Р Е Ш Е Н И Е

 

17.05.2016 год.

 

Номер . . . . . . . . . . .                                 Година 2016                   Град Велики Преслав

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Великопреславският районен съд                                     четвърти състав

На 17 (седемнадесети) май                                   Година 2016

В публично съдебно заседание, в следния състав:

Председател Дияна Петрова

Секретар Д.Д.,

Прокурор Мая Големанова,

като разгледа докладваното от съдия Д.Петрова

АН дело номер 138 по описа за 2016 година, въз основа на закона и данните по делото, на основание чл. 378, ал. 4, т. 1 от НПК

 

Р    Е    Ш    И :

 

            ПРИЗНАВА обвиняемия Т.Д.С. с ЕГН **********,***, български гражданин, с постоянен и настоящ адрес ***, със средно образование, женен, неосъждан,  ЗА ВИНОВЕН в това че на 31.07.2015 г. в ***, при управление на л.а.“***“ с рег.№***, негова собственост, нарушил правилата за движение по пътищата по чл.37, ал.1 от ЗДвП, като при завиване наляво за навлизане в друг път като водач на завиващото нерелсово пътно превозно средство не е пропуснал насрещно движещото се пътно превозно средство т.а.“***“ с рег.№***  и по непредпазливост причинил на Н.Х.М., средна телесна повреда, изразяваща се в трайно затруднение  в движението на левия  горен крайник – престъпление по чл. 343, ал.1, б.“б“ вр. с чл.342, ал.1 от НК.

            На основание чл. 78а, ал. 1 от НК, ОСВОБОЖДАВА обвиняемия Т.Д.С. ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ и му налага АДМИНИСТРАТИВНО НАКАЗАНИЕ “ГЛОБА” в размер на ХИЛЯДА ЛЕВА.

            На основание чл.78а, ал.4 вр. с чл. 343г вр. чл. 37, ал. 1, т. 7 от НК, НАЛАГА на обвиняемия Т.Д.С. наказание “ЛИШАВАНЕ ОТ ПРАВО ДА УПРАВЛЯВА МОТОРНО ПРЕВОЗНО СРЕДСТВО” за срок от ТРИ МЕСЕЦА.

На основание чл. 189, ал. 3 и чл. 190, ал. 2 от НПК, ОСЪЖДА обвиняемия Т.Д.С. да заплати в полза на държавата, по сметка на ВПРС сума в размер на 598.32 /петстотин деветдесет и осем лева и тридесет и две стотинки/, представляваща направените по делото разноски и 5.00 лв. – държавна такса за служебно издаване на изпълнителен лист за присъдените в полза на държавата разноски.

            ОТМЕНЯ взетата по отношение на обвиняемия Т.Д.С. МЯРКА ЗА НЕОТКЛОНЕНИЕ “ПОДПИСКА”.

            Решението може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок от днес пред Шуменски окръжен съд.

           

                                                                                  

 Районен съдия: