Р Е Ш Е Н И Е

 

29.07.2016 год.

 

Номер . . . . . . . . . . .                               Година 2016                     Град Велики Преслав

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

 

Великопреславският районен съд                                     четвърти състав

На 29 (двадесет и девети) юли                                          Година 2016

В публично съдебно заседание, в следния състав:

 

Председател Дияна Петрова

 

Секретар Данаила Добрева,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия Д.Петрова

гражданско дело номер 381 по описа за 2016 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производство по чл.6, ал.2 от СК, образувано по молба районния съдия да постанови решение, с което да разреши на непълнолетно лице, навършило шестнадесет годишна възраст, да сключи граждански брак.

Молителката – непълнолетната В. Ж.Д., ЕГН **********,***, действаща със знанието и съгласието на своите родители: майка –Д.  А.М., с ЕГН ********** и баща – Ж.Д.Х., с ЕГН ********** ***, моли да й бъде разрешено да сключи граждански брак с пълнолетното лице И.Х.И., с ЕГН **********,***.

В съдебно заседание молителката заявява, че желае да сключи граждански брак с лицето И.И., вече живее с него от пет месеца.

Дирекция „Социално подпомагане”, гр.В.Преслав, уведомени на основание разпоредбата на чл.15 от ЗЗДетето в съдебно заседание считат, че е в интерес на непълнолетното лице да сключи граждански брак с посоченото пълнолетно лице.

В съдебно заседание, родителите на непълнолетното лице заявяват, че са съгласни дъщеря им да сключи граждански брак с лицето И.И..

Пълнолетното лице И.Х.И. в съдебно заседание заявява, че желае да сключи граждански брак с молителката вече живее с нея от пет месеца и че има готовност да полага необходимите грижи за издръжката на семейството.

Съдът, след като взе предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

От представеното като писмено доказателство заверено от страната копие на лична карта №645132894, изд. на 16.04.2014 г. от МВР Шумен, се установява, че молителката е непълнолетна. От представения заверен от страната препис от удостоверение за раждане издадено въз основа на акт за раждане №0018/11.02.2000 г. от Община Велики Преслав се установи, че същата произхожда от родители Д.  А.М., с ЕГН ********** и баща – Ж.Д.Х., с ЕГН ********** и е навършила 16-години на 09.02.2016 г.

При така установената фактическа обстановка съдът приема от правна страна следното:

Единствената възможност молителката да сключи граждански брак с друго лице от мъжки пол е при наличие на съдебно разрешение. Разпоредбата на чл.6, ал.2 от СК предвижда възможност такова разрешение да бъде дадено от съда по изключение, в случай, че важни причини налагат това. Съдът, преценявайки материалите по делото и по-конкретно обстоятелството, че молителката желае да сключи граждански брак и към момента живее с лицето, с което желае да сключи такъв, намира че в настоящия случай са налице именно такива „важни причини” по смисъл на посочената разпоредба, които налагат съдът да даде на молителката исканото разрешение. В същата насока са и събраните гласни доказателства чрез изслушване както на молителката и на лицето И.И., който в съдебно заседание заяви, че желае да сключи брак с молителката. Следва да бъде отчетено и даденото от родителите на молителката съгласие в този смисъл, които недвусмислено заявяват, че желаят дъщеря им да сключи брак с посоченото лице и че го познават и му имат пълно доверие. 

Поради всичко изложено по-горе настоящия състав намира, че в случая са налице „важни причини” по смисъла на чл.6, ал.2 от СК, които налагат съдът по изключение да даде разрешение непълнолетното лице В. Ж.Д., ЕГН ********** да сключи граждански брак с непълнолетното лице И.Х.И., с ЕГН **********.

 

Водим от горното, съдът

 

 

Р Е Ш И:

 

 

РАЗРЕШАВА на В. Ж.Д., ЕГН **********,***, действаща със знанието и съгласието на своите родители: майка –Д.  А.М., с ЕГН ********** и баща – Ж.Д.Х., с ЕГН ********** ***, да сключи граждански брак с пълнолетното лице И.Х.И., с ЕГН **********,***.

На основание чл.537, ал.1 от ГПК решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

 

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: