Р Е Ш Е Н И Е

 

27.04.2016 год.

 

Номер . . .  . . . .                                       Година 2016                    Град Велики Преслав

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Великопреславският районен съд                                            трети състав

На 14 (четиринадесети) април                                                    Година 2016

В публично съдебно заседание, в следния състав:

                                                                                   Председател Стоян Момов

Секретар М.В.,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия С. Момов

гражданско дело номер 122 по описа за 2016 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

 

            Производство по чл. 330 от ГПК – развод по взаимно съгласие, образувано по молба с правно основание чл. 50 от СК.

            В молбата си до съда молителите К.Х.К. и Л.Х.К. излагат, че са съпрузи от 30.04.1995 година. По време на брака си имали родени две деца – Х., роден на *** г. (понастоящем пълнолетен) и П., родена на *** година. Твърдят, че са постигнали сериозно и непоколебимо съгласие за прекратяване на брака. Представят споразумение по чл. 51, ал. 1 от СК, в което излагат уредените от тях всички лични и имуществени отношения помежду си. Молят съда да постанови решение, с което да допусне развода по взаимно съгласие без да се издирват мотивите за прекратяването на брака и да утвърди представеното споразумение.

            В съдебно заседание молителите се явяват лично и всеки от тях потвърждава сериозното си и непоколебимо съгласие за прекратяване на брака.

            От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност се установи от фактическа страна следното: молителите са съпрузи от 30.04.1995 г., когато с акт № 004/30.04.1995 г., съставен от длъжностното лице по гражданското състояние в Община Смядово, сключват граждански брак. От брака си имат родени две деца – Х. К. Х., роден на *** г. (понастоящем пълнолетен) и П. К.а Х., родена на *** г. в гр. Шумен, видно от удостоверения за раждане, изд. въз основа на актове за раждане №№ 1358/11.11.1996 г. и 1213/04.10.2000 г., съставени от длъжностното лице по гражданското състояние в Община Шумен. По време на брака си съпрузите нямат други родени деца, видно от изисканите и приложени служебно 2 броя справки от НБД „Население“ от 13.04.2016 г., съдържащи данни за гражданската регистрация на всеки от молителите.

            Видно от приетите като доказателства: свидетелство за регистрация на МПС част I № 002688323/07.12.2007 г. и свидетелство за регистрация на земеделска и горска техника част I е, че по време на брака си молителите придобили в съпружеска имуществена общност и понастоящем притежават правото на собственост върху моторно превозно средство – лек автомобил и моторно превозно средство – колесен трактор.

            Предвид изразеното от молителите сериозно и непоколебимо съгласие за прекратяване на брака и като съобрази, че са налице всички законови предпоставки, съдът намира, че молбата е основателна и разводът следва да бъде допуснат на основание чл. 50 от СК, без да се издирват мотивите за това. Представеното от молителите споразумение отговаря на изискванията на чл. 51, ал. 1 от СК, не противоречи на закона, в състояние е да защити интересите на непълнолетното дете, поради което следва да бъде утвърдено.

            На осн. чл. 6, т. 2 от Тарифата за ДТ по ГПК, по делото следва да бъде определена държавна такса при решаване на делото в размер на 30,00 лв., която следва да се възложи поравно на молителите. Молителят К. следва да заплати държавна такса върху размера на определената издръжка, в размер на 100,80 лв. и върху стойността на предоставената му в собственост движима вещ в размер на 10,00 лева. Молителката К. следва да заплати държавна такса върху стойността на предоставената й в собственост движима вещ в размер на 08,40 лева.

Предвид гореизложеното и на основание чл. 330, ал. 3 от ГПК, съдът

 

Р  Е  Ш  И  :

 

            ПРЕКРАТЯВА гражданския брак, сключен на 30.04.1995 г. с акт № 004/30.04.1995 г. съставен от длъжностното лице по гражданското състояние в Община Смядово, между К.Х.К. с ЕГН **********,***, със съдебен адресат – адв. М.Д. *** и Л.Х.К. с ЕГН **********, с адрес: ***, със съдебен адресат – адв. Росица Пенчева от ШАК: гр. Шумен, ул. „Адам Мицкевич“ № 1, ет. 2, офис 11, ПО ВЗАИМНО  СЪГЛАСИЕ.

            УТВЪРЖДАВА постигнатото между К.Х.К. и Л.Х.К. споразумение по чл. 51, ал. 1 от Семейния кодекс, както следва:

            1. След прекратяването на брака Л.Х.К. ВЪЗСТАНОВЯВА предбрачното си фамилно име – И..

            2. Местоживеенето на роденото от брака дете П. К.а Х. с ЕГН ********** се определя – при майката – Л.Х. И., с адрес: ***.

            3. Упражняването на родителските права по отношение на детето П. К.а Х. се предоставя на майката Л.Х. И..

            4. Определя се режим на лични отношения на бащата К.Х.К. с детето П. К.а Х.:

                        – всяка първа и трета седмица от месеца, от 09,00 часа в събота, до 17,00 часа в неделя (с преспиване);

                        – пет дни през пролетната ваканция на детето (с преспиване);

                        – всяка година – един месец през лятото, когато майката не е в платен годишен отпуск;

                        – всяка четна година – през Коледните празници, за времето от 08,00 часа на първия ден, до 17,00 часа на последния ден (с преспиване) и през рождената дата на детето – втори октомври;

                        – всяка нечетна година – през Новогодишните и през Великденските празници, за времето от 08,00 часа на първия ден, до 17,00 часа на последния ден (с преспиване).

            5. Бащата К.Х.К. с ЕГН ********** се задължава да заплаща на детето П. К.а Х. с ЕГН **********, действащо със съгласието на другия си родител и законен представител Л.Х. И., месечна издръжка в размер на 140,00 лв. (сто и четиридесет лева), платими до 25-то число на текущия месец, считано от влизане в сила на настоящото решение – 27.04.2016 г., ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска до окончателното й изплащане, до настъпване на законни причини, изменящи или прекратяващи правото на издръжка.

            6. Ползването на семейното жилище, находящо се в гр. Смядово, обл. Шумен, ул. „Смеда” № 3, индивидуална собственост на К.Х.К., след прекратяването на брака СЕ ПРЕДОСТАВЯ за безвъзмездно и безсрочно ползване на К.Х.К., като Л.Х. И. го е напуснала.

            7В дял на К.Х.К. с ЕГН ********** се предоставя и същият, след прекратяването на брака, става изключителен собственик на следната движима вещ – пътно превозно средство, придобито по време на брака между страните: КОЛЕСЕН ТРАКТОР марка „Т-25А“ с рег. № Н04714, с рама № 290312, двигател № 767412. Пазарната стойност на движимата вещ възлиза на 500,00 лева.

8. В дял на Л.Х. И. с ЕГН ********** се предоставя и същата, след прекратяването на брака, става изключителен собственик на следната движима вещ – моторно превозно средство, придобито по време на брака между страните: ЛЕК АВТОМОБИЛ марка „Фолксваген“ модел „Пасат” с рег. № Н4274АР, с рама № WVWZZZ31ZME327150, двигател № RP761562, цвят – тъмносив металик. Пазарната стойност на движимата вещ възлиза на 420,00 лева.

9. Молителите не си дължат суми за уравняване на дяловете, като напълно са уредили отношенията си във връзка с прекратяването на съпружеската имуществена общност относно моторните превозни средства.

10. Молителите не си дължат взаимно издръжка след прекратяването на брака.

11. Молителите не са придобивали със съвместен принос парични влогове и права по застрахователни договори, като всеки от тях може да се разпорежда свободно и без ограничения с паричните влогове, на които е титуляр.

12. Молителите не са придобивали по време на брака недвижими имоти, акции, облигации, ценни книжа и дялове от търговски дружества.

13. Всички придобитите по време на брака движими вещи, представляващи покъщнина, молителите са поделили извънсъдебно и нямат взаимни претенции.

 

ОПРЕДЕЛЯ държавна такса при допускане на развод по взаимно съгласие в размер на 30,00 лв. (тридесет лева), като ОСЪЖДА К.Х.К. да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на Районен съд гр. Велики Преслав сума в размер на 15,00 лв. и ОСЪЖДА Л.Х. И. да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на Районен съд гр. Велики Преслав сума в размер на 15,00 лева.

ОСЪЖДА К.Х.К. да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на Районен съд гр. Велики Преслав държавна такса върху размера на определената издръжка в размер на 100,80 лв. (сто лева и осемдесет стотинки) и държавна такса върху стойността на предоставената му в собственост движима вещ – в размер на 10,00 лв. (десет лева).

ОСЪЖДА Л.Х. И. да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на Районен съд гр. Велики Преслав държавна такса върху стойността на предоставената й в собственост движима вещ в размер на 08,40 лв. (осем лева и четиридесет стотинки).

 

Препис на решението ДА СЕ ВРЪЧИ на всеки от молителите – чрез съдебните им адресати.

Решението, на основание чл. 330, ал. 5 от ГПК, не подлежи на обжалване.

 

 

                                                                                          Районен съдия: