О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

       № . . . .

                                               06.07.2016г., град Велики Преслав

 

Районен съд – Велики Преслав - I състав, в закрито съдебно заседание в състав:

Председател: Мирослав Марков

Секретар . . . . . . . . . . . . . . . .,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . .,

разгледа докладваното от Председателя,

гражданско дело № 544 по описа на Районен съд – Велики Преслав за 2015г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производство по реда на чл. 129, ал.4, вр. с ал.1 от ГПК, във вр. с  чл.129, ал.3 от ГПК  и чл.127, ал.1 и чл.128 от ГПК.

Производството е образувано по депозирана в съда искова молба от ОД „Земеделие“, гр.Шумен против В.Р.К. ***. В исковата молба е посочено, че е предявен иск с правно основание чл.55 от ЗЗД с цена на иска 5577.07 лева. Позовава се на заповед за изпълнение издадена по ЧГД №316/2015г. по описа на РС-В.Преслав.

          След извършена проверка по чл.129, ал.4, вр. с ал.1 от ГПК на редовността на исковата молба, съдът е констатирал, че същата не отговаря на всички изисквания по чл.127, ал.1 и чл.128 от ГПК, тъй като е  налице разминаване в изложението на обстоятелствата, на които се основава иска. В петитума на исковата молба се съдържа искане за осъждане на ответника, като едновременно с това, в обстоятелствената част се сочи, че е налице приключило заповедно производство - ЧГД №316/2015г. по описа на РС-В.Преслав.

Предвид гореизложеното, е указано на ищеца да направи уточнение дали предявява осъдителен или установителен иск в настоящото производство.  Същевременно изправянето на посочените нередовности са от значение и за определяне на размера на дължимата държавна такса.

          Ищецът е уведомен, че при неотстраняване на нередовностите в законния срок, исковата молба заедно с приложенията, ще бъде върната.

          Определението на съда е връчено лично на представител на ищеца на 03.06.2016г.

При така установената фактическа обстановка съдът достигна до следните правни изводи:

Определението на съда е връчено лично на представител на ищеца на 03.06.2016г. В определеният от съда едноседмичен срок и до 05.07.2016г., ищецът не е изпълнил указанията на съда.

          От изложеното съдът намира, че е налице хипотезата на чл.129 ал.3 ГПК при която, когато ищецът не отстрани в срок нередовностите, исковата молба, заедно с приложенията се връща на същия, като производството по делото бъде прекратено.

Настоящият съдебен състав намира, че с неотстраняването на нередовностите, се препятства възможността за преценка, относно допустимостта на предявения иск,  за наличието, на която съдът, следи служебно. Не може да се прецени, какво искане се прави от страна ищеца, а от там каква държавна такса следва да се събере.

Водим от горното и на основание чл. 129, ал.3 ГПК, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

          ВРЪЩА на О.д. „З.”***, представлявана от *** - директор, искова молба,  вх.№ 5711/19.11.2015г. по описа на РС-В.Преслав и приложенията към нея, по която се води гр. дело №544/2015г. по описа на РС-Велики Преслав.

Прекратява производството по гр. дело №544/2015г. по описа на РС-Велики Преслав.

          Определението може да се обжалва с частна жалба в едноседмичен срок от връчването му пред Окръжен съд - Шумен.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: