П Р О Т О К О Л

 

 

Година 2016                                                                         Град Велики Преслав

Великопреславският районен съд                                 ІV състав

На 07 (седми) март                                                           Година 2016

в публично съдебно заседание, в следния състав:

Председател: Дияна П.

Съдебни заседатели:1. Д.П.

                                     2. П.К.

 

Секретар: Д.Д.

Прокурор: Мая Големанова

Сложи за разглеждане докладваното от съдия Дияна П.

НОХД № 1 по описа за 2016 година.

 

                                   

 

Съдът, като взе предвид така постигнатото споразумение между страните, счита, че същото не противоречи на закона и морала, поради което и на основание чл. 384, вр. чл. 382, ал.7 от НПК.

О п р е д е л и:

ОДОБРЯВА споразумението за решаване на делото в съдебното производство по НОХД №1/2016 г. по описа на ВПРС, според което:

Страните приемат за безспорно установено от фактическа страна, че подс.Н.Г.К. *** държал акцизни стоки без бандерол, когато такъв се изисква по закон / чл. 25, ал. 1 от Закона за тютюна и тютюневите изделия /ЗТТИ// Тютюневите изделия се продават на вътрешния пазар с поставен върху потребителската опаковка бандерол по начин, който да гарантира, че употребата на стоката е невъзможна без неговото унищожаване чрез разкъсване.; чл. 28, аб. 1 ЗТТИ Тютюневи изделия се транспортират, пренасят, съхраняват, предлагат или продават в търговски складове и обекти само с акцизен бандерол, залепен върху потребителската опаковка при условията на чл. 25. и чл. 2,т. 2 от Закона за Акцизите и данъчните складове /ЗАДС/ На облагане с акциз подлежат тютюневите изделия; чл. 12, ал. 1, т. 1 ЗАДС "Тютюн за пушене (за лула и цигари)" е: тютюн, който е нарязан или раздробен по друг начин, усукан или пресован на плочки и може да се пуши без допълнителна индустриална обработка; Чл. 100, ал. 1 ЗАДС Бутилираните алкохолни напитки с код по КН 2208 и с алкохолно съдържание, равно и превишаващо 15 % vol, и тютюневите изделия, предназначени за местния пазар, се предлагат и продават само облепени с бандерол. – 2,227 кг насипен тютюн за пушене на стойност 686,65 лева, като случаят е немаловажен – престъпление  по чл. 234, ал. 1 от НК.

Деянието е извършено умишлено при форма на вина – пряк умисъл.

За горепосоченото деяние, на основание чл. 234, ал. 1 от НК, във вр. с чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК, на подсъдимия Н.Г.К., СЕ НАЛАГА наказание 8 /ОСЕМ/ МЕСЕЦА „Лишаване от свобода”.

На основание чл.66, ал. 1 от НК, изпълнението на така определеното наказание се отлага за срок от ТРИ години.

На основание чл. 55, ал. 3 от НК НЕ СЕ НАЛАГА наказание „Глоба“.

На основание чл.234, ал.3 от НК, СЕ ОТНЕМА в полза на държавата предмета на престъплението по чл.234, ал.1 от НК – 2.227 кг насипен тютюн за пушене – на съхранение в склад на Митническо бюро – Шумен към Териториално митническо управление – Варна, предадено със складова разписка № 0822000024/13.08.2015 г.

 С престъплението предмет на споразумението не са причинени съставомерни имуществени вреди.

Направените по делото разноски в размер на 45,00 лв. се възлагат на подсъдимия Н.Г.К..

 

На основание чл. 24, ал. 3 вр. чл. 382, ал. 7 от НПК, ПРЕКРАТЯВА наказателното производство  по НОХД № 1/2016 г. по описа на ВПРС.          

Определението, на основание чл. 382, ал. 9 от НПК, е окончателно и съгласно чл. 383, ал. 1 от НПК, има последиците на влязла в сила присъда.

 

 

Районен съдия:

 

                                                                                           Съд. заседатели: 1.

 

                            2.

 

Заседанието приключи в 11.30 часа, протоколът изготвен в с.з.

 

                                                                                              Районен съдия:

 

           Секретар: