Р Е Ш Е Н И Е

 

 23.08.2016 год.

 

Номер . . . . . . . . . . .                                Година 2016                              Град Велики Преслав

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Великопреславският районен съд                                                       трети  състав

На 18 (осемнадесети) август                                                                 Година 2016

В публично съдебно заседание, в следния състав:

                                                                                             Председател Стоян Момов

Секретар М.В.,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия С. Момов

гражданско дело номер 374 по описа за 2016 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

 

            Производство по чл. 530 и сл. от ГПК вр. чл. 28 от Закона за закрила на детето.

            Предявено е искане с правно основание чл. 26, ал. 2 вр. чл. 25, ал. 1, т. 3 от Закона за закрила на детето.

            Представителят на Дирекция „Социално подпомагане” общ. Велики Преслав е депозирал искане за настаняване извън семейството на децата ....... Б. и ........ Излага, че родители на същите били З.Б.А. и А.М.А.. През 2013 г. децата били настанени в семейството на роднини – ....... – техни баба и дядо по майчина линия. И понастоящем родителите на децата пребивавали в чужбина, имали родено трето дете, но поради заболяване на същото и нуждата от постоянни медицински грижи, било невъзможно да се завърнат в страната. През 2015 г. починала ... Б., като оттогава двете деца били отглеждани от своя дядо – Б.Б. ***. Представляващият Дирекция „Социално подпомагане” моли съда да постанови решение, по силата на което децата ... Б. и ..... да бъдат настанени извън семейството по смисъла на чл. 25 от ЗЗакрД, в дома на техния роднина Б.Б. за срок до навършване на 18-годишна възраст от всяко от децата.

            Родителите на децата – З.А. и А.А. не се явяват в съдебно заседание.

            Заинтересованото лице – Б.Б. заявява, че е съгласен децата да бъдат настанени в семейството му.

            От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност се установи от фактическа страна следното:

     Видно от приложените удостоверение за раждане от *** г., изд. въз основа на акт за раждане № 29/28.02.2007 г., съставен от длъжностното лице по гражданското състояние в Община Велики Преслав и удостоверение за раждане от *** г., изд. въз основа на акт за раждане № 53/16.04.2008 г., съставен от длъжностното лице по гражданското състояние в Община В. Преслав е, че З.Б.А. и А.М.А. са родители на детето ....., родена на *** г., а А. е майка на ..., роден на *** година. С решение № 73/22.05.2013 г., постановено по гр.д. № 108/2013 г. по описа на ВПРС, влязло в сила на 26.06.2013 г., децата, на осн. чл. 28, ал. 4 вр. чл. 25, ал. 1, т. 3 от ЗЗакрД, били настанени за срок от три години в семейството на роднини – ... ..... Б. и Б.А.Б.. От представените заповеди №№ 3Д-РД09/0022/27.06.2016 г. и ЗД-РД09/0023/27.06.2016 г. на Директора на Директора на Дирекция „Социално подпомагане” общ. Велики Преслав се установява, че на осн. чл. 27, ал. 1 от ЗЗакрД, децата ..... и ... са временно настанени по административен ред в семейството на роднината им Б.Б. ***. В приложените социални доклади, изготвени от социален работник при дирекцията се сочи, че и след смъртта на ... Б., децата ... и ..... били отглеждани от своя дядо Б.Б.. Контактите между родителите и децата и понастоящем не били прекъсвани. Децата били отглеждани в едноетажна къща в гр. Върбица, обл. Шумен, при добри хигиенно-битови условия. Между тях и дядо им била създадена изключително силна емоционална връзка. И двете деца посещавали учебно заведение.

            При така установеното от фактическа страна, съдът приема от правна страна следното:

            Искането се явява основателно.

     Съгласно разпоредбата на чл. 126, ал. 1 от СК, ненавършилите пълнолетие деца са длъжни да живеят заедно с родителите си, освен ако важни причини налагат да живеят отделно. Именно такива изключения от предвидения в кодекса принцип се съдържат в хипотезите по чл. 25 от ЗЗакрД. При наличие на някоя от предпоставките, посочени в чл. 25 от закона, дете може да бъде настанено извън семейството на родителите му. Установи се по делото, че родителите на децата ... и ..... – З.А. и А.А., се намират в трайна невъзможност да ги отглеждат.

            От друга страна, роднината им е осигурил добри условия за отглеждането им, поради което децата ... и ..... следва да бъдат настанени в семейството на техния роднина (възходящ от втора степен по права линия) Б.Б., за срок от пет години.

            На основание чл. 28, ал. 4 от ЗЗакрД, следва да бъде допуснато предварително изпълнение на решението.

            Водим от горното, съдът

 

Р  Е  Ш  И :

 

            На основание чл. 28, ал. 4 вр. чл. 26, ал. 1, вр. чл. 25, ал. 1, т. 3 от Закона за закрила на детето, НАСТАНЯВА децата ....... Б. с ЕГН **********, роден на *** г. в гр. Велики Преслав от майка З.Б.А. с ЕГН ********** и баща – неизвестен и ....... с ЕГН **********, родена на *** г. в гр. Велики Преслав от майка З.Б.А. с ЕГН ********** и баща – А.М.А. с ЕГН **********, в семейството на роднината им Б.А.Б. с ЕГН **********,***, за срок от ПЕТ ГОДИНИ, считано от влизане в сила на настоящото решение.

            На основание чл. 28, ал. 4 от ЗЗакрД, ДОПУСКА предварително изпълнение на решението.

            Препис на решението ДА СЕ ВРЪЧИ на Дирекция „Социално подпомагане” общ. Велики Преслав – за незабавно изпълнение.

            Решението, на основание чл. 28, ал. 6 от ЗЗакрД, може да се обжалва пред Шуменски окръжен съд, в 7-дневен срок от връчването му на страните.

 

 

                                                                                  Районен съдия: