П Р О Т О К О Л

 

 

Година 2016                                                                               Град Велики Преслав

Великопреславският районен съд                                трети  състав

На 05 (пети) август                                                          Година 2016

В публично съдебно заседание, в следния състав:

                                                                    Председател Стоян Момов

Секретар М.В.

Прокурор …………………….,

Сложи за разглеждане докладваното от съдия  Момов

Гражданско дело № 66 по описа за 2016 година.

 

 

            На именното повикване в 11,30 часа се явиха:

Ищецът М.М.М., редовно призован, явява се лично и с редовно упълномощения при предявяване на исковата молба пълномощник адв. Г.И. от ШАК.

Ответникът М.М.М., редовно призован, не се явява, не се и представлява.

Ответникът К.М.М., редовно призована по реда на чл. 44, ал. 1 от ГПК на 26.07.2016 г., не се явява, не се и представлява.

 

 

            Адв. И. – Да се даде ход на делото.

 

 

            С оглед разпоредбата на чл. 142, ал. 1 ГПК, съдът намира, че не са налице процесуални пречки за разглеждане на делото в открито заседание, поради което

            О п р е д е л и:

            ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

 

 

Съдът констатира, че след връчване на препис от исковата молба, вписана надлежно в Служба по вписванията гр. Велики Преслав и на приложенията по нея, както и на определението по чл. 131 от ГПК, всеки от ответниците не подава отговор на исковата молба.

На 01.08.2016 г., ищецът лично подава в деловодството на Районен съд гр. В. Преслав молба с правно осн. чл. 233 от ГПК за отказ от предявения иск.

 

 

Съдът, при проверката на явилите се лица констатира, че ищецът М.М.М. е със силно влошен слух, изискващ общуване на висок глас, в степен на глухота, която позволява на ищеца да възприема отправени му словесни изрази.

 

Съдът пристъпва към изясняване на фактическата страна на спора, като задава въпроси лично на ищеца, в присъствието на пълномощника адв. И., относно обстоятелствата, посочени в исковата молба, разяснявайки му същността на последиците от подадената междувременно молба за отказ от иска.

 

Ищец М.М.М. – Молбата от оня ден я подписах, без да разбера какво подписвам точно, защото внукът ми Е. - синът на сина ми М., ми каза да я подпиша. Той ме доведе в съда. Е. не живее вече със сина ми М., а е свързан с майка си, с която моят син М. вече е разделен и Е. не идва да ме вижда като негов дядо. Аз искам да си върна къщата обратно. Ей така, за да е моя.

Не, вторият етаж си остава на М., както сме го дали с жена ми, която почина. Аз искам само първия етаж, където живея сега. Искам докато мога все още, да живея на първият етаж, а по-късно, има време за това, първият етаж да остане на дъщеря ми Г.. Вторият етаж да остане на сина ми М.. Не мога да го оставя без нищо, как ще го оставя без нищо?! Не искам да го изгонвам от там. Как ще го изгоня от втория етаж?! Той там живее сега с новата си жена. Разбрах, че мога когато реша, да дам срещу гледане и издръжка, на дъщеря си Г. първия етаж от къщата, в който живея, но още е рано.

Гледат ме, как да не ме гледат? М. ми носи дървата, гледа ме. Г. ми готви, пере ме, наглежда ме. Искам когато не мога вече, вторият етаж от къщата да остане на сина ми М., а на Г. първия етаж, където живея в момента, но е рано още да ги правя тези неща. Аз имам три деца – М., Г. и третото дете, което почина. Жена ми също почина. Работил съм като пастир в ........ Трима директори познавам. Познавам хора от гр. Върбица и гр. В. Преслав.

 

 

С оглед заявеното от ищеца М.М.М., че не е бил напълно наясно със съдържанието на молбата, подадена от него на 01.08.2016 г., съдът изслушва адв. Г.И. – пълномощник на ищеца по този въпрос.

 

 

Адв. И. – Уважаеми господин Председател, запознах се с молбата по чл. 233 от ГПК на моя доверител М.М.. От личния контакт с него и с обстоятелствата, свързани с цялото исково производство към настоящият момент и с негово съгласие, считам, че са налице основанията да бъде оттеглен иска, а не да бъде направен отказ от иска. По този начин, все пак в определена степен се защитават правата и законните интереси на моя доверител. Така, че моля молбата да се счита като подадена по смисъла на чл. 232 от ГПК. Към настоящия момент не съм подготвил списък на разноските, но нека същите да останат така, както са направени. Моля оригинала на нот. акт и на скицата да бъдат върнати на моя доверител.

 

 

            Производство по чл. 232 от ГПК.

Съдът, като взе предвид уточнената в настоящото с.з. молба от името на ищеца, прецизирана в ПДЗ като такава вместо за отказ – за оттегляне на иска, намира, че са налице предпоставките за прекратяване на производството по делото, поради оттегляне на иска.

В настоящото определение, с което следва да се приключи делото, съдът следва да укаже, че направените до настоящия момент разноски по делото остават в тежест на всяка от страните така, както ги е направила – по изрично искане в този смисъл от пълномощника на ищеца.

По молбата на ищеца с правно основание чл. 108 от ПАС за връщане на оригиналите, приложени към исковата молба, като основателна и допустима съдът следва да се произнесе чрез уважаването й, но с указанието, че връщането на тези документи следва да стане по реда на чл. 108 от ПАС – след влизане в сила на настоящото определение.

Ето защо, на основание чл. 232 от ГПК, съдът

            О п р е д е л и:

На основание чл. 232 от ГПК, ПРЕКРАТЯВА производството по гр. д. № 66/2016 г. по описа на Районен съд гр. Велики Преслав, образувано по вписана искова молба Дв. вх. рег. № 1440, акт № 130, том 3, дело № 774/01.06.2016 г. при Служба по вписванията гр. Велики Преслав, с правно основание чл. 87, ал. 3 от ЗЗД, предявена от М.М.М. с ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес: *** срещу М.М.М. с ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес: *** и К.М.М. с ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес: ***, ПОРАДИ ОТТЕГЛЯНЕ НА ИСКА.

Разноските по делото остават в тежест на всяка от страните така, както ги е направила.

На основание чл. 108, ал. 1 от ПАС, да се върнат на ищеца М.М.М. оригиналите на нотариален акт, скица на имот и протокол за предупреждение – по реда на чл. 108 от ПАС, след влизане в сила на настоящото определение.

            Определението може да се обжалва с частна жалба пред Шуменски окръжен съд в 1-седмичен срок, считано от днес – за ищеца, а за ответниците – считано от датата на връчване на преписа.

 

Районен съдия:

 

 

            Заседанието приключи в 12,20 часа.

            Протоколът – изготвен в с.з.

 

                                                                                              Районен съдия:

 

                                                                                                        Секретар: