О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

 

Номер . . . . . . . . . . .                               Година 2016                          Град Велики Преслав

Великопреславският районен съд                                                 трети  състав

На 07 (седми) март                                                                             Година 2016

В закрито съдебно заседание, в следния състав:

                                                                                       Председател Стоян Момов

Секретар . . . . . . . . . . . . . . . .,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия С. Момов

гражданско дело номер 9 по описа за 2016 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

 

            Производство по чл. 129, ал. 3 от ГПК.

            Предявена е искова молба от Х.Х.А. с ЕГН ********** против непосочен първоначално, съобразно изискването на чл. 127, ал. 1, т. 2 от ГПК, ответник. Исковата молба е оставена без движение с определение от 05.02.2016 г., като на ищеца, на основание чл. 129, ал. 2 вр. чл. 127, ал. 1, т. 2, т. 3, т. 4 и т. 5, вр. чл. 127, ал. 2, вр. чл. 128, т. 2 и т. 3 от ГПК и с оглед проверката по чл. 130 от ГПК, е указано в 1-седмичен срок от съобщаването, да посочи в исковата молба:  точния пълен адрес на ищеца (указано е, че посоченият в исковата молба адрес на ищеца е непълен с оглед установеното с чл. 89, ал. 2 от ЗГР съдържание /адресът в Република България се състои задължително от името на областта, общината и населеното място/);  името и адреса на ответника (ответниците), на неговите (техните) законни представители или пълномощници, ако има такива;  цената на иска, ако той е оценяем (в случай, че искането е за присъждане на парична сума, посочена в исковата молба), съобразно чл. 69, ал. 1, т. 1 от ГПК;  изложение на обстоятелствата, на които се основава искът, в частност – да посочи всички основни елементи на правоотношението, от което черпи претендираните права (в случай, че се касае за договор – дата и място на сключване, предмет на договора /за какво се отнася – заем, продажба, др./, страни по договора /между кого е сключен/, правата и задълженията на страните по договора /коя страна какво задължение следва да изпълни по договора/, други допълнителни уговорки /евентуално – срокове, условия, др./);  в какво се състои искането (указано е, че в исковата молба липсва конкретно искане);   да представи за връчване на ответника (ответниците):  преписи от исковата молба с изправени нередовности, ведно с приложенията към нея – според броя на ответниците; да представи:  документ за внесена държавна такса по исковата молба – в размер на 4 на сто от посочената цена на иска, но не по-малко от 50,00 лв., по сметка „Приходи от такси” на Районен съд гр. Велики Преслав – BIC: ***,   IBAN: *** (констатирано е, че държавна такса по нередовно предявената искова молба не е внасяна).

            На ищеца са разяснени презумпцията по чл. 129, ал. 5 от ГПК, последиците по чл. 129, ал. 3 от ГПК, възможността да ползва правна помощ при необходимост и право на това и задължението му по чл. 127, ал. 2 от ГПК за посочване и представяне на доказателства.

            Съобщението, ведно с препис на определението от 05.02.2016 г. е връчено на ищеца лично, на 24.02.2016 година. С молба вх. № 1046/29.02.2016 г. ищецът, посочвайки като ответник Ангел Верадинов Дурлев от гр. Велики Преслав, отстранява всички указани му нередовности, с изключение на представянето на документ, удостоверяващ внасянето на държавната такса по исковата молба. До изтичане на дадения 1-седмичен срок (до 02.03.2016 г., вкл.) констатираната нередовност – неприлагане към исковата молба на документ за весена указана му като дължима държавна такса, не е отстранена.

            Предвид гореизложеното, съдът приема, че е налице предпоставката по чл. 129, ал. 3 от ГПК за връщане на исковата молба.

            Водим от горното, съдът

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И :

 

            На основание чл. 129, ал. 3 от ГПК, ВРЪЩА искова молба вх. № 92/08.01.2016 г. при Районен съд гр. Велики Преслав, ведно с приложението към нея, на Х.Х.А. с ЕГН ********** с посочен адрес: ***.

            Препис на настоящото определение, на основание чл. 7, ал. 2 от ГПК, ДА СЕ ВРЪЧИ на ищеца, на посочения в исковата молба адрес.

            Връщането на исковата молба може да се обжалва в 1-седмичен срок, считано от връчване на преписа на настоящото определение, пред Шуменски окръжен съд, с частна жалба, от която препис за връчване не се представя.

 

 

                                                                               Районен съдия: