Р Е Ш Е Н И Е

 

 

09.08.2016 год.

 

Номер . . . . . . . . . . .                               Година 2016                     Град Велики Преслав

 

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

 

Великопреславският районен съд                                     четвърти състав

На 27 (двадесет и седми) юли                                           Година 2016

В публично съдебно заседание, в следния състав:

 

Председател Дияна Петрова

 

Секретар Д.Д.,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия Д.Петрова

гражданско дело номер 353 по описа за 2016 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производство по чл.30а вр. с чл.28 и чл.30 от Закона за закрила на детето.

Депозирана е молба  от  Агенция за социално подпомагане,  гр. София,  чрез Дирекция “Социално подпомагане“, гр. Велики Преслав, представлявана от Д.К. – Директор на Д”СП” гр.В.Преслав, в която посочва, че  със заповед №ЗД-РД01/0102/20.06.2016 г. и  заповед №ЗД-РД01/0103/20.06.2016 г. на Директора на ДСП-Шумен децата у. Ш.Р. и С. Ш.Р. са настанени по административен ред до произнасянето на съда в приемното семейство на Р.Д.А. и А.Н.А.. Децата С. и у. се отглеждали в професионално приемно семейство на В. В. И., където били настанени от съда. На 25.05.2016 г. е приемното семейство на В. В. И. е уведомило ДСП, че ще замине в чужбина в края на месец юни 2016 г. Майката на децата не можела да полага грижи за тях, т.к живеела и работела в чужбина. Децата нямали близки и роднини, които да имат възможност и желание да се грижат за тях в семейна среда, което наложило настаняването на децата по административен ред в приемното семейство на Р. и А. ***. Р.А. и А.А. декларирали в писмено съгласието си децата С. и у. да бъдат настанени в тяхното приемно семейство. Поради което и на основание чл.30, ал.1 вр. с чл.29, ал.9 и чл.27, ал.2 вр. с чл.25, ал.1, т.1 и 3 от ЗЗДетето, моли съда да постанови решение, с което да прекрати настаняването на детето в приемното семейство на В. В. И. и да настани децата С. и у. приемното семейство Р.Д.А. и  А.Н.А. за срок две години.

            Заинтересованите страни родители  на детето Е. и С.М. редовно призовани, се явяват лично и се противопоставят на искането за настаняване на детето в приемно семейство, изразяват желание сами да се грижат за детето.

            Заинтересованата страна Д“СП“-В.Преслав, ред.пр. не изпращат представител.

Заинтересованата страна Ш.Р., неред.призована, не се явява и не се представлява.

Заинтересованата страна В.И., ред.пр. не се явява и не се представлява.

Заинтересованите страни Р.А. и А.А., ред.призовани, се явяват лично и изразяват желание и възможност да се грижат за децата.

Съдът, въз основа на събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност,  прие за установено от фактическа и правна страна следното:  Видно от представените по делото Удостоверение за раждане от издадено въз основа на Акт за раждане №0779/27.06.2012г. и №0780/27.06.2012 г. на Община Шумен децата С. Ш.Р. род. на *** г. ЕГН ********** и у. Ш.Р. род. на *** г. ЕГН **********, произхождат от майка Ш.Р.Р. с ЕГН **********. С решение №346/26.04.2016 г. по гр.д.№276/16 г. по описа на ШРС, влязло в сила на 27.05.2016 г. детето С. е настанено в професионално приемно семейство на В.В.И. за срок от две години. С решение №189/11.03.2016 г. по гр.д.№274/16 г. по описа на ШРС, влязло в сила на 07.04.2016 г. детето у. е настанено в професионално приемно семейство на В.В.И. за срок от една години. От приложения по делото социален доклад, се установи че децата са било настанени в професионално семейството на В.И., поради липсата на средства и раздялата с бащата на близначките, майката работи в чужбина и преди за замине сама е потърсила подкрепа от социалните служби за да бъдат настанени децата за отглеждане в семейна среда, каквато тя не можела да осигури, което продължавало и до настоящия момент. Емоционалната връзка между С. и у.  и майката не е прекъсната, но същата няма възможност да полагат необходимите грижи за децата. Няма и роднини, които да имат желание и възможност да полагат грижи за тях Приемното семейство на  В.И. да момента е полагало адекватни грижи за децата и същите са емоционално привързани към нея. Към настоящият момент основните потребности на децата от храна, облекло и подслон се задоволяват от приемното семейство Ангелови, поради заминаването на И. в чужбина. Децата се чувстват  добре при тях и е налице успешна адаптация в новото семейство. Децата са в добро здравословно състояние, нормално за възрастта им физическо и психическо развитие. Р.А. и А.А. писмено са декларирали съгласието си да се грижат за децата С. и у..

Съгласно чл. 10, ал. 1 от ЗЗДетето, всяко дете има право на закрила за нормалното му физическо, умствено, нравствено и социално развитие и на защита на неговите права и интереси. В разглеждания случай, констатациите на директора на Дирекция „Социално подпомагане”, обективирани в искането, както и тези на социалните работници в Социалните доклади, обосноват извода на решаващия състав, че по отношение на децата С. и у. е необходимо да бъде предприета промяна на мярка за закрила.

Изхождайки от регламентираните в нормата на чл. 3 от ЗЗДетето принципи на закрила, както и от установената по делото фактология, съдът приема, че в разглеждания случай по отношение на детето са налице предпоставките на чл. 25, ал. 1, т.3 от ЗЗДетето, родителите на детето не са в състояние да предоставят необходимите грижи, битови условия, средства и адекватна социална среда за нормалното отглеждане и възпитание на детето.

Следейки поредността по чл. 28, ал. 4 вр. чл. 26, ал. 1 от ЗЗДетето, ВПРС приема, че в конкретния случай децата нямат близки и роднини, които да имат възможност да се грижат за тях, и при които съответно да бъдат настанени за отглеждане и предвид невъзможността, както на майката, така и на приемното семейство на В.И. да се грижат за децата, съдът счита, че предлаганата от Д “СП”, гр. Велики Преслав, мярка за закрила настаняване в приемното семейство на Р.А. и А.А. е в интерес на малолетните деца С. и у.. Налице са предпоставките за положително произнасяне по искането.

 

Водим от горното и на основание чл.30, ал.1  и чл.28, ал.3 и ал.4 във вр. с ал.1 от  ЗЗДетето вр. с чл.25, ал.1, т.3 от ЗЗДетето,

 

 

Р          Е          Ш          И  :

 

                 

ПРЕКРАТЯВА настаняването на децата С. Ш.Р. род. на *** г. ЕГН ********** и у. Ш.Р. род. на *** г. ЕГН ********** в приемното семейство на В.В.И.,  с постоянен адрес: ***, и настоящ адрес ***, постановено с решение №346/26.04.2016 г. по гр.д.№276/16 г. по описа на ШРС, влязло в сила на 27.05.2016 г. за детето С. и с решение №189/11.03.2016 г. по гр.д.№274/16 г. по описа на ШРС, влязло в сила на 07.04.2016 г. за детето у., на основание чл. 30, ал. 1 вр. чл. 29, т.8 от ЗЗДетето.

НАСТАНЯВА децата С. Ш.Р. род. на *** г. ЕГН ********** и у. Ш.Р. род. на *** г. ЕГН ********** в приемното семейство на Р.Д.А.  ЕГН ********** и А.Н.А. ЕГН **********,*** за СРОК  от ДВЕ ГОДИНИ, считано от влизане на решението в сила или до отпадане на основанията за настаняване.

На основание чл.28, ал.4 от ЗЗДетето, ДОПУСКА предварително изпълнение на решението.

           Решението подлежи на обжалване пред Шуменски окръжен съд в едноседмичен  срок от съобщаването му на страните.

           Препис от решението да се изпрати на АСП ДСП – Велики Преслав, за изпълнение по административен ред.  

 

 

 

                                                                                               Районен съдия: