О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

№ . . . .

 

06.07.2016г., гр. Велики Преслав

 

Районен съд Велики Преслав, I-ви състав,

В закрито съдебно заседание, в следния състав:

Председател: Мирослав Марков

Секретар . . . . . . . . . . . . . . . .,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от Председателя

АНД № 258 по описа за 2016 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

В Районен съд – В.Преслав е образувано административно-наказателно дело с №258 по описа на Районен съд – В.Преслав за 2016 година, по повод внесена жалба от Х.М.М. срещу наказателно постановление  издадено от Началника на Митница – Варна. При проверка на делото във фазата на  подготвителните действия за разглеждането му в съдебно заседание, се установи следното:

          Жалбоподателят по посоченото  дело и по АНД №257/2016г. по описа на съда е едно и също физическо лице. Едно и също лице са също така и издалият наказателното постановление. По всички дела свидетелите по установяване на нарушението са едни и същи лица. Проверката е извършена в един ден, при една и съща фактическа обстановка. По нито едно от делата не е започнало съдебното следствие или не са извършвани подготвителни действия. Безспорно е, че правилното изясняване на обстоятелствата по делата и на спора по същество, ще се постигне, чрез разглеждането им съвместно в едно общо производство, под общ номер и евентуално издаване на общо решение по тях, като с това се гарантират в пълна степен правата на страните.

С оглед разпоредбата на чл.84 от ЗАНН, във вр. с чл.41, ал.3 от НПК, съдът може да обедини две или повече дела за различни административни нарушения, извършени от един и същ нарушител и срещу един и същ административнонаказващ орган, когато по никое от тях не е започнало съдебното следствие.

Съдът като взе предвид горното, намира, че посочените по-горе дела следва да бъдат обединени, предвид обстоятелството, че се водят по жалба на един и същ нарушител срещу един и същ административнонаказващ орган, касаят административни нарушения установени при извършване на една и съща проверка, като за правилното им изясняване е наложително тяхното обединяване.

С обединяването на делата, от по-голям, към по-малък номер,  не се нарушава принципа на случайния избор между районните съдии в Районен съд – Велики Преслав, както и равномерното разпределение на делата, тъй като производството продължава под номера на първото образувано дело и се разглежда от определения по това дело докладчик.

Едновременно с посоченото по-горе, процесуално недопустимо е второто образувано дело да продължава като висящо съдебно дело, предвид общото му разглеждане в другото по-рано образувано дело, тъй като с посоченото се нарушават правата на защита на страните. 

 

 

Ето защо и на основание чл.41, ал.3 от НПК,  съдът

 

 О П Р Е Д Е Л И :

         

ОБЕДИНЯВА ЗА ОБЩО РАЗГЛЕЖДАНЕ Административно-наказателно дело с № 258 по описа на Районен съд – В.Преслав за 2016 година, към Административно-наказателно дело №257/2016г. по описа на Районен съд – Велики Преслав, като производството продължава под номера на първото образувано дело, а именно  Административно-наказателно дело №257/2016г. по описа на Районен съд – Велики Преслав и

ПРЕКРАТЯВА съдебното производство по Административно-наказателно дело с №258 по описа на Районен съд – В.Преслав за 2016 година.

Да се уведомят страните за настоящото разпореждане.

Определението е окончателно.

Материалите по административно-наказателно дело с №258 по описа на Районен съд – В.Преслав за 2016 година да се докладват на съдията-докладчик по Административно-наказателно дело №257/2016г. по описа на РС-Велики Преслав за продължаване на съдопроизводствените действия.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: