Р Е Ш Е Н И Е  №36

 

15.04.2016 год.

 

Номер . . . . . . . . . . .                                   Година 2016                 Град Велики Преслав

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

Великопреславският районен съд                                                        четвърти състав

На 15 (петнадесети) април                                                                       Година 2016

В публично съдебно заседание, в следния състав:

 

          Председател Дияна Петрова

Секретар И.Д.,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия Петрова

АН дело номер 128 по описа за 2016 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

  Производство по чл. 32 и следващите от ЗООРПСМ.

В Районен съд гр. В. Преслав е внесен акт № 1 от 15.04.2016 г. за установяване на административно нарушение по отношение на лицето **** по ЗООРПСМ. Същият е изготвен в законноустановения срок, предявен е на нарушителя, връчен му е екземпляр от същия и нарушителят се е запознал със съдържанието и го е подписал и е посочил възраженията си по него, поради което същият е допустим за разглеждане в настоящото производство.

Съдът като се запозна с всички материали от административнонаказателната преписка, както и дадените в настоящото съдебно заседание обяснения от нарушителя, намира за установено следното от фактическа страна:

На 03.04.2016 г. на стадиона в с.Кочово, общ.Велики Преслав, обл.Шумен е била проведена футболна среща между отборите на ФК „Зайчино Ореше” и ФК „Кочово” с начало 17.00 часа. Около 20 – та минута от срещата нарушителя започнал да псува и ругае главния съдия. След края на първото полувреме на футболната среща нарушителят ****, който бил в редиците на публиката е слязъл на терена на стадиона, приближил се е до главния-съдията *** и оправил към него псувни и обиди с думите:“педераст долен майка ти ще еба, какъв си ти палячо, мухльо“.  Охранителите не позволили на нарушителя да се приближи до главния съдия. Към нарушителя се приближил делегата на мача *** и  му разяснил че поведението му е непристойно. След мача четиримата съдии- ****, ****, **** и **** се отправили към автомобила, с който са дошли и видели че нарушителят с управлявания от него мотопед се отправил към главния съдия. Делегатът на мача **** хванал за рамото нарушителя, за да го спре. След като нарушителя слязъл от мотопеда ударил **** с юмрук  в областта на лицето-лявото слепоочие и продължил да отправя към главния съдия ругатни и обиди. След което нарушителя И. си тръгнал. 

Горното се подкрепя от показанията на свидетелите ***, ***, ***, ***, ***, ***, ***, ***, ****, *** и писмените доказателства протокол за предупреждение от 15.04.2016 г. по чл.65, ал.1 и 2 от ЗМВР, справка УРИ№372р-6099-14.04.2015 г. от РУ-В.Преслав, доклад от *** до Председателя на Дисциплинарната комисия към БФС-Шумен от 03.04.2015 г., рапорт на съдия от 03.04.2016 г.; статия от електронно издание, СМУ№76/04.04.2016 г., издадено от съдебен лекар **** –началник отдел *** при МБАЛ АД-Шумен, Доклад от ***.   

Събраните по делото доказателства са непротиворечиви.

Съдът, като взе предвид установената фактическа обстановка намира, че извършеното от нарушителя деяние представлява  противообществена проява – спортно хулиганство  по смисъла на чл. 21 от ЗООРПСМ, изразяващо се в нахлуване на спортния терен, отправяне на псувни и обидни изрази към главния съдия и делегата на мача и нанасяне на телесни увреждания на делегата на мача, непосредствено след спортното мероприятие в зоната около терена. Поради което на нарушителя следва да бъде наложено административно наказание на осн. чл. 25 от ЗООРПСМ. От представената справка от АИС”Спортни хулигани” от ОД на МВР гр.Шумен е видно, че по отношение на нарушителя няма регистрирани други противообществени прояви по смисъла на този закон. С оглед събраните по делото доказателства и в настоящото съдебно заседание характеристични данни за нарушителя, съдът, намира че на Ержан И. следва да бъде наложено наказание по чл. 25, ал. 1 вр. с чл.21, ал.1, т.2 от ЗООРПСМ, а именно „Глоба” в минималния предвиден в закона размер на 200.00 лв. Освен това на нарушителя следва да му бъде наложена принудителна административна мярка – забрана за посещения на спортни мероприятия в страната и в чужбина за срок от една година.

 

Водим от горното и на основание чл. 33, ал. 1, т. 1 от ЗООРПСМ, съдът

 

Р Е Ш И:

 

НАЛАГА на Е.Н.И. – роден на *** ***, български гражданин, женен, със средно образование, с постоянен и настоящ адрес:***, неосъждан, с ЕГН  ********** на основание чл. 25, ал. 2 от ЗООРПСМ  АДМИНИСТРАТИВНО НАКАЗАНИЕ  „ГЛОБА” в размер на 200 /двеста/ лева и принудителна административна мярка – забрана за посещения на спортни мероприятия в страната и в чужбина за срок от една година.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

На основание чл.35, ал.2 и ал.4 от ЗООРПСМ препис от решението да се изпрати на Агенция за държавни вземания гр.  Шумен  и на РУ гр. В. Преслав за въвеждане на информацията в Единния автоматизиран регистър по ЗООРПСМ.

           

           

 

 

                                                                                                          Районен съдия: