Р Е Ш Е Н И Е

 

№ . . . . . . . .

 

14.03.2016год., гр. Велики Преслав

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Великопреславският районен съд                                   Първи състав

На двадесет и втори февруари през две хиляди и шестнадесета година

В публично съдебно заседание, в следния състав:

Председател Мирослав Марков

Секретар М.А.,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от районен съдия Марков

гражданско дело №487 по описа за 2015 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

          Предявен е иск с правно основание чл. 49, ал. 1 от СК.

Делото е образувано по предявен иск за развод от С.Л. Д.-Н. против Н.Г.Н.. Посочва основанията за това и иска да бъде прекратен гражданския брак без произнасяне по вината. Желае премахване на брачното фамилно име на съпруга си. От брака съпрузите нямат родени деца, които да не са навършили пълнолетие. Нямат недвижими имоти придобити по време на брака. Не претендира издръжка. Не е направено искане за разноски. В съдебно заседание се явява лично, като чрез процесуален представител, поддържа молбата си.

В срока по чл.131, ал.1 от ГПК, ответникът  не е подал писмен отговор на исковата молба. В съдебно заседание не се явява и не представя доказателства.

          От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност се установи от фактическа страна следното: страните са съпрузи от 14.11.1992г. когато с Акт №569/14.11.1992г. на Община Шумен сключват граждански брак. Съвместният живот на съпрузите в началото протичал добре, но после между тях настъпило отчуждение. От около година отношенията станали нетърпими, като причина за това се сочи злоупотребата на алкохол от страна на съпруга. След производство по ЗЗДН, от 11.07.2015г. съпрузите живеели разделени.

Предвид горното, съдът намира, че по делото се установи липсата на разбирателство, взаимно уважение, привързаност и другарски отношения между съпрузите. Налице е ненормално протичане на брачните отношения, което не може да бъде преодоляно. Външен симптом на настъпилото отчуждение между брачните партньори е и фактическата раздяла между тях. Предвид изложеното съдът намира, че бракът между страните е дълбоко и непоправимо разстроен, съществува само формално и следва да бъде прекратен. От брака съпрузите нямат родени деца, които да не са навършили пълнолетие. Нямат недвижими имоти придобити по време на брака. Не претендират издръжка по-между си.

     Съгласно разпоредбата на чл.329, ал.1, изр.2-ро от ГПК, по брачните дела, когато няма вина, или когато и двамата съпрузи са виновни, съдебните разноски остават в тежест на страните така, както са ги направили.

На основание чл.6, т.2 от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК, РС-Велики Преслав определя окончателна държавна такса за развода в размер на 40.00 лв.

          Водим от горното, съдът

 

                                                 Р     Е     Ш     И :

 

          ПРЕКРАТЯВА гражданския брак, сключен на 14.11.1992г. с Акт №569/14.11.1992г. на Община Шумен между С.Л. Д.-Н. с  ЕГН **********  и  Н.Г.Н. с ЕГН **********, КАТО ДЪЛБОКО И НЕПОПРАВИМО РАЗСТРОЕН.

ОБЯВЯВА, че НЯМА вина за дълбокото и непоправимо разстройство на брака.

          ЗА В БЪДЕЩЕ С.Л. Д.-Н. ще носи фамилното име - Д..

ПРЕДОСТАВЯ ползването на семейното жилище – в гр.Шумен,  ул.”Войвода”№14, на С.Л. Д.-Н. с  ЕГН **********, като констатира, че Н.Г.Н. с ЕГН ********** го е напуснал.

ОБЯВЯВА, че след прекратяването на брака, страните не си дължат издръжка по между си.

Разноските остават в тежест на страните, така, както са направени.

  ОПРЕДЕЛЯ  окончателна държавна такса по делото в размер на 40,00 /четиридесет/ лв.

 ОСЪЖДА С.Л. Д.-Н.,  да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на Районен съд – Велики Преслав, сумата от 40.00 лева, представляваща държавна такса. 

 

Решението подлежи на въззивно обжалване в 14 – дневен срок от получаване на съобщение за изготвянето му пред Шуменски окръжен съд.

                                                            

 

 

 

 ПРЕДСЕДАТЕЛ: