О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

   № . . . .

                                            05.04.2016г.,  гр.Велики Преслав

 

Районен съд – Велики Преслав - I състав, в закрито съдебно заседание в състав:

Председател: Мирослав Марков

Секретар . . . . . . . . . . . . . . . .,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от районен съдия Марков

гражданско дело № 487 по описа за 2015 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

          Производство по чл.248, ал.1 от ГПК.

Производството по делото е образувано по предявен иск за развод от С.Л. Д.-Н. против Н.Г.Н.. Посочва основанията за това и иска да бъде прекратен гражданския брак без произнасяне по вината..

С Решение №39 от 14.03.2016г. гражданския брак, между С.Л. Д.-Н. и  Н.Г.Н. е прекратен, без съдът да се е произнесъл по вината. Разноските са оставени в тежест на страните, така, както са направени до момента. Определена е окончателна държавна такса при решаване на делото в размер на 40,00 /четиридесет/ лв. по реда на чл.6, т.2 от ТДТКССГПК, като е осъдена ищцата,  да заплати цялата сума.

Постъпила е молба от адв. Т., пълномощник на ищцата, с която се иска да изменено решението по делото, в частта за присъдената държавна такса, като за същата следва да бъдат осъдени и двете страни.

Молбата е основателна.

Предвид изхода на делото, във връзка с чл. 329, ал.1 от ГПК и обявената от съда липса на вина за дълбокото и непоправимо разстройство на брака, за определената държавна такса при решаване на делото по реда на чл.6, т.2 от ТДТКССГПК, следва да бъдат задължени и двете страни.

Предвид гореизложеното, съдът

 

           О П Р Е Д Е Л И:

         

ИЗМЕНЯ по реда на чл. 248, ал. 1 от ГПК постановеното Решение №39 от 14.03.2016г. по гр.дело 487 по описа за 2015г. на Районен съд – Велики Преслав, I-ви състав, в частта му относно разноските, В СЛЕДНИЯ СМИСЪЛ:

  ОПРЕДЕЛЯ  държавна такса при решаване на делото на основание чл.6, т.2 от ТДТКССГПК в размер на 40,00 /четиридесет/ лв.

ОСЪЖДА С.Л. Д.-Н. с  ЕГН **********,  да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на Районен съд – Велики Преслав, сумата от 20.00 лева, представляваща държавна такса при решаване на делото на основание чл.6, т.2 от ТДТКССГПК

ОСЪЖДА Н.Г.Н. с ЕГН **********,  да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на Районен съд – Велики Преслав, сумата от 20.00 лева, представляваща държавна такса при решаване на делото на основание чл.6, т.2 от ТДТКССГПК

 Определението подлежи на обжалване пред Шуменски окръжен съд с частна жалба в едноседмичен срок от съобщаването.

За настоящото определението да се уведомят страните лично, или чрез  процесуалните им представители.

         

                                                         

ПРЕДСЕДАТЕЛ: