Р Е Ш Е Н И Е

 

13.05.2016 год.

 

Номер . . . . . . . . . . .                                  Година 2016                             Град Велики Преслав

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Великопреславският районен съд                                                       трети  състав

На 20 (двадесети) април                                                                         Година 2016

В публично съдебно заседание, в следния състав:

                                                                                              Председател Стоян Момов

Секретар М.В.,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия С. Момов

гражданско дело номер 182 по описа за 2016 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

 

            Производство по чл. 530 и сл. от ГПК вр. чл. 28 от Закона за закрила на детето.

            Предявено е искане с правно основание чл. 26, ал. 2 вр. чл. 25, ал. 1, т. 1 и т. 3 от Закона за закрила на детето.

            Представителят на Дирекция „Социално подпомагане” общ. Велики Преслав е депозирал искане за настаняване извън семейството на детето Г.С.М.. Излага, че по силата на съдебно решение на ВПРС, през 2013 г. детето било настанено в ЦНСТ гр. В. Преслав, но срокът на настаняването изтекъл. Сочи се, че майката на детето починала, а бащата от години се намирал в чужбина. Представляващият Дирекция „Социално подпомагане” моли съда да постанови решение, по силата на което Г.С.М. да бъде настанена извън семейството по смисъла на чл. 25 от ЗЗакрД. С оглед нормалното отглеждане и възпитание на детето, счита, че то следва да бъде настанено в ЦНСТДМБУ гр. Велики Преслав за срок до навършване на 18-годишна възраст, а ако учи – до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст.

            Заинтересованото лице С.М. – баща на детето, не се явява и не взема становище по направеното искане.

            Заинтересованото лице – ЦНСТДМБУ гр. Велики Преслав, не се предсавлява в съдебно заседание и не взема становище по направеното искане.

            От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност се установи от фактическа страна следното: видно от приложеното удостоверение за раждане от *** г., изд. въз основа на акт за раждане № 37/24.03.2000 г., съставен от длъжностното лице по гражданското състояние в Община Велики Преслав е, че Н.Н.М. и С. .в М. са родители на детето Г.С.М., родена на *** година. Съдът констатира от решение № 20/21.02.2013 г., постановено по гр.д. № 430/2012 г. по описа на ВПРС, влязло в сила на 13.03.2013 г., че детето Г. било настанено по съдебен ред в ЦНСТ гр. Велики Преслав за срок от три години, считано от влизане на решението в сила. Видно от приложения препис-извлечение от акт за смърт № 1157/19.11.2012 г., съставен от длъжностното лице по гражданското състояние в Община Шумен е, че Н.Н.К.М.) починала на 17.11.2012 година. От представената заповед № ЗД-РД09/0007/14.03.2016 г. на Директора на Дирекция „Социално подпомагане” общ. Велики Преслав се установява, че на осн. чл. 27, ал. 1 от ЗЗакрД, детето е временно настанено по административен ред в ЦНСТДМБУ гр. Велики Преслав. В приложения социален доклад, изготвен от социален работник при дирекцията се посочва, че Г. била ученичка в 9-ти клас в ПТГ „Симеон Велики“ гр. Велики Преслав и била напълно адаптирана към обстановката в центъра. Детето поддържало близки контакти с дядо си (баща на биологичния й родител), като го посещавало през ваканциите.

            Изслушано в съдебно заседание по реда на чл. 15, ал. 1 от ЗЗакрД, детето Г. заявява, че няма нищо против да продължи да живее в специализираната институция. Същевременно, излага желанието си да живее при своя дядо.

            Предвид така установеното от фактическа страна, съдът намира, че искането се явява основателно. Съгласно разпоредбата на чл. 126, ал. 1 от СК, ненавършилите пълнолетие деца са длъжни да живеят заедно с родителите си, освен ако важни причини налагат да живеят отделно. Именно такива изключения от предвидения в кодекса принцип се съдържат в хипотезите по чл. 25 от ЗЗакрД. При наличие на някоя от предпоставките, посочени в чл. 25 от закона, дете може да бъде настанено извън семейството на родителите му.

            Установи се по делото, че бащата на детето Г., поради трайното си отсъствие от страната, се намира в трайна невъзможност да го отглежда, а майката на същото е починала. Ето защо, съдът счита, че са налице предпоставките, предвидени в разпоредбата на чл. 25, ал. 1, т. 1 и т. 3 от ЗЗакрД.

            Съгласно чл. 35, ал. 2 от ЗЗакрД, настаняването на дете в специализирана институция се извършва в случаите, когато са изчерпани възможностите за оставането му в семейна среда. Съдът намира, че към момента липсва такава възможност. Не са постъпили молби за настаняване на детето в приемно семейство. Предвид горното, настоящият състав приема, че в интерес на детето е същото понастоящем да бъде настанено в социална услуга – резидентен тип при Център за настаняване на деца и младежи без увреждания гр. Велики Преслав за срок до навършване на осемнадесетгодишна възраст от детето, а ако учи – до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст.

            На основание чл. 28, ал. 4 от ЗЗакрД, следва да бъде допуснато предварително изпълнение на решението.

            Водим от горното, съдът

 

Р  Е  Ш  И :

 

            На основание чл. 28, ал. 4 вр. чл. 26, ал. 1, вр. чл. 25, ал. 1, т. 1 и т. 3 от Закона за закрила на детето, НАСТАНЯВА детето Г.С.М. с ЕГН **********, родена на *** г. в гр. Велики Преслав от майка Н.Н.М. с ЕГН ********** и баща – С. .в М., роден на *** г. в Руска Федерация, в социална услуга – резидентен тип при Ц.з.н.о.с.т.з. деца и младежи без увреждания гр. Велики Преслав, за срок до навършване на 18-годишна възраст от детето, а ако учи – до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст.

            На основание чл. 28, ал. 4 от ЗЗакрД, ДОПУСКА предварително изпълнение на решението.

            Препис на решението ДА СЕ ВРЪЧИ на Дирекция „Социално подпомагане” общ. Велики Преслав – за незабавно изпълнение.

            Решението, на основание чл. 28, ал. 6 от ЗЗакрД, може да се обжалва пред Шуменски окръжен съд в 7-дневен срок от връчването му на страните.

            На основание чл. 64, ал. 3 от ЗСВ, настоящото съдебно решение, засягащо гражданския статус на детето, подлежи на публикуване на интернет страницата на ВПРС без мотивите.

 

 

                                                                               Районен съдия: