Р Е Ш Е Н И Е

 

12.04.2016 год.

 

Номер . . .  . . . .                                       Година 2016                         Град Велики Преслав

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Великопреславският районен съд                                                 трети състав

На 22 (двадесет и втори) март                                                          Година 2016

В публично съдебно заседание, в следния състав:

                                                                                       Председател Стоян Момов

Секретар М.В.,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия С. Момов

гражданско дело номер 81 по описа за 2016 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

 

               Производство по чл. 530 и сл. от ГПК, вр. чл. 127, ал. 1 от СК.

            В молбата си, депозирана в съда на 22.02.2016 г., молителите В.М.Х. и Д.И.С. излагат, че от съвместното си съжителство имали родено едно дете – З.Д. И., роден на *** година. Твърдят, че не живеят заедно, при което постигнали съгласие относно местоживеенето на детето, упражняването на родителските права спрямо него, личните отношения с детето и издръжката му. Представят споразумение по чл. 127, ал. 1 от СК, в което излагат уредените от тях отношения във връзка с детето З.. Молят съда да постанови решение, с което да одобри споразумението.

            В съдебно заседание молителите се явяват лично и всеки от тях потвърждава споразумението по постигнатото съгласие.

            От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност се установи от фактическа страна следното: Видно от удостоверение за раждане, изд. въз основа на акт за раждане № 110/11.08.2003 г., съставен от длъжностното лице по гражданското състояние в Община Велики Преслав е, че молителите В.М.Х. и Д.И.С. са родители на детето З.Д. И., родено на *** година.

            Изслушано в съдебно заседание по реда на чл. 15, ал. 1 от ЗЗДет, 12-годишното дете З. изразява желанието си да живее за в бъдеще при майка си при което да осъществява контакти с баща си.

            Според становището, изложено след направеното служебно проучване в писмен доклад изх. № ЗД-11/0050 от 17.03.2016 г., изготвен от социален работник в Дирекция „Социално подпомагане” общ. Велики Преслав, всеки от родителите на детето и двете му баби поддържат добри взаимоотношения, с чести гостувания при бащата и неговия родител Златка Илиева. Детето е фактически подготвено за последиците на постигнатото от родителите му споразумение – поради местоживеенето му при майка си, откакто радителите на живеят заедно, считано от 2010 година.

            Предвид постигнатото между молителите съгласие относно местоживеенето на детето, упражняването на родителските права по отношение на същото, личните отношения с него и издръжката му и представеното споразумение, съдът намира, че молбата е основателна, споразумението отговаря на изискванията на чл. 127, ал. 1 от СК, не противоречи на закона, в състояние е да защити интересите на малолетното дете, поради което следва да бъде утвърдено.

Предвид гореизложеното и на основание чл. 127, ал. 1 от СК, съдът

 

Р   Е   Ш   И   :

 

            УТВЪРЖДАВА постигнатото между В.М.Х. с ЕГН **********,*** и Д.И.С. с ЕГН **********,***, и двамата със съдебен адресат и пълномощник по делото – адв. С.Т. ***, кантора 23, споразумение по чл. 127, ал. 1 от Семейния кодекс, както следва:

            1. Упражняването на родителските права по отношение на роденото от молителите дете З.Д. И. с ЕГН **********, се предоставя на майката В.М.Х..

            2. Определя се местоживеенето на детето З.Д. И. при майката В.М.Х., на адрес: ***.

            3. Определя се режим на лични отношения на бащата Д.И.С. с ЕГН ********** с детето З.Д. И., както следва: всяка първа и трета събота и неделя от месеца, от 09,00 часа в събота, до 18,00 часа в неделя (с преспиване); 30 (тридесет) дни през лятната ваканция за детето, когато майката не е в платен годишен отпуск, както и 5 (пет) дни през Коледните и Новогодишни празници, като детето бъде вземано и връщано от бащата, от жилището, което обитава майката.

            4. Бащата Д.И.С. се задължава да изплаща на малолетното си дете З.Д. И., чрез неговия родител и законен представител В.М.Х., месечна парична издръжка в размер на 130,00 лв. (сто и тридесет лева), считано от 22.02.2016 г., с падеж на всяко от месечните задължения – до 15-то (петнадесето) число от месеца, за който се изплаща издръжката, до настъпване на законни основания, изменящи или прекратяващи правото на издръжка, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска.

            Препис на решението ДА СЕ ВРЪЧИ на всеки от молителите, чрез пълномощника им.

 

            Решението, на основание чл. 537, ал. 1 от ГПК, не подлежи на обжалване.

 

 

                                                                                   Районен съдия: