Р Е Ш Е Н И Е

 

  15.07.2016 год.

 

Номер . . . . . . . . . . .                                Година 2016                          Град Велики Преслав

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Великопреславският районен съд                                                  трети  състав

На 12 (дванадесети) юли                                                                   Година 2016

В публично съдебно заседание, в следния състав:

                                                                                         Председател Стоян Момов

Секретар М.В.,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия Момов

гражданско дело номер 323 по описа за 2016 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

 

            Производство по чл. 530 и сл. от ГПК вр. чл. 28 от Закона за закрила на детето.

            Предявено е искане с правно основание чл. 26, ал. 2 вр. чл. 25, ал. 1, т. 1 и т. 3 от Закона за закрила на детето.

            Представителят на Дирекция „Социално подпомагане” общ. Велики Преслав е депозирал искане за настаняване в семейството на роднини на детето А.З. М.. Излага, че майката на същото – З.А.М. понастоящем се намирала в чужбина и не била в състояние да полага грижи за детето, а бащата на същото бил неизвестен. По силата на решение, постановено по гр.д. № 126/2011 г. по описа на ВПРС, детето Алдин било настанено в семейството на роднините си – своите баба и дядо по майчина линия М.А.А. и А.М.М. за срок от пет години, който понастоящем изтекъл. Представляващият Дирекция „Социално подпомагане” моли съда да постанови решение, по силата на което Алдин М. да бъде настанен в семейството на роднините си по смисъла на чл. 26 от ЗЗакрД – М.А. и А.М. за срок до навършване на пълнолетие, а ако учи – до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст.

            Майката на детето – З.М. не се явява и не взема становище по направеното искане.

            Заинтересованите лица – роднини (баба и дядо) М.А. и А.М. заявяват, че са съгласни детето да бъде настанено в семейството им.

            От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност се установи от фактическа страна следното: видно от приложеното удостоверение за раждане от *** г., изд. въз основа на акт за раждане № 1439/20.11.2007 г., съставен от длъжностното лице по гражданското състояние в Община Ш. е, че З.А.М. е майка на детето Алдин, роден на *** г., а бащата на същото е неизвестен. С решение № 84/09.05.2011 г., постановено по гр. д. № 126/2011 г. по описа на РС гр. В. Преслав, влязло в сила на 08.06.2011 г., детето Алдин било настанено в семейството на роднини – баба и дядо по майчина линия М.А.А. и А.М.М. за срок от пет години. От представената заповед № ЗД-РД09/0021/08.06.2016 г. на Директора на Дирекция „Социално подпомагане” общ. Велики Преслав се установява, че на осн. чл. 27, ал. 1 от ЗЗакрД, детето Алдин е временно настанено по административен ред в семейството на М.А. и А.М. ***. В приложения социален доклад, изготвен от социален работник при дирекцията се посочва, че детето се отглежда от своите роднини още от раждането си. Понастоящем, майката на детето създала семейство и се установила извън пределите на страната. М. А. и А. М. обитавали къща, находяща се в гр. Велики Преслав, където съществували добри условия за отглеждането на детето. Алдин посещавал редовно училище. Майката на детето се завръщала периодично в страната, като освен това, поддържала връзка с детето си.

            Предвид така визираната фактическа обстановка, съдът намира, че искането се явява основателно. Съгласно разпоредбата на чл. 126, ал. 1 от СК, ненавършилите пълнолетие деца са длъжни да живеят заедно с родителите си, освен ако важни причини налагат да живеят отделно. Именно такива изключения от предвидения в кодекса принцип се съдържат в хипотезите по чл. 25 от ЗЗакрД. При наличие на някоя от предпоставките, посочени в чл. 25 от закона, дете може да бъде настанено извън семейството на родителите му.

            Установи се по делото, че майката на детето Алдин, поради отсъствието си от страната, се намира в трайна невъзможност да го отглежда, а бащата на същото е неизвестен. Доказа се, че от най-ранна детска възраст, същото е отглеждано и възпитавано от своите баба и дядо – М.А. и А.М.. Ето защо, съдът счита, че са налице предпоставките, предвидени в разпоредбата на чл. 25, ал. 1, т. 1 и т. 3 от ЗЗакрД. В интерес на детето е същото понастоящем да бъде настанено в семейството на роднините му М.А. и А.М. от гр. В. Преслав, за срок до навършване на пълнолетие, а ако учи – до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст.

            На основание чл. 28, ал. 4 от ЗЗакрД, следва да бъде допуснато предварително изпълнение на решението.

            След влизане в сила на решението, препис от същото следва да се изпрати на Община Велики Преслав за съответно вписване на постановеното настаняване в регистъра на населението.

            Водим от горното, съдът

 

Р  Е  Ш  И :

 

            На основание чл. 28, ал. 4 вр. чл. 26, ал. 1, вр. чл. 25, ал. 1, т. 1 и т. 3 от Закона за закрила на детето, НАСТАНЯВА детето А.З. М. с ЕГН **********, роден на *** г. в гр. Ш. от майка З.А.М. с ЕГН ********** и баща – неизвестен, в семейството на роднини – М.А.А. с ЕГН ********** и А.М.М. с ЕГН ********** – и двамата с постоянен и настоящ адрес:***, за срок до навършване на пълнолетие от детето, а ако учи – до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст.

            На основание чл. 28, ал. 4 от ЗЗакрД, ДОПУСКА предварително изпълнение на решението.

            Препис на решението ДА СЕ ВРЪЧИ на Дирекция „Социално подпомагане” общ. Велики Преслав – за незабавно изпълнение.

            Решението, на основание чл. 28, ал. 6 от ЗЗакрД, може да се обжалва пред Ш.ски окръжен съд, в 7-дневен срок от връчването му на страните.

            След влизане в сила на решението, ДА СЕ ИЗПРАТИ препис на Община Велики Преслав – за съответно на постановеното настаняване вписване в регистъра на населението.

            На основание чл. 64, ал. 3 от ЗСВ, настоящото съдебно решение, засягащо гражданския статус на детето, подлежи на публикуване на интернет страницата на ВПРС без мотивите.

 

 

                                                                                   Районен съдия: