Р Е Ш Е Н И Е

 

21.04.2016 год.

 

Номер . . . . . . . . . . .                               Година 2016                     Град Велики Преслав

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Великопреславският районен съд                                     четвърти състав

На 21 (двадесет и първи) март                                          Година 2016

В публично съдебно заседание, в следния състав:

 

Председател Дияна Петрова

Секретар Д.Д.,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия Д.Петрова

гражданско дело номер 479 по описа за 2015 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството по делото е образувано по предявен осъдителен иск с правно основание чл. 327, ал. 1 от ТЗ вр. чл.183 от ЗЗД от А.ЕООД, .........., адрес на управление:***, представляван по закон от Д.Т.А. - управител, представляван по пълномощие от Г.И. – адвокат срещу „.................... седалище и  адрес на управление ***, представлявано от  .................... – заедно и поотделно, за осъждане на ответника да заплати на ищеца сумата от 2 845.44 лв. с ДДС, представляваща стойността на получени, но незаплатени от ответника  стоки - 1 бр. варел с тегло 208 л масло нордлуб 25 №40 и 1 варел масло хидротрансмисионно с тегло 208 л, за  която продажба е издадена фактура №0000000016/18.05.2015 г., както и направените по делото разноски.     

В срока по чл. 131 от ГПК ответникът депозира отговор  на исковата молба, в който излага доводи за нередовност на исковата молба и алтернативно, в случай че съдът не приеме доводите му за нередовност, доводи за неоснователност на иска.

Процесуалният представител на ищеца в съдебно заседание поддържа предявения иск.

Процесуалният представител на ответника депозира в съдебно заседание молба от законния представител на ищеца за признаване на предявения иск и моли съдът да се произнесе с решение по реда на чл.237 от ГПК.

Съдът, като взе предвид обективираното в писмена молба на ответника признание на иска и съобрази липсата на предвидените в нормата на чл.237, ал.3 ГПК отрицателни предпоставки, намира, че следва да бъде постановено съдебно решение съобразно признанието на иска.

Настоящото решение не следва да се мотивира по същество, като е достатъчно съдът да укаже, че то се основава на наличието на признание на иска. С оглед на посочените в исковата молба обстоятелства и приложените доказателства- заверено копие от фактура №0000000016/18.05.2015 г., извлечение за актуално състояние на ищеца, извлечение за актуално състояние на ответника;заверено копие от договор за покупко-продажба на дялове от капитала на „.....“ООД, копие от учредителен акт на „А.“ЕООД, както и от направеното признание на задължението от страна на ответника, се установява безспорно валидно облигационно отношение- договор за покупко –продажба на горива, извършена доставка на такива на обща стойност 2 845.44 лв. с ДДС, незаплатена от ответника доставка. Предвид изложеното, съдът намира искът за заплащане на сумата от 2 845.44 лв. за основателен, поради което и сумата следва да се присъди, ведно със законната лихва считано от подаване на исковата молба до окончателното й изплащане.

Изходът на спора и релевираното от ищеца искане за присъждане на реализираните от него разноски, подкрепено с доказателства за действително реализирани такива, обосновават положителното произнасяне на съдебния състав по искането за разноски, реализирани в рамките на настоящето производство в доказаните им параметри, на основание чл. 78, ал. 1 от ГПК.

Водим от горното, съдът

 

Р   Е   Ш   И :

 

ОСЪЖДА „.................... седалище и  адрес на управление ***, представлявано от  .................... – заедно и поотделно ДА ЗАПЛАТИ НА А.ЕООД, .........., адрес на управление:***, представляван по закон от Д.Т.А. - управител, представляван по пълномощие от Г.И. – адвокат от ШАК, сумата от 2 845.44 лв. (две хиляди осемстотин четиридесет и пет лева и четиридесет и четири стотинки) с ДДС, представляваща стойността на получени, но незаплатени от ответника  стоки - 1 бр. варел с тегло 208 л масло нордлуб 25 №40 и 1 варел масло хидротрансмисионно с тегло 208 л, за  която продажба е издадена фактура №0000000016/18.05.2015 г., ведно със законната лихва от датата на предявяване на иска -14.10.2015 г. до окончателното изплащане на сумата.

ОСЪЖДА „.................... седалище и  адрес на управление ***, представлявано от  .................... – заедно и поотделно ДА ЗАПЛАТИ на А.ЕООД, .........., адрес на управление:***, представляван по закон от Д.Т.А. - управител сумата от 514.00 лева (петстотин и четиринадесет лева), представляваща реализирани от ищеца съдебно деловодни разноски, изразяващи се в заплатени по настоящото дело адвокатско възнаграждение и държавна такса, на основание чл. 78, ал. 1 от ГПК.

            Решението подлежи на въззивно обжалване пред ШОС в 2-седмичен срок от връчването му на страните.

                

 

 

                                                                             Районен съдия: