Р Е Ш Е Н И Е

 

№ ......                

 

11.03.2016г., Велики Преслав

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Районен съд – Велики Преслав, Първи състав

На десети февруари през две хиляди и шестнадесета година,

В публично заседание  в следния състав:

Председател: М. Марков

Секретар:  М.А.

Като разгледа докладваното от Председателя

Административно-наказателно дело № 5 по описа за 2015г.

За да се произнесе взе предвид следното:

 

 Производство по чл.59 и сл. от ЗАНН.

   Обжалвано е Наказателно постановление №108/18.12.2014г. на  Директора на РИОСВ-гр.Шумен, с което за нарушение на чл.124, ал.1 от ЗБР на „Агрозаран“ ЕООД, с ЕИК 201073003, с.Конево, обл.Шумен, представлавано от Н.А.З. - Управител е наложено административно наказание “имуществена санкция” в размер на 300.00 лева.  

Жалбоподателят оспорва констатациите в акта и наказателното постановление. В жалбата се излагат доводи за необоснованост и незаконосъобразност на обжалваните АУАН и НП, както и твърдения, че са издадени при съществени нарушения на административнопроизводствените правила. Претендира се за отмяна на наказателното постановление като постановено в нарушение на закона, със законните за това последици. В съдебно заседание се явява лично и с процесуален представител,  поддържа жалбата на посочените основания.

За наказващия орган в заседанието по същество не се явява процесуален представител.

За Районна прокуратура – Велики Преслав, редовно уведомени, с оглед чл.62 от ЗАНН не се явява представител.

Съдът намира, че жалбата е била подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН.  Същата отговаря на изискванията на 84 от ЗАНН, във връзка с чл.320 от НПК, поради което се явява процесуално допустима. Разгледана по същество жалбата е основателна.

  От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна:

          На основание Заповед на Кмета на Община Върбица, комисия извършила проверка на земите общинска собственост, за инвентаризация на имотите земеделски земи, в това число пасища, мери и ниви. На 23.09.2013г., проверяващите извършили проверка в землището на с.Конево, съвместно с кмета на населеното място, където установили, че около 26 декара земеделска земя с предназначение – мера и пасище се обработвала като нива и в нея бил засят слънчоглед. Било установено, че земята е общинска собственост и се обработвала. За посоченото съставили протокол №6 от 23.09.2013г., в който било посочено, че земята-имот №031032 се ползва и обработва неправомерно от лицето ***..*** от 23.06.2014г. бил изпратен посоченият протокол №6, като в същото било посочено, че имотът бил деклариран за субсидиране от „Агрозаран“ ЕООД, представлавано от Н.А.З. – Управител.

На 03.10.2013г. бил съставен акт за установяване на административно нарушение на място в с.Конево, по отношение на А*** На основание така съставения акт за установяване на административно нарушение и на материалите съдържащи се в административнонаказателната преписка, Заместник-кмета на Община Върбица е издал наказателно постановление за налагане на глоба в размер на 550.00 лева на А***41, ал.1, т.1 от Закона за опазване на земеделските земи.  

В съдебно заседание са разпитани следните свидетели: Т.К., П.Д., К.Б. – актосъставител, ***.И., И.Х.Х. и ***. Първите трима свидетели сочат, че АУАН и НП са съставени на жалбоподателя, на основание полученото писмо от Община – Върбица. Последните трима свидетели, са участвали в проверката инициирана от Кмета на Община-Върбица. Същите посочват, процесният имот се е обработвал от ***..

При така установената фактическа обстановка съдът приема, че в хода на административнонаказателното производството не се доказа извършеното нарушение. Правните съображения за това са следните:

На основание посочената Заповед на Кмета на Община Върбица, комисията извършила проверка на земите общинска собственост, в това число пасища, мери и ниви, констатирала на 23.09.2013г., че процесната земеделска земя с предназначение – мера и пасище се обработвала като нива от ***.. На същият бил съставен акт за установяване на административно нарушение и издадено наказателно постановление от Заместник-кмета на Община Върбица.

В хода на настоящото административнонаказателното производството, не се установиха или представиха доказателства, че земята-имот №031032 в землището на с.Конево, описана в наказателното постановление се е ползвала и обработвала неправомерно от „Агрозаран“ ЕООД, с ЕИК 201073003, с.Конево, обл.Шумен, представлявано от Н.А.З. – Управител. Не се представиха доказателства, че имотът е бил деклариран за субсидиране от „Агрозаран“ ЕООД. Напротив, установи се, че имотът е обработван от друго лице, което е било санкционирано за това.

Предвид гореизложеното, наказателното постановление следва да бъде отменено, а жалбата като основателна следва да бъде уважена.

          Водим от горното и на основание чл.63, ал.1, предл.3-то от ЗАНН, съдът

 

 

Р  Е  Ш  И :

 

ОТМЕНЯ  Наказателно постановление №108/18.12.2014г. на  Директора на РИОСВ-гр.Шумен, с което за нарушение на чл.124, ал.1 от ЗБР на „Агрозаран“ ЕООД, с ЕИК 201073003, с.Конево, обл.Шумен, представлявано от Н.А.З. - Управител е наложено административно наказание “имуществена санкция” в размер на 300.00 лева.  

Решението подлежи на касационно обжалване пред Шуменския административен съд на основанията предвидени в Наказателно-процесуалния кодекс, и по реда на глава дванадесета от Административнопроцесуалния кодекс  в 14-дневен срок от деня на съобщението, че решението е  изготвено

 

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: