П Р О Т О К О Л

 

20.04.2016г., гр.Велики Преслав

 

Районен съд - Велики Преслав                                                                Първи състав

На двадесети април, през две хиляди и шестнадесета година

В публично съдебно заседание, в следния състав:

 

   Председател: Мирослав Марков

                                                                                                             

Секретар М.А.

Прокурор ****

Сложи за разглеждане докладваното от председателя Мирослав Марков

АНД № 72 по описа за 2016 година

 

 

 

Съдът, след тайно съвещание обяви решението си ведно с мотивите в съдебно заседание:

 

 

Настоящото производство е по реда на Глава XXVIII от НПК.

В Районен съд - Велики Преслав е внесено постановление с предложение от Районна прокуратура - Велики Преслав за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по реда на чл. 78а от НК по отношение на обвиняемия С.В.С. *** – обвиняем по БП № 38/2016 г. В предложението се сочи, че същият е привлечен като обвиняем за извършено от него престъпление по смисъла на чл. 343в, ал. 1 от НК. Описано е деянието, което е извършено на 14.02.2016 г. Посочва се, че са налице основанията на чл. 78а от НК, а именно: лицето не е осъждано, за извършеното престъпление се предвижда наказание „лишаване от свобода“ до три години, до сега лицето не се е възползвало от приложението на чл. 78а от НК, с деянието не са причинени имуществени вреди. В този смисъл, на лице са всички обстоятелства за освобождаване на лицето от наказателна отговорност и прилагане на административно наказание „Глоба“.   

В постановлението и в днешно съдебно заседание представителят на прокуратурата поддържа така направеното предложение. Посочва, че са налице всички предпоставки за освобождаване от наказателна отговорност на обвиняемия С., като предлага да бъде наложено наказание „Глоба“ към минималния предвиден в закона размер.

Обвиняемия в съдебно заседание обяснява за случилото се, признава извършеното от него деяние и също иска от съда да му бъде наложено такова наказание „Глоба“.

Съдът след като съобрази всички материали по делото, намира за установена посочената по-горе фактическа обстановка, като за същата не се спори и между страните. В този смисъл съдът намира, че са налице всички основания за освобождаване на лицето от наказателна отговорност и налагане на административно наказание „Глоба“ по смисъла на 78а, ал. 1 от НК.

С оглед размера на наказанието съдът намира, че предвид характеристичните данни на обвиняемия С. същото следва да бъде наложено в минимален размер.

 

 

Предвид гореизложеното и на основание чл. 378, ал. 4,  т. 1 от НПК, във вр. с чл. 78а, ал. 1 от НК, съдът

                                            

 Р Е Ш И:  №37

 

ПРИЗНАВА ЗА ВИНОВЕН

С.В.С. с ЕГН **********, роден на ***г***, български гражданин, неосъждан, неженен, със средно образование, с постоянен адрес:***

И ГО ОСВОБОЖДАВА ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ

ЗА ТОВА, че на 14.02.2016 г. около 23,10 ч. в гр. Велики Преслав по ул. „****“ до дом № 5 управлява л.а. „Мерцедес МЛ 270ЦДИ“ с рег. № ****, негова собственост в срока на изтърпяване на наказанието лишаване от право да управлява МПС, след като е наказано за същото деяние по административен ред с НП № 15-0323-000185/20.07.2015 г. на Началника на РУ гр. Велики Преслав при ОД МВР Шумен, влязло в законна сила на 09.12.2015 г. – престъпление по чл. 343в, ал. 1 от НК и във вр. с чл. 78а, ал. 1 от НК му налага административно наказание „ГЛОБА” в размер на 1000 (хиляда) лева.

На основание чл. 378, ал. 5 от НПК настоящото решение подлежи на обжалване или протест по реда на Глава ХХІ от НПК в 15 - дневен срок от днес пред ШОС.

                                                                                       

 

                                                                                              Председател:

 

Заседанието приключи  в  10.15 часа.

 

Председател:

 

      Секретар: