Р Е Ш Е Н И Е

 

…….

 

 Велики Преслав, 11.03.2016 год.,

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Районен съд – Велики Преслав   - Първи състав, в съдебно заседание на десети февруари през две хиляди и шестнадесета година, в състав:

Председател:Мирослав Марков

при секретар М.А.,

като разгледа докладваното от Председателя

гражданско дело № 231 по описа за 2015 година, взе предвид следното:

        

Предявени са обективно съединени искове с правно основание: чл. 344, ал. 1, т. 1 от КТ; чл. 344, ал. 1, т. 2 от КТ; чл. 344, ал. 1, т. 3 от КТ.

Гражданско дело № 231 по описа на Районен съд – Велики Преслав за 2015г., е образувано, след като с въззивно решение по в.гр.д. №379/2014г на ШОС е обезсилено изцяло решение от 09.05.2014г. постановено по гр.дело №433/2014г. по описа на РС-В.Преслав като недопустимо и делото е върнато за ново разглеждане на предявените искове по чл. 344, ал.1, т.1 от КТ; чл. 344, ал.1, т.2 от КТ и чл. 344, ал.1, т.3 от КТ, във вр. с чл.224, ал.1 от КТ. Касационно обжалване на въззивното решение не е допуснато.

Производството по делото е образувано по повод предявени обективно съединени искове от В.М.Н. с ЕГН **********  срещу  Професионална гимназия по селско стопанство - Велики Преслав, а именно:

1. За признаване на уволнението й за незаконно и отмяна на Заповед № РД 12-57/05.02.2010 г. на Министъра на образованието, младежта и науката, с която на основание 183, т.3 и т.10 от КТ е наложено дисциплинарно наказание „уволнение“, с посочено правно основание чл. 344, ал. 1, т. 1 от КТ;

          2. За възстановяване на ищеца на заеманата преди уволнението длъжност "директор", с правно основание чл. 344, ал. 1, т. 2 от КТ;

3. За осъждане на ответника да заплати обезщетение за времето, през което ищецът е останала без работа поради уволнението за 6 месеца,  с правно основание чл. 344, ал. 1, т.3 от КТ, ведно със законната лихва, считано от датата на депозиране на исковата молба в съда до окончателното изпълнение на задължението, на основание чл. 86, ал. 1 от ЗЗД;

4. За осъждане на ответника да заплати обезщетение за общо 51 дни неползван платен годишен отпуск към датата на прекратяване на трудовото правоотношение, с правно основание чл. 344, ал. 1, т. 3 от КТ, във вр. с  чл.224, ал.1 от КТ.

         В съдебно заседание по делото на 08.10.2015г., ищецът е оттеглил предявените искове по п.4 за обезщетение за общо 51 дни неползван платен годишен отпуск към датата на прекратяване на трудовото правоотношение в размер на 794,39 лева. Едновременно с това, в същото съдебно заседание е конкретизиран размера на брутното трудово възнаграждение на ищцата месеца предхождащ уволнението, в размер на 796,50 лева.

Ищецът основава исковите си претенции на следните фактически твърдения: по силата на сключен с Министъра на образованието трудов договор е заемала длъжността "Директор на ПГ по СС – гр.Велики Преслав".  Учреденото между страните трудово правоотношение е било прекратено от страна на Министъра на образованието, младежта и науката със Заповед № РД 12-57/05.02.2010 г. за прекратяване на трудово правоотношение на основание наложено дисциплинарно наказание „уволнение“. Поради прекратяване на трудовото правоотношение е останала без работа, поради което претендира и обезщетение по чл.225, ал.1 от КТ за период от 6 месеца, през  който  е  останала без работа поради незаконосъобразното прекратяване на трудовия договор. Моли за уважаване на предявените искове. Претендира за разноски.

             Ответникът, в отговор на исковата молба, оспорва изцяло насочените срещу него искове,  навежда  доводи  за  недопустимост, както и неоснователност  на  същите.  Обосновава твърдения, че изцяло е спазена процедурата за уволнение. Представя писмени доказателства. Моли за отхвърлянето на исковете. Претендира разноски.

          От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност се установи от фактическа страна следното:

          От приложеното по делото споразумение № РД12-144/07.02.2005г., сключено на 08.02.2005г. между Министерство на образованието и науката, представлявано от Министъра и В.М.Н. е видно, че ищцата изпълнявала длъжността „Директор” на Професионална гимназия по селско стопанство гр. Велики Преслав. Със заповед № РД 12-57/05.02.2010 г. на министъра на образованието, младежта и науката, на ищцата било наложено дисциплинарно наказание „уволнение” на основание чл. 188, т. 3 вр. чл. 187, т. 3 и т. 10 от КТ. Като фактически основания в заповедта са изброени действия на Н., подробно описани в констативен протокол вх. № 8084-801 от 08.12.2009г., изготвен от комисия на МОМН. По делото е представен цитираният констативен протокол, отразяващ резултатите от извършена проверка в ПГ по СС гр. В. Преслав, в който са изброени констатации относно дейността на директора на учебното заведение и състоянието на административно-управленската дейност на същия в изпълнение на задълженията по ППЗНП и определени при възникването на трудовото правоотношение. С писмо № 0602-101/26.01.2010 г. от Н. са изискани обяснения във връзка с констатираните нарушения на трудовата дисциплина, които били представени на 01.02.2010 година.

          Разпитаните по делото свидетели Т.В. и С.В. излагат, че са участвали в състава на комисията, извършила проверка на дейността на директора на ответното учебно заведение през месец декември 2009 година. За констатираните нарушения бил съставен констативен протокол на 08.12.2009г., подписан от членовете на комисията.

          По делото е назначена и приета съдебно-счетоводна експертиза, с оглед приложението на чл.225, ал.1 и ал.2 от КТ.

          При така установеното от фактическа страна, съдът приема от правна страна следното:

          Съдът намира, че искът с правно основание чл. 344, ал. 1, т. 1 от КТ се явява неоснователен.

          Установи се по делото, че ищцата заемала длъжността „Директор” с място на работа Професионална гимназия по селско стопанство гр. Велики Преслав. Със заповед на министъра на образованието, младежта и науката, на ищцата било наложено дисциплинарно наказание „уволнение”. Фактическите основания за това са посочени в заповедта подробно, като се базират на проверка извършена от петчленна комисия от експерти в управляваното от Н. училище. По делото е приложен констативният протокол, отразяващ резултатите от извършена проверка в ПГ по СС гр. В. Преслав, в който са посочени констатации относно дейността на директора на учебното заведение и състоянието на административно-управленската дейност на същия в изпълнение на задълженията по ЗНП и ППЗНП. От В.Н. са изискани обяснения във връзка с констатираните нарушения на трудовата дисциплина, които били представени на 01.02.2010 година.

По отношение на констатираните нарушения, следва да се отбележи следното:

Чрез показанията на свидетелите В. и Витлеемова се доказа, че са констатирани пропуски в задължителната училищна документация, в приложението на нормативните актове в областта на средното образование, в ползването на общежитието, в използването на материално-техническата база и др. подробно описани в посоченият протокол. Подробно са описани и нормативните актове, които са нарушени от Н.. 

Предвид гореизложеното, съдът намира, че ищецът е извършил визираните в заповедта системни нарушения на трудовата дисциплина по чл.187, т.3 и т.10 от КТ: неизпълнение на възложената работа, неспазване на техническите и технологичните правила и неизпълнение на други трудови задължения, предвидени в закони и други нормативни актове, в правилника за вътрешния трудов ред, в колективния трудов договор или определени при възникването на трудовото правоотношение. Работодателят не е имал избор, тъй като тези нарушения, не могат да се приемат за маловажни. Това е така, предвид важността на извършваната административна дейност, като освен, че нарушенията е трябвало да бъдат коригирани впоследствие, което ангажира допълнителен ресурсен потенциал, същите са повлияли негативно върху работната среда в училището и върху престижа на учебното заведение.

          Съдът приема, по отношение на описаните по-горе и в атакуваната заповед дисциплинарни нарушения, че В.М.Н. е извършила нарушения на трудовата дисциплина по чл.187, т.3 и т.10 от КТ.

На основание чл. 189, ал. 1 от КТ, при определяне на дисциплинарното наказание се вземат предвид тежестта на нарушението, обстоятелствата при които е извършено, както и поведението на работника или служителя. Съдът преценява, че се касае за нарушения, свързани с преките служебни задължения на ищеца, същите са със системен характер, лицата ангажирани с извършената проверка изразяват негативно професионално отношение.

Предвид гореизложеното, настоящият състав намира, че за посоченото нарушение на трудовата дисциплина от страна на В.М.Н., наложеното наказание „Уволнение” се явява съразмерно и относимо.  Право на работодателя, с оглед неговите отговорности,  самостоятелност и компетентност е, при липса на качества на работник или служител, същият да бъде изведен от изпълнение на задълженията си по подходящ начин. Предвид установените по делото обстоятелства, единствено възможното решение е било именно издаването на заповед, с която е било прекратено трудовото правоотношение на ищеца с ответното училище.

          Предвид гореизложеното, съдът е на мнение, че процесната Заповед № РД 12-57/05.02.2010 г. на Министъра на образованието, младежта и науката, с която на основание чл.188, т.3, във вр. с чл. 183, т.3 и т.10 от КТ е наложено дисциплинарно наказание „уволнение“ се явява законосъобразна, като краен акт и като такава следва да бъдат потвърдена.

          По отношение исковете с правно основание чл. 344, ал. 1, т. 2 от КТ и чл.344, ал.1, т.3 от КТ, същите се явяват акцесорни по отношение на иска за признаване на незаконността на уволнението. Предвид обстоятелството, че съдът намира процесната заповед за законосъобразна, като краен акт, исковете следва да бъдат отхвърлени.

          На основание чл. 78, ал. 1 от ГПК, ищецът следва да бъде осъден да заплати на ответника направените разноски по делото съразмерно с уважената част от исковете, в размер на 800,00 лева.

          Водим от горното, съдът

 

Р   Е   Ш   И   :

 

ПРЕКРАТЯВА на основание чл.232 от ГПК, производството по делото, В ЧАСТТАс която е предявен иск от В.М.Н. с ЕГН ********** с посочен съдебен адрес ***  срещу ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО СЕЛСКО СТОПАНСТВО гр. Велики Преслав, с адрес: ул. „Любен Каравелов” № 49, представлявана от Евдокия Георгиева Антонова – директор: за сумата 794,39 лева (седемстотин деветдесет и четири лева и 39 стотинки), представляваща парично обезщетение за неизползван платен годишен отпуск, поради оттегляне на иска.

            ОТХВЪРЛЯ предявения от В.М.Н. с ЕГН **********, с посочен съдебен адрес *** срещу ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО СЕЛСКО СТОПАНСТВО гр. Велики Преслав, с адрес: ул. „Любен Каравелов” № 49, представлявана от Евдокия Георгиева Антонова – директор, иск с правно основание чл. 344, ал. 1, т. 1 от КТ за отмяна на заповед № РД 12-57/05.02.2010 г. на Министъра на образованието, младежта и науката за прекратяване на трудовото правоотношение на осн. чл. 330, ал. 2, т. 6 вр. чл. 190, ал. 1, т. 2 от КТ, считано от 08.02.2010 г., КАТО НЕОСНОВАТЕЛЕН.

          ОТХВЪРЛЯ предявения от В.М.Н. с ЕГН ********** с посочен съдебен адрес *** срещу ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО СЕЛСКО СТОПАНСТВО гр. Велики Преслав, иск с правно основание чл. 344, ал. 1, т. 2 от КТ за възстановяване на предишната работа – „Директор” на ПГ по СС гр. Велики Преслав, КАТО НЕОСНОВАТЕЛЕН.

ОТХВЪРЛЯ предявения от В.М.Н. с ЕГН ********** с посочен съдебен адрес *** срещу ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО СЕЛСКО СТОПАНСТВО гр. Велики Преслав, иск с правно основание чл. 344, ал. 1, т. 3 вр. чл. 225, ал. 1 от КТ за сумата 5400,00 лв. (пет хиляди и четиристотин лева), представляваща обезщетение за времето, през което е останала без работа в резултат на уволнението със заповед № РД 12-57/05.02.2010 г. на Министъра на образованието, младежта и науката, КАТО НЕОСНОВАТЕЛЕН.

          На основание чл. 78, ал. 3 от ГПК, ОСЪЖДА В.М.Н. да заплати на ПГСС гр. В. Преслав направените разноски по делото в размер на 800,00 лева.

          Решението подлежи на обжалване в двуседмичен срок от връчването му на страните или от получаване на съобщението за изготвянето му пред Окръжен съд – гр.Шумен.

 

                                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: