Р Е Ш Е Н И Е

 

№ . . . . . . . .

 

30.06.2016год., гр. В.П.

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Районен съд – В.П., I-ви състав

На двадесет и осми юни през две хиляди и шестнадесета година

В публично съдебно заседание, в следния състав:

Председател Мирослав Марков

Секретар М.А.,

 

като разгледа докладваното от районен съдия Марков

гражданско дело №289 по описа за 2016 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

  Производство с правно основание  чл. 50 от СК.

Производството по делото е образувано по повод предявена молба с правно основание чл. 50 от СК от молителите Д. Д.В. с ЕГН ********** и Ж.В.В. с ЕГН **********, с която молят да бъде прекратен сключеният между тях на 27.06.2014г. граждански брак, по взаимно съгласие, като същите представят и споразумение, съобразно изискванията на разпоредбата на чл. 51 от СК, уреждащо личните и имуществени отношения, след прекратяване на брака.

Пред съда молителите твърдят, че са съпрузи от 27.06.2014 г. От брака си имат едно дете: С. Д.в В. с ЕГН **********. Двамата съпрузи твърдят, че са постигнали сериозно и непоколебимо съгласие за прекратяване на брака. С представеното споразумение по реда на чл. 51 от СК са уредили всички лични и имуществени отношения помежду си. Молят съда да постанови решение, с което да прекрати брака и одобри споразумението.

В съдебно заседание, молителите потвърдиха сериозното си и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака.

От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, се установи от фактическа страна следното: страните са съпрузи от 27.06.2014г., когато с Акт за граждански брак № 0027 от длъжностното лице по гражданско състояние при Община В.П. сключват граждански брак. От брака си имат родено едно дете, което не е навършило пълнолетие.

  Предвид изразеното от молителите сериозно и непоколебимо съгласие за прекратяване на брака, съдът намира, че молбата им е основателна и бракът следва да бъде прекратен по реда на чл. 50 от СК, без да се издирват мотивите за това.

Представеното от молителите споразумение отговаря на изискванията на чл. 51 от СК, не противоречи на закона и морала, поради което следва да бъде одобрено. По делото следва да бъде определена държавна такса при допускане на развод по взаимно съгласие в размер на 40,00 /четиридесет/ лв., която следва да се раздели между молителите.

 Предвид гореизложеното, съдът на основание чл.51, ал.2 от СК

 

 

 

Р  Е  Ш  И  :

 

ПРЕКРАТЯВА гражданския брак, сключен с Акт № 0027/27.06.2014г. на Община В.П., между Д. Д.В. с ЕГН ********** и Ж.В.В. с ЕГН **********, като допуска РАЗВОД ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ.

УТВЪРЖДАВА представеното споразумение по чл.51, ал.1 от СК от Д. Д.В. и Ж.В.В., както следва:

УПРАЖНЯВАНЕТО НА РОДИТЕЛСКИТЕ ПРАВА спрямо роденото от брака дете, което не е навършило пълнолетие С. Д.в В. с ЕГН ********** се ПРЕДОСТАВЯ на майката Ж.В.В. с ЕГН **********.

МЕСТОЖИВЕЕНЕТО на детето С. Д.в В. с ЕГН **********се определя при майката Ж.В.В. с ЕГН **********.

ОПРЕДЕЛЯ РЕЖИМ НА ЛИЧНИ ОТНОШЕНИЯ на бащата Д. Д.В. с ЕГН ********** с детето С. Д.в В. с ЕГН ********** всяка първа и трета събота и неделя от месеца, от 09:00 часа в събота до 18:00 часа в неделя, с преспиване, както  и един месец през лятото, когато майката не е в платен годишен отпуск.

 БАЩАТА Д. Д.В. с ЕГН ********** СЕ ЗАДЪЛЖАВА да заплаща на детето С. Д.в В. с ЕГН ********** лично и със съгласието на неговата майка Ж.В.В. с ЕГН **********   ежемесечна издръжка в размер на 130.00 лв. /сто и тридесет лева/, платими до 25 число от текущия месец, считано от датата на подаване на молбата, а именно 10.06.2016г., до настъпването на законни основания за нейното изменяване или прекратяване.

  ПРЕДОСТАВЯ ползването на семейното жилище – апартамент в гр.В.П., на Д. Д.В., което е придобито преди брака от родителите му.

  Молителите не си дължат издръжка взаимно.

  След прекратяване на брака жената ЗАПАЗВА брачното си фамилно име – В. и за в бъдеще ще носи името Ж.В.В..

  Разноските по молбата за развод остават в тежест на страните, така, както са направени.

         ОПРЕДЕЛЯ  държавна такса по делото при допускане на развод по взаимно съгласие в размер на 40,00 /четиридесет/ лв.

ОСЪЖДА Д. Д.В. с ЕГН ********** ДА ЗАПЛАТИ по сметка на Районен съд – В.П. сумата от 20.00 лв.-държавна такса за допускане на развод по взаимно съгласие, на основание чл. 6, т. 3 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК и сумата от 93.60лв. – 2% държавна такса върху тригодишните падежи на определената издръжка на детето, на основание чл. 7, т.2 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК, както и 5.00 лв., в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

ОСЪЖДА Ж.В.В. с ЕГН ********** ДА ЗАПЛАТИ по сметка на Районен съд – В.П. сумата от 20.00 лв. - държавна такса за допускане на развода, на основание чл. 6, т. 3 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК, както и 5.00 лв., в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

Решението е окончателно.

 

 

                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: