гр.д. № 298/2015 г. по описа на Районен съд гр. Велики Преслав

           

 

            Р. З.               

            ДА СЕ ОТРАЗИ в деловодните книги и в електронната деловодна програма, водени във ВПРС, относно гр.д. № 298/2015 г., като резултат, постановеното с решение № 41/18.03.2016 г., постановено по гр.д. № 163/2015 г. на ВПРС, към което производство, на осн. чл. 213 от ГПК, е съединено настоящото производство по гр.д. № 298/2015 година.

                                  

            22.03.2016 г.

                                                                                   Районен съдия:

 

                                                  

 

 

Р Е Ш Е Н И Е

 

18.03.2016 год.

 

          Номер 41                                  Година 2016                      Град Велики Преслав

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Великопреславският районен съд                                                      трети  състав

На 18 (осемнадесети) февруари                                                           Година 2016

В публично съдебно заседание, в следния състав:

                                                                                            Председател Стоян Момов

Секретар Марияна Василева,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия С. Момов

гражданско дело номер 163 по описа за 2015 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

 

            Предявени са обективно и субективно съединени искания с правно основание чл. 127, ал. 2 от СК и чл. 127а, ал. 2 от СК.

  …………………………………………………………………………………………………

            По разпределението на разноските по делото:

            Всяка от насрещните страни прави искане за присъждане на направените по делото разноски, като предоставя списък на разноските по чл. 80 от ГПК.

            На основание чл. 78, ал. 3 от ГПК, ищцата следва да заплати на ответника направените деловодни разноски в размер на 620,00 лева.

            Водим от горното, съдът

 

Р   Е   Ш   И :

 

            На основание чл. 127, ал. 2 от Семейния кодекс, ПОСТАНОВЯВА детето Д. Х.А. с ЕГН ********** да живее при родителя си Х.А.Х. с ЕГН **********,***.

            ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права по отношение на детето Д. Х.А. с ЕГН ********** на бащата Х.А.Х. с ЕГН **********, като определя режим на лични отношения на майката Й.А.С. с ЕГН **********, с постоянен адрес:*** с детето Д. всяка първа и трета седмица от месеца, от 10,00 часа в събота до 18,00 часа в неделя (с преспиване), както и един месец през лятото, когато бащата не е в платен годишен отпуск.

            ОСЪЖДА Й.А.С. с ЕГН **********, да заплаща, на основание чл. 127, ал. 2 вр. чл. 143, ал. 2 от СК, на детето Д. Х.А. с ЕГН **********, чрез неговия баща и законен представител Х.А.Х. с ЕГН **********, месечна издръжка в размер на 105,00 лв. (сто и пет лева), считано от датата на влизане на решението в сила, до настъпването на законни предпоставки за изменение или за прекратяване на издръжката, ведно със законната лихва върху всяко забавено месечно изплащане, на основание чл. 146, ал. 1 от СК.

            На основание чл. 127, ал. 2 от Семейния кодекс, ПОСТАНОВЯВА детето П. Х.А. с ЕГН ********** да живее при родителя си Х.А.Х. с ЕГН **********,***.

            ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права по отношение на детето П. Х.А. с ЕГН ********** на бащата Х.А.Х. с ЕГН **********, като определя режим на лични отношения на майката Й.А.С. с ЕГН **********, с постоянен адрес:*** с детето П. всяка първа и трета седмица от месеца, от 10,00 часа в събота до 18,00 часа в неделя (с преспиване), както и един месец през лятото, когато бащата не е в платен годишен отпуск.

            ОСЪЖДА Й.А.С. с ЕГН **********, да заплаща, на основание чл. 127, ал. 2 вр. чл. 143, ал. 2 от СК, на детето П. Х.А. с ЕГН **********, чрез неговия баща и законен представител Х.А.Х. с ЕГН **********, месечна издръжка в размер на 105,00 лв. (сто и пет лева), считано от датата на влизане на решението в сила, до настъпването на законни предпоставки за изменение или за прекратяване на издръжката, ведно със законната лихва върху всяко забавено месечно изплащане, на основание чл. 146, ал. 1 от СК.

            ОТХВЪРЛЯ като неоснователно, искането с правно основание чл. 127а, ал. 2 вр. ал. 1 от Семейния кодекс, на Й.А.С. с ЕГН **********за разрешаване на малолетния Д. Х.А. с ЕГН ********** да пътува без ограничения по брой и време на пътуванията извън границите на Република България – до страните-членки на ЕС, заедно с родителя си Й.С., без съгласието на другия родител – Х.Х..

            ОТХВЪРЛЯ като неоснователно, искането с правно основание чл. 127а, ал. 2 вр. ал. 1 от Семейния кодекс, на Й.А.С. с ЕГН ********** за разрешаване на малолетния П. Х.А. с ЕГН ********** да пътува без ограничения по брой и време на пътуванията извън границите на Република България – до страните-членки на ЕС, заедно с родителя си Й.С., без съгласието на другия родител – Х.Х..

 

            ОСЪЖДА Й.А.С. да заплати в полза на държавата, по сметка на ВПРС държавна такса върху размера на присъдените издръжки, в общ размер 302,40 лв. (триста и два лева и 40 стотинки).

            На основание чл. 78, ал. 3 от ГПК, ОСЪЖДА Й.А.С. да заплати на Х.А.Х. направените разноски по делото в размер на 620,00 лева (шестстотин и двадесет лева).

            Решението, на основание чл. 259, ал. 1 от ГПК, може да се обжалва с въззивна жалба, пред Окръжен съд гр. Шумен, в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

 

                                                                          Районен съдия: