Р Е Ш Е Н И Е

 

№ ........                    

 

11.05.2016г., гр.Велики Преслав

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Районен съд – Велики Преслав, Първи състав

На дванадесети април през две хиляди и шестнадесета година,

В публично заседание  в следния състав:

Председател: М. Марков

Секретар:  М.А.

Като разгледа докладваното от Председателя

Административно-наказателно дело № 44 по описа за 2015г.

За да се произнесе взе предвид следното:

 

Съдебно производство по чл.59 и сл. от ЗАНН.

          Производство е образувано въз основа на жалби от А.Х.А. с ЕГН ********** и адрес *** срещу Наказателни постановления №542 и №544, всички  от 03.02.2015 г., издадени от директора на РДГ гр.Шумен.

По посочените две наказателни постановления, са подадени жалби, по които са образувани две съдебни производства. Съдът като е взел предвид, че се касае за едно и също лице – жалбоподател, което е подало жалби срещу постановления издадени от един и същ административнонаказващ орган, е обединил делата в едно административнонаказателно производство.

Жалбоподателят оспорва констатациите в АУАН и НП. В жалбите се излагат доводи за необоснованост и незаконосъобразност на обжалваните НП, както и твърдения, че са издадени при съществени нарушения на административнопроизводствените правила. Претендира се тяхната отмяна като постановени в нарушение на закона, със законните за това последици. В съдебно заседание, по същество на делото не се явява и не изпраща процесуален представител.

Административнонаказващият орган, призован на основание чл.61, ал.1 от ЗАНН  не изпраща процесуален представител, но чрез писмено становище взема становище по жалбите. Представителят на въззиваемата страна счита, че атакуваните наказателни постановления са законосъобразни и правилни, като моли съда същите да бъдат потвърдени.

За Районна прокуратура – Велики Преслав, редовно уведомени, с оглед чл.62 от ЗАНН не се явява представител.

Съдът намира, че жалбите са били подадени в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН.  Същите отговарят на изискванията на 84 от ЗАНН, във връзка с чл.320 от НПК, поради което се явяват процесуално допустими.  По основателността на жалбите, съдът взе предвид следните съображения:

          От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна:

          На 14.05.2014г. служителите на РДГ – Шумен Г.Б. и Ж.Ж. извършили проверка в обект – склад и цех за преработка на дървен материал, стопанисван от *** в гр.Върбица. При проверката същите установили, че от ***, гр.Върбица били издадени превозни билети, с №№ 0093922 и 0093924 за превоз на дървесина, без да са попълнени задължителните реквизити и в нарушение на нормативните актове регулиращи контрола и опазването на горските територии. На проверката присъствал и жалбоподателя, като законен представител – управител на ***, гр.Върбица, като на място бил съставен Констативен протокол С:ДООА №001052 от 14.05.2014 г. След констатиране на нарушенията на жалбоподателя били съставени два АУАН с №№544 и 542 от 13.08.2014г. за административни нарушения по чл.257, ал.1 т.2 от Закона за горите. Въз основа на актовете и след отхвърляне на възраженията направени от жалбоподателя били издадени и обжалваните НП.

Горната фактическа обстановка, съдът установи от показанията на свидетелите, които кредитира изцяло, както и от приложените по делото писмени доказатества, които кореспондират със свидетелските показания.

          При така установените фактически положения, съдът намира от правна страна следното:

          Разгледани по същество, жалбите са основателни, поради следните съображения:

Актовете за установяване на административно нарушение и наказателните постановления са съставени от компетентни органи по смисъла на чл. 274, ал.1, т. 3, ч 

 

 

 

л. 274, ал. 1, т.1 от ЗГ и .чл.275, ал.1, т.2 от ЗГ. Въз основа на извършена служебна проверка, съдът намира, че при издаване на НП не са допуснати съществени нарушения на процесуалния закон.

Обжалваните наказателни постановления са издадени при неправилно приложение на материалния закон.

По отношение на установеното обстоятелство, че има образувано наказателно производство, следва да се отбележи, че в конкретният случай, въпреки образуваното досъдебно производство срещу жалбоподателя, няма тъждество на деянията, предмет на НП и наказателната норма на чл.235 от НК.

Безспорно е установено от доказателствата по делото, а и не се спори между страните, че от ***, гр.Върбица са издадени процесните превозни билети.

Жалбоподателят е наказан за извършени нарушения по чл.275, ал.1, т. 2 от ЗГ, във вр. с чл.211, ал.3 от ДГ и по чл.275, ал.1, т. 2 от ЗГ, във вр. с Наредба №1 он 30.01.2012г. на МЗХ и МВР за това че на посочените в НП дати, в качеството си на длъжностно лице-управител на ***, гр.Върбица, издал посочените в НП превозни билети, за транспорт на фасонирана дървесина от обект регистриран по чл.206 от ЗГ.

Жалбоподателят не може да бъде субект на административно нарушение по чл.275 от ЗГ, т.к съгласно систематичното тълкуване и анализ на нормата, субекти на това нарушение са единствено длъжностно лице по ЗГ или лице упражняващо лесовъдна практика - лице, вписано в публичния регистър за упражняване на лесовъдска практика. От  събраните  доказателства  в  настоящото производство, е

видно, че жалбоподателят не е длъжностно лице по ЗГ, нито е лице упражняващо лесовъдна практика. 

В настоящият случай всяко едно от установените административни нарушения, следва да се квалифицира, като нарушение по чл.211, ал.3 от ЗГ и да бъде наказано виновното лице на основание чл.270, ал.1 от ЗГ, ако лично е издало превозния билет и съответно ако е допуснало, като ръководител да бъде извършено нарушение по чл.211, ал.3 от ЗГ – на основание чл.269 от ЗГ. Ето защо материалния закон е приложен неправилно, като на жалбоподателя е повдигнато обвинение за административно нарушение по чл.275, ал.1, т. 2 от ЗГ, във вр. с чл.211, ал.3 от ДГ.

По изложените съображения съдът намира, че атакуваните наказателни постановления следва да бъдат отменени изцяло.

          Водим от горното и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН, съдът

 

                                                 Р     Е     Ш     И :

 

ОТМЕНЯ Наказателно постановление №542/03.02.15 г., от директора на РДГ гр.Шумен, с което на А.Х.А. с ЕГН ********** и адрес *** за нарушение по по чл.257, ал.1 т.2 от ЗГ, на основание чл.257, ал.1 от същия закон е наложено административно наказание  „Глоба“ в размер на 300.00 лв.

ОТМЕНЯ Наказателно постановление №544/03.02.15 г., от директора на РДГ гр.Шумен, с което на А.Х.А. с ЕГН ********** и адрес *** за нарушение по по чл.257, ал.1 т.2 от ЗГ, на основание чл.257, ал.1 от същия закон е наложено административно наказание  „Глоба“ в размер на 300.00 лв.

 

Решението подлежи на касационно обжалване пред Шуменския административен съд на основанията предвидени в Наказателно-процесуалния кодекс, и по реда на глава дванадесета от Административнопроцесуалния кодекс  в 14-дневен срок от деня на съобщението, че решението е  изготвено

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: