Р Е Ш Е Н И Е

 

№ . . . . . . . .

 

28.04.2016год., гр. Велики Преслав

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Великопреславският районен съд                                   Първи състав

На тридесети март през две хиляди и шестнадесета година

В публично съдебно заседание, в следния състав:

Председател Мирослав Марков

Секретар М.А.,

 

като разгледа докладваното от районен съдия Марков

гражданско дело №2 по описа за 2016 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

          Предявен е иск с правно основание чл. 49, ал. 1 от СК.

Делото е образувано по предявен иск за развод от Зехра А.Р. с ЕГН ********** против Х.И.Р. с ЕГН **********. Посочва основанията за това и иска да бъде прекратен гражданския брак без произнасяне по вината. Желае да й бъде възстановявано предбрачното й фамилно име – Васфиева. Прилага писмени доказателства.

 От брака съпрузите нямат родени деца, които да не са навършили пълнолетие. Нямат недвижими имоти придобити по време на брака. Не се претендира издръжка. Не е направено искане за разноски. В съдебно заседание  ищецът не се явява лично, като чрез процесуален представител, поддържа молбата си.

В срока по чл.131, ал.1 от ГПК, ответникът е подал отговор на исковата молба, като по същество се съгласява с посоченото от ищеца. В съдебно заседание не се явява и не представя доказателства.

          От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност се установи от фактическа страна следното: страните са съпрузи от 17.08.2008г. когато с Акт №1/17.08.2008г., съставен в с.Загориче, общ.Каолиново, обл. Шумен сключват граждански брак. Съвместният живот на съпрузите в началото протичал добре, но после между тях настъпило отчуждение. От около 5 години семейните отношения станали формални, като ответникът заминал на работа в Германия.

Предвид горното, съдът намира, че по делото се установи липсата на разбирателство, взаимно уважение, привързаност и другарски отношения между съпрузите. Налице е ненормално протичане на брачните отношения, което не може да бъде преодоляно. Външен симптом на настъпилото отчуждение между брачните партньори е и фактическата раздяла между тях. Предвид изложеното съдът намира, че бракът между страните е дълбоко и непоправимо разстроен, съществува само формално и следва да бъде прекратен. От брака съпрузите нямат родени деца, които да не са навършили пълнолетие. Нямат недвижими имоти придобити по време на брака. Не претендират издръжка по-между си.

     Съгласно разпоредбата на чл.329, ал.1, изр.2-ро от ГПК, по брачните дела, когато няма вина, или когато и двамата съпрузи са виновни, съдебните разноски остават в тежест на страните така, както са ги направили.

На основание чл.6, т.2 от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК, РС-Велики Преслав определя окончателна държавна такса за развода в размер на 40.00 лв.

          Водим от горното, съдът

 

                                                 Р     Е     Ш     И :

 

          ПРЕКРАТЯВА гражданския брак, сключен на 17.08.2008г. с Акт №1/17.08.2008г., съставен в с.Загориче, общ.Каолиново, обл. Шумен между Зехра А.Р. с ЕГН **********  и  Х.И.Р. с ЕГН **********, КАТО ДЪЛБОКО И НЕПОПРАВИМО РАЗСТРОЕН.

ОБЯВЯВА, че НЯМА вина за дълбокото и непоправимо разстройство на брака.

          ЗА В БЪДЕЩЕ Зехра А.Р. с ЕГН ********** ще носи фамилното име - ВАСФИЕВА.

КОНСТАТИРА, че страните нямат семейно жилище.

ОБЯВЯВА, че след прекратяване на брака, страните не си дължат издръжка по между си.

Разноските остават в тежест на страните, така, както са направени.

  ОПРЕДЕЛЯ  окончателна държавна такса по делото в размер на 40,00 /четиридесет/ лв.

 ОСЪЖДА Зехра А.Р. с ЕГН **********,  да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на Районен съд – Велики Преслав, сумата от 20.00 лева, представляваща държавна такса. 

 ОСЪЖДА Х.И.Р. с ЕГН **********,  да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на Районен съд – Велики Преслав, сумата от 20.00 лева, представляваща държавна такса.  

 

Решението подлежи на въззивно обжалване в 14 – дневен срок от получаване на съобщение за изготвянето му пред Шуменски окръжен съд.

                                                            

 

 

 

 ПРЕДСЕДАТЕЛ: