О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

 

Номер . . . . . . . . . . .                     Година 2016              Град Велики Преслав

Великопреславският районен съд                                       трети  състав

На 02 (втори) февруари                                               Година 2016

В закрито съдебно заседание, в следния състав:

                                                                 Председател Стоян Момов

Секретар . . . . . . . . . . . . . . . .,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия Момов

административно-наказателно дело номер 34 по описа за 2016 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

 

          Производство по чл. 84 от ЗАНН вр. чл. 248, ал. 1 от НПК, вр. чл. 59, ал. 1 от ЗАНН.

          Производството по настоящото дело е образувано въз основа на съпроводително писмо по чл. 60, ал. 2 от ЗАНН, с което в съда се внася жалба на „Енерго-про мрежи” АД гр. *** с ЕИК *** срещу наказателно постановление № НП - 109/24.01.2015 г., изд. от Председателя на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране, ведно с цялата административнонаказателна преписка в официално заверен препис. Видно от обстоятелствата, изложени в обжалваното наказателно постановление, административното нарушение, вменено на жалбоподателя, е извършено в гр. *** („. . . на 13.02.2013 г., в гр. ***, ул. ***, е съставило протокол . . ., с което е осъществило състава на чл. 206, ал. 1 от Закона за енергетиката.”).

          Съгласно нормата на чл. 59, ал. 1 от ЗАНН, наказателното постановление може да се обжалва пред районния съд, в района на който е извършено или довършено нарушението (за нарушенията, извършени на територията на Република България). В настоящия случай административното нарушение е посочено от административнонаказващия орган като извършено в гр. ***.

          Предвид горното, намирам, че на основание чл. 59, ал. 1 от ЗАНН, настоящото дело не е подсъдно на Районен съд гр. Велики Преслав, като компетентен да го разгледа е Районен съд гр. ***. Ето защо, на основание чл. 84 от ЗАНН вр. чл. 249, ал. 1 вр. чл. 248, ал. 2, т. 1 от НПК, вр. чл. 59, ал. 1 от ЗАНН, съдебното производство пред ВПРС следва да бъде прекратено и делото – изпратено на компетентния да го разгледа Варненски районен съд.

          Водим от горното и на основание чл. 84 от ЗАНН вр. чл. 249, ал. 1 вр. чл. 248, ал. 2, т. 1 от НПК, вр. чл. 59, ал. 1 от ЗАНН, съдът

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И :

 

          ПРЕКРАТЯВА съдебното производство по АНД № 34/2016 г. по описа на Районен съд гр. Велики Преслав, поради неподсъдност на делото.

          ИЗПРАЩА делото, образувано по жалба на „Енерго-про мрежи” АД гр. *** с ЕИК *** срещу наказателно постановление № НП - 109/24.01.2015 г., издадено от Председателя на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране – на Районен съд гр. ***, по подсъдност.

          За настоящото определение ДА СЕ УВЕДОМЯТ страните.

 

          Определението, на основание чл. 84 от ЗАНН вр. чл. 341, ал. 3 от НПК, не подлежи на обжалване.

 

 

                                                                               Районен съдия: