Р Е Ш Е Н И Е

 

13.05.2016 год.

 

Номер . . . . . . . . . . .                               Година 2016                     Град Велики Преслав

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Великопреславският районен съд                                            трети състав

На 04 (четвърти) май                                                                    Година 2016

В публично съдебно заседание, в следния състав:

Председател Стоян Момов

Секретар М.В.,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия С. Момов

гражданско дело номер 206 по описа за 2016 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

 

            Производство по чл. 530 и сл. от ГПК вр. чл. 30 от Закона за закрила на детето.

Предявено е искане с правно основание чл. 30, ал. 1 вр. чл. 29, т. 6 от Закона за закрила на детето.

Представителят на Дирекция „Социално подпомагане” общ. Велики Преслав депозира искане за прекратяване на настаняването извън семейството на детето Ф. Б.Б.. Излага, че същото било настанено в семейството на роднината си Е.М. ***. През месец април 2016 г., майката на детето – С.Р.Х. изразила желание да се грижи за него в семейството. Представляващият Дирекция „Социално подпомагане” моли съда да постанови решение, по силата на което да прекрати настаняването на детето Ф. Б.Б. извън семейството, поради отпадане на основанието.

            Заинтересованото лице – майката на детето – С.Х. не се явява и не изразява становище по направеното искане.

            Заинтересованото лице – бащата на детето – Б.Б. не се явява и не изразява становище по направеното искане.

            Заинтересованото лице – роднина – Е.М. изразява съгласие с направеното искане.

            От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност се установи от фактическа страна следното: видно от приложеното удостоверение за раждане от *** г., изд. въз основа на акт за раждане № 0052/09.03.2004 г., съст. от длъжностното лице по гражданското състояние в Община Карнобат е, че С.Р.Х. и Б.Ф.Б. са родители на детето Ф., роден на *** година. С решение № 67/24.03.2014 г., постановено по гр. д. № 113/2014 г. по описа на РС гр. В. Преслав, влязло в сила на 10.04.2014 г., на основание чл. 25, ал. 1, т. 2 и т. 3 от ЗЗакрД, детето Ф., било настанено в семейството на роднина – Е.М. *** за срок от пет години, считано от влизане в сила на решението. От представената заповед № ЗД-РД09/0011/11.04.2016 г. на Директора на Дирекция „Социално подпомагане” общ. В. Преслав е видно, че на осн. чл. 30, ал. 2 от ЗЗакрД, временно е прекратено настаняването извън семейството на детето Ф.. В приложения социален доклад, изготвен от социален работник при Дирекция „Социално подпомагане” общ. Велики Преслав се посочва, че от години детето било отглеждано от баба му по майчина линия – Е.М. ***. Бащата Б.Б. напълно се дезинтересирал от детето си, а майката на същото – С.Х. се установила в чужбина с цел полагане на труд за осигуряване на доходи. Същата поддържала редовно връзка с детето си. Понастоящем М. осигурила добри условия за отглеждане на детето, което редовно посещавало учебни занятия в учебно заведение в с. Иваново, обл. Шумен. Понастоящем, майката на Ф. разполагала с възможност да го отглежда и при себе си в Република Франция, което било в интерес на детето.

            Изслушан в съдебно заседание по реда на чл. 15, ал. 1 от ЗЗакрД, детето Ф. заявява, че желае да живее при майка си.

            Предвид така установената фактическа обстановка, съдът намира, че искането се явява основателно. Установи се, че по реда на чл. 28 от ЗЗакрД, на основание чл. 25, ал. 1, т. 2 от ЗЗакрД, детето Ф. било настанено в семейството на своя роднина. Доказа се, че понастоящем майката на детето е в състояние да полага грижите по неговото отглеждане и възпитание, както и че оставането на детето в семейството на родителя си е изцяло в негов интерес.

            Ето защо, съдът намира, че по отношение на майката С.Х. е налице отпадане на основанието по чл. 25, ал. 1, т. 2 от ЗЗакрД за настаняване на детето извън неговото семейство, поради което е осъществена предпоставката по чл. 29, т. 6 от ЗЗакрД. Предвид горното, настоящият състав приема, че в интерес на непълнолетното дете е да бъде прекратено настаняването му в семейството на роднината му Е.М..

            На основание чл. 30, ал. 3 от ЗЗакрД, следва да бъде допуснато предварително изпълнение на решението.

            Водим от горното, съдът

 

Р   Е   Ш   И :

 

            На основание чл. 30, ал. 1 вр. чл. 29, т. 6 от Закона за закрила на детето, ПРЕКРАТЯВА НАСТАНЯВАНЕТО в семейството на роднина – Е.М.М. с ЕГН **********,***, постановено с решение № 67/24.03.2014 г. по гр. д. № 113/2014 г. по описа на Районен съд гр. Велики Преслав, влязло в сила на 10.04.2014 г., на детето Ф. Б.Б. с ЕГН **********, роден на *** *** от майка С.Р.Х. с ЕГН ********** и баща – Б.Ф.Б. с ЕГН **********.

            ДОПУСКА предварително изпълнение на решението, на основание чл. 30, ал. 3 от Закона за закрила на детето.

            Препис на решението ДА СЕ ВРЪЧИ на Дирекция „Социално подпомагане” общ. Велики Преслав – за незабавно изпълнение, на основание чл. 30, ал. 4 вр. ал. 3 от Закона за закрила на детето.

            Решението, на основание чл. 30, ал. 3 от ЗЗакрД, може да се обжалва пред Шуменски окръжен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

 

                                                                                 Районен съдия: