Р Е Ш Е Н И Е

 

26.07.2016 год.

 

Номер . . . . . . . . . . .                                  Година 2016                  Град Велики Преслав

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Великопреславският районен съд                                             четвърти състав

На 27 (двадесет и седми) юни                                                      Година 2016

В публично съдебно заседание, в следния състав:

 

Председател Дияна Петрова

Секретар И.Д.,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия Д.Петрова

гражданско дело номер 253 по описа за 2016 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

            Производство по чл. 28   от Закона за закрила на детето.

 

            Депозирана е молба  от  Агенция за социално подпомагане,  гр. София, чрез Дирекция “Социално подпомагане“ гр. Велики Преслав, представлявана от К.К.–Директор на Д”СП”,  в която излага, че  със Заповед № ЗД-РД09/1013/18.04.2016 г.  на Директора на ДСП гр.В.Преслав детето П.М. В. ЕГН ********** е било временно настанено в приемно семейство на И. и Г. *** и със Заповед № ЗД-РД09/1014/18.04.2016 г.  на Директора на ДСП гр.В.Преслав детето К.К.К. ЕГН ********** е било временно настанено в приемно семейство на И. и Г. ***.

Децата били отглеждани в лоши хигиенно-битови условия, като майката не успявала да полага адекватни родителски грижи за тях, липсвали й знания за отглеждане на дете.

Детето Петра е с родители:  майка М.П.В. с ЕГН ********** *** и баща неизвестен, но биологичният баща бил К.Н.К. с ЕГН **********, с когото майката живее.

Детето К. е с родители:  майка М.П.В. с ЕГН ********** *** и баща К.Н.К. с ЕГН **********.

С решение на ВПРС децата са били настанени през 2015 г. за срок от една година в професионално приемно семейство на И. и Г. Илиеви, което им осигурявало, както задоволяване на основните им битови потребности, така и адекватна закрила от вредни фактори и опасности.

К. и Петра са били настанени в приемно семейство, т.к майката не успявала да полага адекватни родителски грижи за тях и поставяла в опасност здравето им. Била плаха и несигурна и не можела да направи точна преценка и да задоволи нуждите на децата. Бащата  не се ангажирал с отглеждането им, т.к бил по цял ден на работа.

Предвид липсата на родителски капацитет на майката и липсата на възможност на бащата, поради трудовата му ангажираност да се грижи за децата, след изтичане на срока на настаняване на децата в приемното семейство, директора на Д“СП“-В.Преслав със заповеди №ЗД-РД09/0013/18.04.2016 г.  и  №ЗД-РД09/18.04.2016 г. е настанил временно децата Петра и К. в професионално приемно семейство на Г.С.И. и И.Т.И. до произнасянето на съда. 

Съобразно изложеното и на основание чл.28, ал. 1  от Закона за закрила  на детето АСП ДСП гр.В.Преслав,  моли  децата П.М. В. ЕГН ********** и К.К.К. ЕГН ********** да бъдат настанени в професионално приемно семейство на Г.С.И. с ЕГН ********** и И.Т.И. с ЕГН ********** и двамата с постоянен адрес ***,  за срок от три години.            

Д”СП” Велики Преслав, редовно призовани, не изпращат представител.

Заинтересованата страна – М.В. – майка – редовно призована се явява лично и заявява, че има желание и възможност да се грижи за децата.

Заинтересованата страна – К.К. – баща – редовно призован се явява лично и заявява, че има желание и възможност да се грижи за децата. Като алтернативно моли, в случай че съдът прецени децата да бъдат настанени в приемно семейство срокът на настаняването да бъде по кратък от три години.

Заинтересованата страна -  Г.И. – редовно призована не се явява.

Заинтересованата страна -  И.И. – редовно призован, не се явява.

След като се запозна със събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, съдът прие за установено от фактическа и правна страна следното: Видно от събраните по делото доказателства: заверено копие от удостоверение за раждане, издадено въз основа на акт за раждане №0363/30.03.2012 г., детето Петра е родено на *** г., от  майка М.П.В. с ЕГН **********  и баща неизвестен, като К.К. заявява в съдебно заседание, че е биологичния баща на детето, видно от заверено копие от удостоверение за раждане, издадено въз основа на акт за раждане №1643/11.11.2013 г., детето К. е родено на *** г., от  майка М.П.В. с ЕГН **********  и баща  К.Н.К. с ЕГН **********. Видно от заповеди №ЗД-РД09/0013/18.04.2016 г.  и  №ЗД-РД09/18.04.2016 г. Директора на Д“СП“-В.Преслав е настанил временно децата Петра и К. в професионално приемно семейство на Г.С.И. и И.Т.И. от с.Тройца. Видно от приложените социални доклади и оценка на родителския капацитет на родителите децата К. и  Петра са се отглеждали от майката и биологичния си баща К.К.. На 27.12.2014 г. Петра, заедно с братчето й К. на 1 г. и 1 м. са били настанени в МБАЛ-Шумен след нахапване от гризач- плъх. При извършената проверка в дома на децата, служители на ДСП гр.В.Преслав, установили лоши хигиенно-битови условия, които създавали опасност от инфекции. Към настоящият момент се наблюдавало минимално подобрение на жилищните условия в дома на родителите. Децата, поради липсата на адекватни грижи са били изостанали в развитието си. Родителите на Петра не са осигурили закрила от вредни фактори и опасности, както за нея, така и за брат й К.. Майката макар и да изразява желание да се грижи за децата си, не осъзнавала ролята си на родител, не реагирала адекватно в ситуации в които има опасност за децата, тъй като не можела да направи точна преценка, същата била плаха и несигурна. Поради наблюдаван дефицит у майката, същата не можела да задоволява емоционалните потребности у децата. От изложеното, съдът счита, че майката към настоящият момент не може полага адекватни грижи за децата и не е в състояние да стимулира развитието им. Бащата е трудово ангажиран и през целия ден не си е в къщи. Родителите не успяват да осигурят сигурна и стабилна среда за Петра и К., при продължаване на  отглеждането им при тях, съществува висок риск за живота и здравето на децата. Въпреки оказаната подкрепа от страна на социалните работници, майката макар и да се явява редовно на срещите с децата не разговаря с тях и не проявява желание да ги вземе на ръце, а стои пасивно. Загриженост и интерес за децата се наблюдава у бащата, докато майката се явявала на срещите с децата употребила алкохол. Родителите нямат подкрепа от роднински кръг.

 Семейството на Г. и И. Илиеви, осигурявало на децата задоволяване на основните им битови потребности и адекватна закрила от вредни фактори и опасности. Приемните родители притежават качества и умения, като емоционална топлота, отзивчивост, отговорност и могат да предоставят на детето необходимата грижа и семеен уют. Освен това изразяват желание да полагат грижи за К. и Петра в семейна среда.

Съобразно изложеното съдът намира, че са изпълнени изискванията по чл.31 и сл. от ЗЗДетето, поради което следва да бъде постановено решение за настаняване на децата  в посоченото приемно семейство.  Съгласно чл.28 ал.5 от ЗЗДетето съдът задължително се произнася със съдебното решение и за срока за настаняването, включително и в приемно семейство , като съдът намира , че целесъобразно в настоящия случай същият да бъде  за срок от три години, считано от влизане на решението в сила или до настъпване на предвидените в закона основания за изменение или прекратяване на настаняването.

Водим от горното съдът ,

 

 

Р          Е          Ш          И :

 

 

         НАСТАНЯВА детето П.М. В. ЕГН **********  в  професионално приемно семейство  на Г.С.И. с ЕГН ********** и И.Т.И. с ЕГН ********** и двамата с постоянен адрес ***,  за срок от три години, считано от влизане на решението в сила или  до настъпването на предвидените в закона основания за изменение или прекратяване на настаняването.

НАСТАНЯВА детето К.К.К. ЕГН ********** в  професионално приемно семейство  на Г.С.И. с ЕГН ********** и И.Т.И. с ЕГН ********** и двамата с постоянен адрес ***,  за срок от три години, считано от влизане на решението в сила или  до настъпването на предвидените в закона основания за изменение или прекратяване на настаняването.

На основание чл.28, ал.4 от ЗЗДетето, ДОПУСКА предварително изпълнение на решението.

           Решението подлежи на обжалване пред Шуменски окръжен съд в седемдневен   срок от съобщаването му на страните.

          Препис от решението да се изпрати на Д”СП” – Велики Преслав, за изпълнение по административен ред.  

 

 

                                                                                              РАЙОНЕН СЪДИЯ :