Върбица и Заповед №2127/30.12.2014 г. на кмета на Община Върбица.

            Въз основа на извършена служебна проверка, съдът намира, че при съставяне на актовете за установяване на административно нарушение и издаване на атакуваните наказателни постановления са допуснати съществени нарушения на процесуалния закон.

            Видно от приложените към делото доказателства, нито в актовете за установяване на административно нарушение, нито в обжалваните наказателни постановления е посочено времето на извършване на всяко от нарушенията. Посочена е датата на извършване на проверката, актовете са съставени след това, но както от тях, така и от  издадените в последствие наказателни постановления не може да се установи по безспорен начин кога е извършено всяко едно от нарушенията, съответно период от време на извършване. А това обстоятелство има съществено значение, както с оглед възможността на лицето, посочено като нарушител да организира защитата си, така и във връзка с броенето и изтичането на давностните срокове по чл. 34, ал. 1 от ЗАНН.

В чл. 42 от ЗАНН, в общо 10 точки, са предвидени всички реквизити, които трябва да съдържа актът за установяване на административното нарушение. В т. 3 от посочената законова разпоредба изрично е визирано, че в акта следва да се посочат датата и мястото на извършване на нарушението. Аналогична разпоредба ЗАНН съдържа и по отношение на съдържанието на наказателното постановление - чл. 57, ал. 1, т. 5 от ЗАНН. Видно от приложените към делото доказателства, нито в акта за установяване на нарушението, нито в наказателното постановление са посочени датата и мястото на извършване на нарушението. Това обстоятелство има съществено значение, както с оглед възможността на лицето, посочено като нарушител да организира защитата си, така и предвид разпоредбата на чл. 34, ал. 1 от ЗАНН, съгласно която не се образува административно- наказателно производство, ако не е съставен акт за установяване на нарушението в продължение на три месеца от откриване на нарушителя или ако е изтекла една година от извършване на нарушението. Изтеклата давност е обстоятелство, което изключва наказателната отговорност.

Посочените в АН и обжалваните НП място на извършване на административното нарушение от всеки от жалбоподателите, а именно – полски общински пътища, находящи се землището на с.Крайгорци в местностите „Фазла Бунар“, „Джамбаз“, „Кьок Йери“ и „Керимид Тарла“, не може да се приеме като индивидуализация на място на извършване на нарушението. Чрез посочването на пътищата по този начин –  според настоящия състав е липса на посочено място на извършване на нарушението.

Не са налице и предпоставките по чл.40, ал.2 от ЗАНН за съставяне на актовете за установяване на административно нарушение в отсъствие, както на нарушителя „ГЕРИЛА“ЕООД, така и на нарушителя Р.Ч.. Не се представиха от административнонаказаващия орган доказателства, че е отправена покана до всеки от жалбоподателите за съставяне на акта. В актовете за установяване на административни нарушения е посочено, че всеки един е изготвен в отсъствието на нарушителя, т.к не се е явил след покана за съставянето му, но не бяха ангажирани доказателства за това.  

Допуснатите нарушения на процесуалните правила при съставянето и на актовете за установяване на нарушенията и при издаване на обжалваните НП са съществени и налагат отмяната на последните само на това основание.

    Соченото от жалбоподателя Р.Ч., допуснато съществено процесуално нарушение от административнонаказващия орган, чрез посочване на адреса на управление на дружеството, което представлява в обжалваното НП, а не адреса на физическото лице-жалбоподател е нарушение на процесуалните правила, но според настоящият състав, същото не е съществено и не води автоматично до нарушаване правото на защита на наказаното лице.

    Не споделя от настоящият състав и становището за допуснато съществено процесуално нарушение при определяне размера на наложеното административно наказание.

Независимо от констатираните нарушения на процесуалните правила от административнонаказващия орган, обосноваващи отмяна на наказателните постановления без да се разглежда спора по същество, следва да се отбележи следното: Съобразно разпределението на доказателствената тежест, административнонаказващият орган  не ангажира нито едно пряко или косвено доказателство, от което да е  видно, че именно жалбоподателят и то в качеството си на юридическо лице, при извършваната от него дейност – превоз на дървесина е повредил процесните полски пътища.

В този смисъл твърденията на актосъставителя, че по сведение на кметския наместник на с.Крайгорци е установил нарушителя, не е достатъчно, за да се докаже авторството. Още повече, че в докладната си кметския наместник на с.Крайгорци е посочил и други юридически лица, които също според него са извършвали превоз на дървесина и са повредили, посочените полски общински пътища. Както е известно в правната теория и практика актът в административнонаказателното производство има статут на обвинителен акт в наказателното производство, а НП – на присъда. В този смисъл нормата на чл.303 ал.1 от НПК, която е субсидиарно приложима по силата на чл.84 от ЗАНН, императивно сочи, че присъдата, респ. НП не могат да почиват на предположения. В настоящото административнонаказателно производство не беше установено по безспорен начин, че именно „ГЕРИЛА“ЕООД е повредило пътищата, нито че същото е извършено по нареждане на Р.Ч., в качеството му на управител на „ГЕРИЛА“ЕООД. 

Налице е и още едно основание за отмяна на обжалваните НП, доколкото от страна на административнонаказващият орган не бе доказано категорично, че нарушението е съставомерно от обективна страна.  Отговорността на субектите по чл.38 ал.2 от ЗСПЗЗ може да се ангажира само ако е доказано, че е унищожен полски път, трасиран по план за земеразделяне. В кориците на делото липсва каквото и да е доказателство, че всеки от процесните полски пътища към момента на извършване на нарушението е бил трасиран именно по план за земеразделяне, т.е фактът на извършеното нарушение от обективна страна  също  е  недоказан.

Всяко едно от извършените административни нарушения не е маловажен случай, поради следното: с това нарушение се засягат обект на обществените отношения, които регулират осъществяване на правомощията на органите на местната власт, авторитета на органи на местната власт и доверието на гражданите в тях, поради което нарушаването на тези отношения не е маловажно.    

Предвид изложеното обжалваните Наказателни постановления №№ 24/26.06.2015 г. и 25/26.06.2015 г. и двете издадени от  заместник кмет на Община Върбица, следва да бъдат отменени изцяло, като неправилни и незаконосъобразни.

 

            Водим от горното и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН, съдът

 

 

Р     Е     Ш     И :

 

 

ОТМЕНЯ КАТО НЕПРАВИЛНО И НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО  Наказателно постановление №25/26.06.2015 г., издадено от  заместник кмет на Община Върбица, с което на „ГЕРИЛА 2012“ЕООД, ЕИК 202129184, със седалище и адрес на управление ***, представлявано по закон от Р.Д.Ч. – управител за нарушение по чл.38, ал.2 от ЗСПЗЗ и на основание чл.38, ал.3 от ЗСПЗЗ е наложено административно наказание  „имуществена санкция“  в размер на 5 000.00 лв.

ОТМЕНЯ КАТО НЕПРАВИЛНО И НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО  Наказателно постановление №24/26.06.2015 г., издадено от  заместник кмет на Община Върбица, с което на Р.Д.Ч. ЕГН **********, в качеството му на управител на „ГЕРИЛА 2012“ЕООД, ЕИК 202129184, със седалище и адрес на управление ***, за нарушение по чл.38, ал.2 от ЗСПЗЗ и на основание чл.38, ал.3 от ЗСПЗЗ е наложено административно наказание  „глоба“  в размер на 2 000.00 лв.

Решението може да се обжалва в 14-дневен срок от съобщаването му на страните, с жалба пред Административен съд гр. Шумен по реда на глава XII от Административнопроцесуалния кодекс, на касационните основания, предвидени в НПК.

 

                                                                                                                 Районен съдия: