Р Е Ш Е Н И Е

 

08.08.2016 год.

 

Номер . . . . . . . .                                      Година 2016                    Град Велики Преслав

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Великопреславският районен съд                                            трети състав

На 08 (осми) август                                                                                    Година 2016

В публично съдебно заседание, в следния състав:

            Председател Стоян Момов

Секретар М.В.,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия Момов

гражданско дело номер 387 по описа за 2016 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

 

            Производство по чл. 6, ал. 2 и 3 от СК.

            В молбата си до съда непълнолетният молител М.О.А., действаща със съгласието на своите родители и законни представители С.М.Ч. и О.А.А. излага, че е родена на *** година. Същата заявява, че желае да сключи граждански брак с пълнолетния ...... преди да навърши 18-годишна възраст. Сочи, че около година след като се запознали, след навършването от нея на 16-годишна възраст, двамата си обещали публично да сключат граждански брак, заживели преимуществено заедно и понастоящем очакват раждането на детето си, съобразно установена от лекар бременност на молителката с определен вероятен термин на раждане *** година. Моли съда да постанови решение, с което да Ł бъде разрешено да сключи граждански брак с пълнолетния .......

            В съдебно заседание молителят се явява лично и потвърждава по реда на чл. 6, ал. 3 от СК сериозното си желание да сключи гражданския брак.

            Заинтересованото лице – пълнолетният встъпващ в брак – ......, по реда на чл. 6, ал. 3 от СК изразява лично желанието си да сключи граждански брак с непълнолетната М.А..

            Всяко от заинтересованите лица – родители на непълнолетната – С.М.Ч. и О.А.А. при личното им изслушване в съдебно заседание дава мнение, че разрешаването на сключване на гражданския брак от дъщеря им е наложително, тъй като последната от своя страна също следва да стане родител на заченато дете.

            От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност се установи от фактическа страна следното:

            Видно от приложеното удостоверение за раждане от *** г., изд. въз основа на акт за раждане № 0094/*** г., съставен от длъжностното лице по гражданското състояние в Община Велики Преслав е, че М.О.А. е родена на *** г. (понастоящем е на 16-годишна възраст). Съдът констатира от изисканата служебно справка от 05.08.2016 г., от Национална база данни „Население” – ГД „ГРАО” при МРРБ с данни за гражданската регистрация на непълнолетния молител, че молителят е с постоянен адрес ***. От приложените заверен препис на амбулаторен лист № 001498/25.07.2016 г. и удостоверение изх. № 000004/26.07.2016 г., изд. от д-р Иван Иванов с УИН 260000014. . ., с адрес на практика в гр. Омуртаг се установява, че е потвърдена бременността на молителя А., с определен вероятен термин на раждане *** година.

            Съгласно разпоредбата на чл. 6, ал. 1 от СК, брак може да сключи лице, навършило осемнадесет години. Според алинея 2 на същата норма, по изключение, ако важни причини налагат това, брак може да сключи и лице, навършило шестнадесет години, с разрешение на районния съдия по постоянния адрес на лицето. Не се спори по делото, че навършилата 16 години М.А. живее понастоящем преимуществено с пълнолетния ...... в с. Беломорци, обл. Търговище без да прекъсва местоживеенето си при родителите си в с. Ловец, обл. Шумен, като предстои да станат родители на 09.09.2016 г. на заченат понастоящем низходящ, съгласно потвърдена бременност и определен вероятен термин на раждане чрез медицински преглед, отразен в горепосочения амбулаторен лист. Горното, в съчетание с обективната житейска необходимост на молителя от личното £ участие за в бъдеще като страна в обществени отношения, и най-вече в правоотошенията, регулирани от нормите за семейството, родството, собствеността и свързаните с тях публичноправни отношения, според настоящия състав на съда представляват важна причина, налагаща сключването от непълнолетната на посочения граждански брак. В тази насока са и отделните мнения на родителите £. Ето защо, молбата следва да бъде уважена, като на 16-годишната М.А. бъде разрешено да сключи граждански брак с пълнолетния .......

Предвид гореизложеното, съдът

 

Р   Е   Ш   И   :

 

            На основание чл. 6, ал. 2 от Семейния кодекс, РАЗРЕШАВА на непълнолетната, навършила на 22.06.2016 г. шестнадесет години М.О.А. с ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес: ***, родена на *** г. в гр. Велики Преслав от майка С.М.Ч. с ЕГН ********** и баща О.А.А. с ЕГН **********, ДА СКЛЮЧИ ГРАЖДАНСКИ БРАК с пълнолетния ...... с ЕГН **********, с постоянен адрес:***, при условие, че не е налице някоя от пречките за сключване на брак по чл. 7 от СК.

            Настоящото решение, с което искането по чл. 6, ал. 2 от СК се уважава, на основание чл. 537, ал. 1 от ГПК, не подлежи на обжалване.

 

 

                                                                                              Районен съдия: