Р Е Ш Е Н И Е

 

  

 

22.04.2016 год., гр.Велики Преслав

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Районен съд Велики Преслав, I-ви състав

На двадесет и четвърти март през два хиляди и шестнадесета година

В публично съдебно заседание, в състав:

Председател: Мирослав Марков

                                                                Секретар: М.А.,

 

като разгледа докладваното от Председателя

гражданско дело №559 по описа за 2015 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

 

Производството по делото е образувано по повод предявена от М.Х.Я. молба с посочено правно основание чл. 542 от ГПК. В молбата се сочи, че същият е завършил основно образование в ***, след което се е обучавал за водач на МПС в гр. Шумен през 1991г. Там е получил правоспособност за управление на МПС категории С, В, и М.  През 2015г. е започнал курсове за водач на МПС категория Е. Издържал ги е успешно, но като е поискал да му бъде издадено свидетелство за управление на МПС от Сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР – Шумен, същите са му поискали свидетелство за завършено основно образование. Тогава молителят М.Х.Я. е установил, че е изгубил своето и не може да го намери. Иска от съда да бъде установен факта, че е завършил степен на образование основно и да бъде издадено свидетелство за завършено такова.

Молителят М.Х.Я., се явява се лично и с адвокат В.К. от ШАК, като поддържат депозираната молба.

Заинтересована страна – ***, редовно призована не изпраща представител. Депозира становище, че молбата е основателна и доказана и следва да бъде уважена.

Заинтересованата страна Регионален инспекторат по образование гр. Шумен, редовно призовани, не изпращат представител. Вземат становище, че молбата е основателна и като такава следва да бъде уважена.

Заинтересованата страна ОД на МВР гр. Шумен, редовно призовани, не изпращат представител.

Заинтересована страна – Р.п.– В.П. редовно призована се представлява и взема становище, че молбата е допустима и основателна и следва да бъде уважена.

Съдът, след като взе предвид представените по делото доказателства – по отделно и в тяхната съвкупност, съобрази становищата на страните и нормативните актове, регламентиращи процесните отношения, намира за установено следното от фактическа страна:

По делото не се спори, а и видно от представеното становище от Директора на  *** е, че молителят М.Х.Я. е бил редовен ученик през учебната 1987/1988 година в VIII-ми клас. От приетите документи, вкл. Главната книга с вписани годишни оценки по всички учебни предмети на учениците от I-ви до VIII-и клас за периода, през който молителят е завършил основното си образование е видно, че Я. е бил записан с №23 и е завършил успешно 8 клас. Причината да се откаже на Я. да му се издаде дубликат от свидетелството за завършено образование е, че липсват данни в книгата за записване свидетелствата за завършено основно образование, започната през 1984г. Издадено му е удостоверение за завършен VIII клас, през учебната 1987/1988г.

От представените и приети като писмени доказателства по делото е видно, че молителят е притежавал редовно издадено СУМПС, кат. B, С и Е.

От разпита на свидетеля К.М., се установява, че двамата с молителя са завършили успешно донаборна школа за шофьори през 1991г.

        Предвид така установеното от фактическа страна, съдът формулира следните изводи от правна страна:

По допустимостта: молбата изхожда от активно материалноправно легитимирани лица, имащи качеството на заинтересовани лица по смисъла на чл. 544, ал.2 ГПК, удовлетворява формалните и съдържателни изисквания за редовност на същата, поради което допустимо ангажира правораздавателната власт на местно и родово компетентния съд и следва да бъде разгледана по същество.

По основателността: Съгласно разпоредбата на чл. 542 ГПК „Когато законът предвижда, че известен факт с правно значение трябва да бъде удостоверен с документ, съставен по надлежния ред /като например свидетелство за завършено образование, акт за гражданско състояние и др./, и такъв документ не е бил съставен и не може да бъде съставен или съставеният е бил унищожен или изгубен, без да има възможност да бъде възстановен, лицето, което черпи права от този факт, може да иска с молба до районния съд да установи факта и когато това е необходимо, да разпореди да се състави  съответния документ”. 

Нормата на чл.545 от ГПК изрично предвижда да се установява завършено образование в определено учебно заведение. Образователните степени по време на обучението на молителя са две, съгласно чл. 23 от ЗНП: основно и средно образование, като основното е завършвало в VIII клас, в който е бил и молителят, след което е следвало да бъде съставено и свидетелството за завършено основно образование. Още повече, че съгласно приетите доказателства, условие за обучение в донаборна школа за шофьори и за притежаване на редовно издадено СУМПС, кат. B, С и Е е задължително представянето на свидетелство за завършено основно такова. Ето защо, съдът приема, че е съществувало такова свидетелство. В хода на делото чрез изслушване на заинтересованите лица, както и чрез събраните писмени и гласни доказателства се установява по безспорен начин, че молителят е завършил осми клас в *** през учебната 1987/1988г.

Горното мотивира съда да приеме молбата, с която е сезиран за основателна, което налага постановяване на решение, с което да бъде прието за установено по отношение на заинтересованите страни, че молителят е завършил основното си образование.

На основание постановеното решение и предвид наличните доказателства на лицето следва да се издаде Свидетелство за завършено основно образование.    

Мотивиран от така изложените съображения, съдът

 

Р Е Ш И:

 

ПРИЕМА ЗА УСТАНОВЕНО, че М.Х.Я., ЕГН ********** *** е завършил основното си образование през учебната 1987/1988г. в СОУ „Св. Паисий Хилендарски“ гр.Върбица.

ПОСТАНОВЯВА на ***, обл.Шумен, представлявано от директора Минка Атанасова да издаде Свидетелство за завършено основно образование на М.Х.Я., ЕГН **********.

 

РЕШЕНИЕТО подлежи на въззивно обжалване пред Шуменски окръжен съд в двуседмичен срок от получаване на съобщението от страните.

 

След влизане в сила на решението, копие от същото да се изпрати на Директора на *** за съставяне на Свидетелство за завършено основно образование.

 

 

 

                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: