Р Е Ш Е Н И Е

 

 

 16.05.2016 год., град Велики Преслав

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Великопреславският районен съд                                  

На десети май през две хиляди и шестнадесета година

В публично съдебно заседание, в следния състав:

Председател: Мирослав Марков

Секретар: М.А.

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от Председателя,

гражданско дело № 174 по описа за 2016 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

          Производство по реда на чл. 28 от Закона за закрила на детето.

Депозирана е молба от ДирекцияСоциално подпомаганеОбщина Велики Преслав, чрез Д.К.К., в качеството си на Директор на ДирекцияСоциално подпомаганеОбщина Велики Преслав, с която се иска, на основание  чл.28, ал.1, във вр. с чл. 27, ал.ал. 1, 2 и 3, във вр. с чл. 4, ал. 1, т. 2 и чл. 25, ал. 1, от Закона за закрила на детето,  детето К. Д.А. с ЕГН ********** да бъде настанено в семейството на близки и роднини, а именно: К.И.А. и А.Х.Х. /баба и дядо по майчина линия/ с адрес: гр.Върбица, обл. Шумен, ул. „Иван Колев” №13 за срок до навършване на пълнолетие.

Молителят счита, че настаняването на детето в горепосоченото семейство е изцяло в негов интерес, излагайки и подробни аргументи за това.

Майката на детето не се явява в съдебно заседание. По данни от делото, същата е във ФРГермания, където живее със съжителя си.

Бабата и дядото по майчина линия на детето, се явяват в съдебно заседание, където заявяват, че са съгласни и желае детето да бъде настанено при тях. Посочват, че още след като се е родило детето, го отглеждат в тяхното семейство. Бащата на детето, се е разделил с майката преди раждането му и не е проявявал никакъв интерес към него до настоящия момент.

От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност се установи от фактическа страна следното: видно от приложените по делото Удостоверение за раждане е, че Д.А.Х. е майка на детето К. Д.А. с ЕГН **********, а бащата е неизвестен.  Видно от представения социален доклад, детето К. Д.А. с ЕГН **********  е отглеждан само от майка си, много кратък период, след което грижата за момчето е поета от бабата и дядото по майчина линия. Майката на детето заминава за чужбина, а детето, чието настаняване се иска се отглежда от нейните родители. Биологичният баща на детето след раздялата с майката не се е интересувал от него и не изпраща средства за издръжката му.

От представената Заповед на Директора на ДСП – Велики Преслав, се установява, че детето е настанено временно по административен ред в семейството на роднини – К.И.А. и А.Х.Х. /баба и дядо по майчина линия/ с адрес: гр.Върбица, обл. Шумен, ул. „Иван Колев” №13.

В приложеният социален доклад, изготвен от социален работник при дирекцията се посочва, че настаняването на детето в посоченото семейство на роднини ще гарантира неговите социални интереси.

Предвид така визираната фактическа обстановка, съдът намира, че молбата се явява основателна. Съгласно разпоредбата на чл. 71, ал. 1 от СК ненавършилите пълнолетие деца са длъжни да живеят при родителите си, освен ако важни причини не налагат да живеят другаде. Именно такова изключение от предвидения в кодекса принцип се съдържа в текста на чл. 25 от Закона за закрила на детето. При наличие на някоя от предпоставките, описани в чл. 25 от закона, дете може да бъде настанено извън семейството.

Установи се по делото, че детето живее именно в семейството, където се предлага да бъде настанено. Родителите на детето не са в състояние да полагат необходимите грижи за неговото развитие. Ето защо, съдът счита, че родителите на детето трайно не полагат грижи за него по смисъла на чл. 25, ал.1, т. 2 от ЗЗД.

На основание чл. 28, ал. 4 от Закона за закрила на детето, следва да бъде допуснато незабавно изпълнение на решението.

На основание чл. 28, ал. 5 от Закона за закрила на детето, срокът на настаняване следва да бъде определен до навършване на пълнолетие,  считано от влизане на решението в сила.

Водим от горното, съдът

Р  Е  Ш  И :

 

НАСТАНЯВА детето: К. Д.А. с ЕГН ********** в семейството на близки и роднини, а именно: К.И.А. с ЕГН ********** и А.Х.Х. с ЕГН ********** /баба и дядо по майчина линия/ с адрес: гр.Върбица, обл. Шумен, ул. „Иван Колев” №13 за срок до навършване на пълнолетие, или до настъпване на обстоятелства, обуславящи промяна или прекратяване на мярката за закрила, считано от влизане на решението в сила.

ДОПУСКА предварително изпълнение на решението.

Решението може да се обжалва в седемдневен срок от съобщаването му на страните пред Шуменски окръжен съд.

 

 

                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: