П  Р  И  С  Ъ  Д  А

 

 

Номер . . . . . . . . . . .                       Година 2016                 Град Велики Преслав

 

В   И М Е Т О   НА   Н А Р О Д А

 

Великопреславският районен съд                                 четвърти състав

На 25 (двадесет и пети) април                                         Година 2016

В публично съдебно заседание, в следния състав:

Председател Дияна П.

                                            Съдебни заседатели: Д.П.

                                                                                   Ю.В.

 

Секретар И.Д.,

Прокурор Калоян Вълков,

като разгледа докладваното от съдия Д.П.

наказателно дело от общ характер номер 440 по описа за 2015 година,

 

П  Р  И  С  Ъ  Д  И :

 

            ПРИЗНАВА подсъдимия Х.Х.А. с ЕГН **********,***, български гражданин, с постоянен и настоящ адрес ***, с основно образование, женен, неосъждан,   ЗА ВИНОВЕН в това, че на неустановена дата в периода 01.08.2008 г. – 08.09.2008 г. в гр.Велики Преслав, обл.Шумен, с цел да набави за себе си имотна облага, възбудил и поддържал у Е.Т.А. с ЕГН ********** ***, заблуждение, че той, братята му – А.Х.Ю., М.Х.Ю. *** и сестра му  от гр.В.Преслав, са собственици на недвижим имот – нива с площ 32.300 дка, ІV категория, находяща се в местността „Ашламаджик“, съставляваща имот № 017065 по плана за земеразделяне на землището на с.Бяла река, общ.Върбица, обл.Шумен и като такива са упълномощили Е.Т.А. да владее, ползва и да се разпорежда с посоченият недвижим имот, и с това причинил на Е.Е.Т. с ЕГН ********** имотна вреда в размер на 9 544.65 лв. поради което и на основание чл. 209, ал.1 от НК и чл. 55, ал.1, т.1 от НК, ГО  ОСЪЖДА  на ТРИ МЕСЕЦА“ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА”, като на основание чл.57 вр. чл. 60, ал.1 и чл.61, ал.1, т.2 от Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, определя първоначален СТРОГ РЕЖИМ на изтърпяване на наказанието и закрит тип на затворническото заведение.

На основание чл. 68, ал. 1 от НК, ПОСТАНОВЯВА подсъдимият Х.Х.А. с ЕГН ********** , ДА ИЗТЪРПИ  И наказанието “ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА” в размер на ТРИ МЕСЕЦА, наложено му с присъда №369/11.06.2007 г. по НОХД №287/2006 г. по описа на ВПРС, влязла в сила на 16.11.2007  г., потвърдена с решение на ШОС по ВНОХД№481/07 г. по описа на ШОС, изпълнението на което е било отложено на основание чл. 66, ал. 1 от НК за срок от три години, като на основание като на основание чл.57 вр. чл.59, ал.1 и чл.61, ал.1, т.3 от Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, ОПРЕДЕЛЯ първоначален ОБЩ РЕЖИМ на изтърпяване на наказанието.

            ОСЪЖДА подсъдимия Х.Х.А. с ЕГН ********** ***  да заплати сумата 9 544.65 лв. (девет хиляди петстотин четиридесет и четири лева и 65 стотинки) като уважен граждански иск на Е.Е.Т. с ЕГН **********, с адрес ***, за причинените й имуществени вреди от престъплението по чл.209, ал.1 от НК, ведно със законната лихва, считано от 01.08.2008 г. до окончателното изплащане на сумата.

            ОТХВЪРЛЯ гражданския иск, предявен от Е.Е.Т. с ЕГН **********, с адрес ***, за причинените й имуществени вреди от престъплението по чл. 209, ал.1 от НК срещу подсъдимия Х.Х.А. с ЕГН ********** ***, в останалата му част до пълния предявен размер като неоснователен и недоказан.

            На основание чл. 189, ал. 3 от НПК и чл. 190, ал. 2 от НПК, ОСЪЖДА подсъдимия Х.Х.А. с ЕГН ********** ***  , да заплати сума в размер на 94.96 лева, в полза на държавата по сметка на ВПРС, представляваща направените по делото разноски и 5.00 (пет) лева държавна такса за служебно издаване на изпълнителен лист за присъдените в полза на държавата такси и разноски.

            На основание чл. 189, ал. 3 от НПК, ОСЪЖДА подсъдимия Х.Х.А. с ЕГН ********** *** , да заплати на гражданския ищец Е.Е.Т. с ЕГН **********, с адрес ***, направените от последния разноски по делото, съобразно уважения размер на гражданския иск в размер на 300.00 лв. (триста лева).

            На основание чл. 2 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК вр. чл. 190, ал. 2 от НПК, ОСЪЖДА подсъдимия Х.Х.А. с ЕГН ********** ***, да заплати държавна такса върху уважения размер на гражданския иск в размер на  381.79 (триста осемдесет и един лева и 79 стотинки) лева.

            Присъдата може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок от днес пред Окръжен съд град Шумен.

 

                                              

 

Районен съдия: ххххххххххххх

 

 

Съдебни заседатели: 1.ххххххххххх

 

 

2.ххххххххххх