Р Е Ш Е Н И Е

 

11.04.2016 год.

 

Номер . . . . . . . . . . .                                   Година 2016                            Град Велики Преслав

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

Великопреславският районен съд                                                        трети състав

На 11 (единадесети) март                                                                        Година 2016

В публично съдебно заседание, в следния състав:

          Председател Стоян Момов

Секретар М.В.,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия Момов

АНД номер 298 по описа за 2015 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

 

            Производство по чл. 59 и сл. от ЗАНН, образувано въз основа на жалба, подадена от **** (като управител на „****) срещу наказателно постановление № 27 от 14.07.2015 г., издадено от Заместник-кмета на Община Върбица.

            В жалбата се излага, че с наказателното постановление на жалбоподателя е наложено наказание „глоба” в размер на 2000,00 лв. за нарушение по чл. 38, ал. 3 от ЗСПЗЗ. Счита, че същото е издадено при съществени нарушения на процесуалните правила и неправилно приложение на материалния закон. Излага, че в наказателното постановление не се съдържат дата и място на вмененото му нарушение. Оспорва, че превозни средства, собственост на „****, обл. Шумен са извършвали превоз в описаните в НП местности. Предвид изложеното, се иска наказателното постановление да бъде отменено изцяло като незаконосъобразно и неправилно.

            В съдебно заседание, пълномощниците на жалбоподателя поддържат жалбата.

            Процесуалният представител на въззиваемата страна – Община Върбица счита, че атакуваното наказателно постановление е законосъобразно и правилно, и моли съда същото да бъде потвърдено.

            Видно от материалите по приложената по делото административнонаказателна преписка, въз основа на постъпила в Община Върбица докладна записка от Кмета на с. Крайгорци, обл. Шумен, на 30.04.2015 г. комисия, съставена от служител на въззиваемата страна и кметовете на селата Чернооково и Крайгорци извършили проверка на полските пътища на територията на землищата на двете населени места. При проверката членовете на комисията съставили протокол от 30.04.2015 г., в който отразили, че полските пътища са разрушени при транспортиране на дървесината, като не могат да се ползват по предназначение.

            На 15.06.2015 г., С.Б.И. – специалист „Гори – Общински фонд“ в Община Върбица, съставил акт за установяване на административно нарушение № 05/15.06.2015 г. срещу Н.Х.Е., в качеството му на управител на „****, обл. Шумен., за това, че „към дата 30.04.2015 г. в местностите Фазла бунар“, „Джамбаз“, „Кьок йери“ и „Керимид тарла“, находящи се в землището на с. Крайгорци, общ. Върбица, обл. Шумен, в качеството си на управител на „**** е допуснал да бъдат повредени полски пътища, трасирани по плана за земеразделяне, представляващи публична общинска собственост, което деяние представлява трайно противоправно състояние. Полските пътища са повредени от преминаващите тежкотоварни автомобили, извършващи транспорт на дървесина за дружество „****, което обстоятелство е установено при извършената проверка – нарушение по чл. 38, ал. 3 вр. ал. 2 от ЗСПЗЗ.“.

            На 19.06.2015 г. в административнонаказващия орган постъпило възражение от „****, в което се сочи, че дружеството не е извършвало транспорт в три от посочените местности. Повредите по пътя край с. Крайгорци били причинени от друг търговец, осъществяващ такава дейност, който впоследствие отстранил нанесените вреди.

            Въз основа на акта е издадено наказателно постановление № 27 от 14.07.2015 г. на Заместник-кмета на Община Върбица. Със същото, на Н.Х.Е. е наложена глоба в размер на 2000,00 лв., на осн. чл. 38, ал. 3 от ЗСПЗЗ за административно нарушение по чл. 38, ал. 3 вр. ал. 2 от ЗСПЗЗ. А именно за това, че „към дата 30.04.2015 г. в местностите Фазла бунар“, „Джамбаз“, „Кьок йери“ и „Керимид тарла“, находящи се в землището на с. Крайгорци, общ. Върбица, обл. Шумен, в качеството си на управител на „**** е допуснал да бъдат повредени полски пътища, трасирани по плана за земеразделяне, представляващи публична общинска собственост, което деяние представлява трайно противоправно състояние. Описаните щети са причинени /през месец април 2015 г./. Полските пътища са повредени от преминаващите тежкотоварни автомобили, извършващи транспорт на дървесина за дружество „****, което обстоятелство е установено при извършената проверка” – нарушение по чл. 38, ал. 3 вр. ал. 2 от ЗСПЗЗ.

            Съдът, като обсъди материалите по приложената административнонаказателна преписка и събраните по нея, и в хода на съдебното производство гласни и писмени доказателства – свидетелските показания на С.И. (актосъставител), Х.Х. и Е.Б. (свидетели по акта), **** 4 бр. превозни билети, протокол за приемане на резултатите от работата от 10.11.1999 г., извлечение от интернет-страницата на ТР по партидата на „****, прецени ги поотделно и в тяхната съвкупност, установи от фактическа страна следното:

            На 24.04.2015 г. Кметският наместник на с. Крайгорци, обл. Шумен депозирал в Община Върбица докладна записка, в която уведомил Кмета на общината, че дружествата „Ера“ ЕООД, с. Тушовица, „Еминови“ ЕООД с. Тушовица, „Трансфорест-74“ ЕООД с. Крайгорци и „Герила“ ЕООД гр. Върбица унищожили полски и общински пътища при осъществяване на дейността си дърводобив. В резултат на това, на 30.04.2015 г., комисия в състав Е.Б., **** (Кмет на Кметство с. Чернооково) и Х.Х. (Кметски наместник в Кметство с. Крайгорци) извършили проверка на полските пътища на територията на землищата на с. Чернооково и с. Крайгорци и констатирали, че полските пътища са разрушени при транспортиране на дървесина. Жалбоподателят Н.Х.Е., както и брат му ****. са управители и представляващи „****, в чийто предмет на дейност основно са включени дърводобив и търговия с дървен материал. През месец април 2015 г., юридическото лице осъществявало превоз на дървесина в местността „Фузла бунар“ в землището на с. Крайгорци, като притежаваните от него товарни автомобили преминавали по черен път, започващ от населеното място. По същия път преминавали и товарните автомобили на „Ера“ ООД с. Тушовица. Тъй като през месеца имало чести валежи, по пътя се образували коловози с дълбочина около 50-60 см. През месец май 2015 г. „Ера“ ООД с. Тушовица изградила пътя в първоначалното му състояние.

            При така установените фактически положения, съдът намира от правна страна следното:

            По допустимостта на жалбата: последната е подадена от надлежно лице, имащо качеството на нарушител в законоустановения 7-дневен. Ето защо, същата е допустима.

            Относно основателността на жалбата: актът за установяване на административно нарушение и наказателното постановление са съставени от компетентни органи по смисъла на чл. 41, ал. 1 и 2 от ЗСПЗЗ. При съставянето на акта и издаването на наказателното постановление са спазени сроковете по чл. 34, ал. 2 от ЗАНН и не са допуснати съществени нарушения на административнонаказателнопроцесуалните правила, които да налагат отмяна на последното. Наказващият орган е спазил задължението си по чл. 52 , ал. 4 от ЗАНН за преценка на възраженията и представените по тях доказателства. В тази насока, възраженията на жалбоподателя за допуснати процесуални нарушения, изразяващи се в непосочване на дата и място на нарушението са неоснователни. Видно е, че административнонаказващият орган е приел, че нарушението е извършено през месец април 2015 г., като са посочени местностите в землището на с. Крайгорци, където е прието, че е извършено деянието.

            Установи се, че жалбоподателят е управител на „**** съвместно със своя брат, като дружеството осъществявало през месец април 2015 г. в землището на с. Крайгорци дейност по дърводобив, превоз и търговия на дървен материал.

            Съгласно разпоредбата на чл. 38, ал. 2 от ЗСПЗЗ, лице, което унищожи или повреди полски път, трасиран по план за земеразделяне, или попречи на неговото прокарване по плана за земеразделяне, с изключение на полските пътища, предоставени за ползване по реда на чл. 37в, ал. 16, се наказва с глоба от 500 до 1000 лв., а според ал. 3 на цитирания текст когато нарушението по ал. 1 и 2 е извършено по нареждане от служител на юридическо лице, на неговия ръководител се налага глоба от 1000 до 2000 лева.

            Съдът намира, че по делото е недоказано осъществяването от обективна страна, от ****, на описаното в наказателното постановление деяние по чл. 38, ал. 3 от ЗСПЗЗ. В тази насока, административнонаказващият орган не е описал по коректен начин извършеното, според него, деяние от жалбоподателя, което би следвало да се изразява в издаване от негова страна на нареждане, като ръководител на юридическо лице. Невъведено в наказателното постановление и неустановено както в производството пред АНО, така и по делото е обстоятелството – кое е конкретното съставомерно действие на жалбоподателя-ръководител Н.Е. на юридическото лице „****, за което е ангажирана административнонаказателната отговорност. Още повече, по делото се установи, че „**** се представлява от още един управител. В тази насока, несериозен е доводът на свид. С. И. (актосъставителя), че съставил АУАН срещу Н.Е. въз основа на предположението си, че именно жалбоподателят е управител, тъй като бил с по-голяма му възраст от тази на брат си – другия управител на дружеството.

            Административнонаказващият орган, носещ доказателствената тежест да установи положителния факт, че именно жалбоподателят е дал нареждане, както и че представляваното от него дружество е повредило полски път, не ангажира годни доказателства в тази насока. В съставения от нарочно назначена комисия протокол от 30.04.2015 г. не се съдържат никакви конкретни констатации за нарушител, нарушение и неговото авторство. Освен това, чрез гласните доказателства се доказа, че по един от полските пътища, находящ се в близост до с. Крайгорци, действително са преминавали товарни автомобили, собственост на „****, но и едновременно с това – и такива на други юридически лица, осъществяващи дейност по дърводобив в района. Недоказано е по делото е, че именно превозните средства на представляваното от жалбоподателя дружество са унищожили, респ. повредили този път. Неустановено е по делото е и обстоятелството, че търговецът осъществявал дейността си и в четирите, изброени в НП местности в землището на с. Крайгорци.

            С оглед гореизложеното съдът приема, че неправилно административнонаказващият орган е ангажирал административнонаказателната отговорност на жалбоподателя за извършено нарушение.

            По изложените съображения съдът намира, че атакуваното наказателно постановление следва да бъде отменено като неправилно.

            Водим от горното и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН, съдът

 

Р     Е     Ш     И :

 

            ОТМЕНЯ ИЗЦЯЛО КАТО НЕПРАВИЛНО наказателно постановление № 27 от 14.07.2015 г., издадено от **** – Заместник-кмет на Община Върбица, въз основа на акт за установяване на административно нарушение № 05/15.06.2015 г., съставен от С.Б.И. – специалист „Гори – Общински фонд” в Община Върбица, с което на Н.Х.Е. с ЕГН **********,***, за нарушение на чл. 38, ал. 3 вр. ал. 2 от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, извършено през месец април 2015 г. и на основание чл. 38, ал. 3 от ЗСПЗЗ, е наложено административно наказание „Глоба” в размер на 2000,00 лв. (две хиляди лева).

            На основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН, решението може да се обжалва с касационна жалба, пред Административен съд гр. Шумен, в 14-дневен срок от съобщаването му на страните, по реда на глава XII от Административнопроцесуалния кодекс, на касационните основания, предвидени в НПК.

 

 

                                                                                              Районен съдия: