МОТИВИ на решение № 44/04.05.2016 г., постановено по НАХД № 135/2016 г. по описа на Районен съд гр. Велики Преслав

 

 

            Производство по чл. 375 и сл. от НПК.

            Във ВПРС е внесено постановление № 222/2016 от 19.04.2016 г. на прокурор в Р.п.г.В.П. с което се прави предложение за освобождаване на А.В.Т. – обвиняем по ДП № 114/2016 г. по описа на РУ гр. Велики Преслав при ОД на МВР гр. Шумен, от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по чл. 78а от НК. Като основание за това се излага, че са налице предпоставките по чл. 78а от НК, а именно: наказателното производство било образувано за престъпление по чл. 343в, ал. 2 от НК, обвиняемият не бил осъждан за престъпление от общ характер и не бил освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл. 78а от НК, и от престъплението не били причинени имуществени вреди.

            Прокурорът, в съдебно заседание поддържа изводите си, направени в постановлението по чл. 375 от НПК и пледира, на осн. чл. 78а, ал. 1 от НК, на обвиняемия да бъде наложено наказание „Глоба” около минималния предвиден в закона размер.

            Обвиняемият, редовно призован, се явява лично в съдебно заседание със защитник. Не оспорва фактическите констатации в постановлението. Моли за налагане на наказание към минимума.

            Защитникът пледира за налагане на наказание в минимален размер.

            От приложените по делото писмени доказателства (ДП № 114/2016 г. по описа на РУ гр. Велики Преслав при ОД на МВР гр. Шумен), преценени поотделно и в съвкупност, се установи от фактическа страна следното: на 11.04.2016 г. около 09,25 часа, по улиците на гр. Смядово, на кръстовището на улиците „****“ и „****“, обвиняемият А.В.Т. управлявал лек автомобил марка „Фолксваген Голф” с рег. ***, независимо, че не бил носител на правоспособност и не притежавал свидетелство за управление на МПС. На посочените време и място, същият бил спрян за проверка от полицаи от РУ гр. Велики Преслав при ОД на МВР гр. Шумен. Извършена била проверка, при която се установило, че Т. е неправоспособен като водач на МПС и че по силата на наказателно постановление № 15-0323-000065/08.04.2015 г. на Началника на РУ гр. В. Преслав при ОД на МВР гр. Шумен, влязло в сила на 24.06.2015 г., му е наложено административно наказание за същото деяние.

            Така установената фактическа обстановка дава основание на съда да приеме, че като управлявал МПС, без да притежава свидетелство за правоуправление, в едногодишен срок от наказването му по административен ред за това, обвиняемият осъществил от обективна страна състава на престъплението по чл. 343в, ал. 2 от НК.

            От субективна страна престъплението е извършено с пряк умисъл.

            Съдът намира, че в случая са налице предпоставките по чл. 78а от НК за освобождаване на А.В.Т. и освободи последния от наказателна отговорност с налагане на същия на административно наказание: 1. За престъплението по чл. 343в, ал. 2 от НК, което е умишлено, се предвижда наказание „Лишаване от свобода” от една до три години и „Глоба“ в размер от 500 до 1200 лева; 2. Видно от приложената по делото справка за съдимост № 104/12.04.2016 г. на БС при ВПРС (извършена служебно чрез БС при Районен съд гр. Котел), деецът е неосъждан и не се е ползвал от разпоредбата на чл.78а от НК; 3. От деянието не са причинени имуществени вреди.

            При определяне на наказанието съдът отчете направените от Т. самопризнания и изразеното от него съжаление за извършеното. Взе предвид данните за материалното му положение, социалния му статус и имотно състояние. Като отегчаващи обстоятелства съобрази повишената обществена опасност на осъщественото деяние, предвид големия брой престъпления от този род в региона и в страната. С оглед гореизложеното, съдът счита, че на обвиняемия следва да бъде наложено наказание по чл. 78а, ал. 1 от НК в размер на минималния, предвиден в закона, а именно „Глоба” в размер на 1000 лева.

            При установената по делото неправоспособност на обвиняемия като водач на моторно превозно средство, съдът констатира, че е безпредметно и не се произнесе по въпроса по чл. 78а, ал. 4 вр. чл. 343г от НК.

            Независимо от законната последица на влизането в сила на настоящото решение – отпадане по закон на действието на взетата по отношение на обвиняемия мярка за неотклонение, за целите на яснотата по всички въпроси относно последиците на настоящото наказателно производство, съдът постанови изричен диспозитив за отмяна на взетата по отношение на обвиняемия А.В.Т. мярка за неотклонение „Подписка”.

            Разноски за присъждане по делото не се направени.

            В този смисъл съдът постанови решението си.

 

            Дата на изготвяне на мотивите:

            12.05.2016 г.

 

                                                                     Районен съдия: