П  Р  И  С  Ъ  Д  А

 

Номер . . . . . . . . . . .                       Година 2016                       Град Велики Преслав

 

В   И М Е Т О   НА   Н А Р О Д А

 

Великопреславският районен съд                                               трети  състав

На 02 (втори) юни                                                                             Година 2016

В публично съдебно заседание, в следния състав:

                                                                                       Председател Стоян Момов

Секретар М.В.,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия С. Момов

наказателно дело от частен характер номер 119 по описа за 2015 година,

 

П  Р  И  С  Ъ  Д  И :

 

            ПРИЗНАВА подсъдимия М.А.О., роден на *** ***, български гражданин, с постоянен и настоящ адрес:***, с основно образование, разведен, с ЕГН **********, неосъждан,  ЗА ВИНОВЕН в това, че на 31.03.2015 г. в с. Риш, общ. Смядово, обл. Шумен, причинил на Е.К.А. *** лека телесна повреда, изразяваща се в причиняване на болка и страдание без разстройство на здравето – причиняване на кръвонасядания по задно-външната страна на двете мишниципрестъпление по чл. 130, ал. 2 от НК.

            На основание чл. 305, ал. 5, пр. 3 от НПК вр. чл. 78а, ал. 1 от НК, ОСВОБОЖДАВА подсъдимия М.А.О. ЕГН ********** ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ и му налага АДМИНИСТРАТИВНО НАКАЗАНИЕ „ГЛОБА” в размер на ХИЛЯДА ЛЕВА.

            ПРИЗНАВА подсъдимата Н.Г.Х., родена на *** г. в гр. Бургас, български гражданин, с постоянен и настоящ адрес:***, с основно образование, неомъжена, с ЕГН **********, неосъждана,  ЗА НЕВИННА в това, че на 31.03.2015 г. в с. Риш, общ. Смядово, обл. Шумен, причинила на Е.К.А. *** лека телесна повреда, изразяваща се в причиняване на болка и страдание без разстройство на здравето – причиняване на кръвонасядания по задно-външната страна на двете мишници – престъпление по чл. 130, ал. 2 от НК, и на основание чл. 304 от НПК, Я ОПРАВДАВА.

 

            На основание чл. 45, ал. 1 вр. чл. 52 от Закона за задълженията и договорите, ОСЪЖДА подсъдимия М.А.О. ЕГН ********** да заплати на Е.К.А., с ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес: ***, сума в размер на 1500,00 лв. (хиляда и петстотин лева), представляваща обезщетение за причинените й неимуществени вреди от престъплението по чл. 130, ал. 2 от НК, ведно със законната лихва, считано от 31.03.2015 г., до окончателното изплащане на сумата, на основание чл. 84, ал. 3 от ЗЗД.

            ОТХВЪРЛЯ предявения от Е.К.А., с ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес: ***, срещу подсъдимата Н.Г.Х. с ЕГН **********, граждански иск с правно основание чл. 45 вр. чл. 52 от ЗЗД, с цена 1500 лв., представляваща обезщетение за причинени на 31.03.2015 г. неимуществени вреди с престъпление по чл. 130, ал. 2 от НК, ведно със законната лихва, на осн. чл. 84, ал. 3 от ЗЗД, считано от 31.03.2015 г., до окончателното изплащане, като неоснователен и недоказан.

 

            На основание чл. 189, ал. 3 от НПК и чл. 190, ал. 2 от НПК, ОСЪЖДА подсъдимия М.А.О., да заплати сума в размер на 06,24 лв. (шест лева и 24 стотинки), в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на Районен съд град Велики Преслав, представляваща направените по делото от бюджета на съда разноски.

            На основание чл. 189, ал. 3 вр. чл. 190, ал. 2 от НПК, ОСЪЖДА подсъдимия М.А.О. да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на Районен съд град Велики Преслав, сумата 60,00 лв. (шестдесет лева), представляваща държавна такса върху уважения граждански иск.

            На основание чл. 190, ал. 1 от НПК, ОСЪЖДА частния тъжител и граждански ищец Е.К.А., да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на Районен съд гр. Велики Преслав държавна такса върху цената на отхвърления граждански иск, в размер на 60,00 лв. (шестдесет лева) и 5,00 лв. (пет лева) държавна такса за служебно издаване на изпълнителен лист.

            На основание чл. 190, ал. 2 от НПК, ОСЪЖДА подсъдимия М.А.О. да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на Районен съд град Велики Преслав, сумата 05,00 лв. (пет лева), представляваща държавна такса за служебно издаване на изпълнителен лист за присъдените в полза на бюджета на съдебната власт такси и разноски.

            На основание чл. 189, ал. 3 от НПК, ОСЪЖДА подсъдимия М.А.О., да заплати на частния тъжител Е.К.А. сума в размер на 328,50 лв. (триста двадесет и осем лева и 50 стотинки) – частта от направените от последната разноски по делото по обвинението срещу подсъдимия О., както и 05,00 лв. (пет лева), в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на Районен съд град Велики Преслав – държавна такса за служебно издаване на изпълнителен лист за присъдените в полза на частния тъжител разноски.

            На основание чл. 190, ал. 1 от НПК, ОСЪЖДА частния тъжител Е.К.А. да заплати на подсъдимата Н.Г.Х. направените от последната разноски по делото в размер на 200,00 лв. (двеста лева), както и 05,00 лв. (пет лева), в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на Районен съд град Велики Преслав – държавна такса за служебно издаване на изпълнителен лист за присъдените в полза на подсъдимата разноски.

Присъдата може да се обжалва в 15-дневен срок от днес пред Окръжен съд град Шумен.

 

Районен съдия: ххххххххххххх