Р Е Ш Е Н И Е

 

 

25.03.2016 год.

 

Номер . . . . . . . . . . .                               Година 2016                     Град Велики Преслав

 

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

 

Великопреславският районен съд                                     четвърти състав

На 25 (двадесет и пети) февруари                                    Година 2016

В публично съдебно заседание, в следния състав:

 

Председател Дияна Петрова

 

Секретар Д.Д.,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия Д.Петрова

гражданско дело номер 41 по описа за 2016 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производство по чл.30а вр. с чл.28 и чл.30 от Закона за закрила на детето.

Депозирана е молба  от  Агенция за социално подпомагане,  гр. София,  чрез Дирекция “Социално подпомагане“, гр. Велики Преслав, представлявана от Деница Колева – Директор на Д”СП” гр.В.Преслав, в която посочва, че  със заповед №ЗД-РД09/0075/01.12.2015 г.  е прекратил настаняването в приемното семейство на В.К.С. и Т.С.С. и е настанил  детето  Султанка Самуилова Малинова с ЕГН ********** в приемното семейство на В.И.Н. и А.С.Н. на основание чл.33, ал.1 вр. с  чл.30а вр. с чл. 27, ал. вр. с чл. 25 ал. 1 т.2 и 3 от ЗЗДетето, поради което и на основание чл.30а вр. с чл.28 от ЗЗДетето, моли съда да постанови решение, с което да прекрати настаняването на детето в приемното семейство на В.К.С. и Т.С.С. постановено с решение №279/29.12.2015 г. по гр.д.№621/12 г. по описа на ВПРС, влязло в сила на 12.01.2016 г. и да настани детето Султанка в приемното семейство В.И.Н. и А.С.Н. за срок три години.

            В искането се посочва, че е постъпила декларация от приемното семейство на В.К.С. и Т.С.С., че не могат да се справят с отглеждане на две приемни деца, поради което детето било настанено по административен ред в приемното семейство В.И.Н. и А.С.Н..

           Заинтересованите страни родители  на детето Е. и С. Маринови редовно призовани, се явяват лично и се противопоставят на искането за настаняване на детето в приемно семейство, изразяват желание сами да се грижат за детето.

Заинтересованите страни В.К.С. и Т.С.С., ред.призовани, не се явяват и не се представляват.

Заинтересованите страни В.И.Н. и А.С.Н., ред.призовани, се явяват лично и изразяват желание и възможност да се грижат за детето.

Явява се и социален работник  Нуртен Зърън,  АСП ДСП  Велики Преслав, Началник отдел „ЗЗДетето“.

Съдът, въз основа на събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност,  прие за установено от фактическа и правна страна следното:  Видно от представените по делото Удостоверение за раждане от издадено въз основа на Акт за раждане №0818/27.06.2011г. на Община Шумен детето произхожда от родители майка Е.  А.М. и баща С.М.М.. С решение №279/29.12.2015 г. по гр.д.№621/12 г. по описа на ВПРС, влязло в сила на 12.01.2016 г. детето е настанено в професионално приемно семейство на В.К.С. и Т.С.С. на основание чл.28, ал.4 вр. с чл.26, ал.1, вр. с чл.25, т.1 и 2 от ЗЗДетето за срок от три години. От приложения по делото социален доклад, се установи че детето  е било настанено в професионално семейството на В.К.С. и Т.С.С., поради ниските доходи и липсата на родителски капацитет от родителите, което продължавало и до настоящия момент. В това приемно семейство е настанено още едно дете Сузана на 1 година. Приемните родители изпитвали затруднение при отглеждане на двете деца. По-малкото дете проявявало ревност по време на игрите и в ежедневието. Двете деца били в непрекъснат конфликт и борба за вниманието на приемната майка. Поради което и със заповед №ЗД-РД09/0075/01.12.2015 г.  е прекратено настаняването на детето Султанка в приемното семейство на В.К.С. и Т.С.С. и същото е настанено по административен ред в друго професионално приемно семейство на В. и А. Николови до произнасянето на съда. В семейство Николови е настанено и братчето на Султанка – Галин на 3 г. Двете деца съжителствали без проблеми и играели помежду си. Султанка е общително дете, умее да взаимодейства с околните, но има потребност от индивидуални грижи и внимание, т.к не може да се справя само с проблеми и да взема решения, поради възрастта си. Нейните родители са с ниски доходи и родителски капацитет. Двамата родители се отнасят безотговорно към родителските си задължения. Между двамата често избухват скандали. Майката не работи, отнася се безотговорно към децата и от 2007 г. неколкократно е изоставяла децата- през 2011 г. и през 2015 г. Емоционалната връзка между Султанка и родителите не е прекъсната, но същите няма възможност да полагат необходимите грижи за нея. Приемното семейство на  В.И.Н. и А.С.Н. полаган адекватни грижи за детето, отглеждат го в стимулираща и подкрепяща среда.

Основните потребности на детето от храна, облекло и подслон се задоволяват от приемното семейство Николови. Детето се чувства  много добре в при тях. Детето е в добро здравословно състояние, нормално за възрастта си физическо и психическо развитие.

Съгласно чл. 10, ал. 1 от ЗЗДетето, всяко дете има право на закрила за нормалното му физическо, умствено, нравствено и социално развитие и на защита на неговите права и интереси. В разглеждания случай, констатациите на директора на Дирекция „Социално подпомагане”, обективирани в искането, както и тези на социалните работници в Социален доклад №ЗД-8002/0073/28.12.2015 г., обосноват извода на решаващия състав, че по отношение на детето Султанка е необходимо да бъде предприета промяна на мярка за закрила.

Изхождайки от регламентираните в нормата на чл. 3 от ЗЗДетето принципи на закрила, както и от установената по делото фактология, съдът приема, че в разглеждания случай по отношение на детето са налице предпоставките на чл. 25, ал. 1, т.3 от ЗЗДетето, родителите на детето не са в състояние да предоставят необходимите грижи, битови условия, средства и адекватна социална среда за нормалното отглеждане и възпитание на детето.

Следейки поредността по чл. 28, ал. 4 вр. чл. 26, ал. 1 от ЗЗДетето, ВПРС приема, че в конкретния случай детето няма близки и роднини, които да имат възможност да се грижат за него, и при които съответно да бъде настанено за отглеждане и предвид невъзможността, както на родителите, така и на приемното семейство на В. и Т. Стоянови да се грижат за детето, съдът счита, че предлаганата от Д “СП”, гр. Велики Преслав, мярка за закрила настаняване в приемното семейство на В. и А. Николови е в интерес на малолетното дете. Налице са предпоставките за положително произнасяне по искането.

Водим от горното и на основание чл.30, ал.1  и чл.28, ал.3 и ал.4 във вр. с ал.1 от  ЗЗДетето вр. с чл.25, ал.1, т.3 от ЗЗДетето,

 

 

Р          Е          Ш          И  :

 

                 

ПРЕКРАТЯВА настаняването на детето Султанка Самуилова Малинова с ЕГН ********** в приемното семейство на В.И.Н. ЕГН ********** и А.С.Н. ЕГН **********,  на адрес: ***, постановено с решение №279/29.12.2015 г. по гр.д.№621/12 г. по описа на ВПРС, влязло в сила на 12.01.2016 г., на основание чл. 30, ал. 1 вр. чл. 29, т.8 от ЗЗДетето.

НАСТАНЯВА детето Султанка Самуилова Малинова с ЕГН ********** в приемното семейство на В.И.Н. ЕГН ********** и А.С.Н. ЕГН **********, на адрес: *** за СРОК  от ТРИ ГОДИНИ, считано от влизане на решението в сила или до отпадане на основанията за настаняване.

На основание чл.28, ал.4 от ЗЗДетето, ДОПУСКА предварително изпълнение на решението.

           Решението подлежи на обжалване пред Шуменски окръжен съд в едноседмичен  срок от съобщаването му на страните.

           Препис от решението да се изпрати на АСП ДСП – Велики Преслав, за изпълнение по административен ред.  

 

 

 

                                                                                               Районен съдия: