Р Е Ш Е Н И Е

 

№ . . . . . . . .

 

15.09.2016год., гр. Велики Преслав

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Районен съд – Велики Преслав, I-ви състав

На осми септември през две хиляди и шестнадесета година

В публично съдебно заседание, в следния състав:

Председател Мирослав Марков

Секретар М.А.,

 

като разгледа докладваното от районен съдия Марков

гражданско дело №456 по описа за 2016 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

          Производството е образувано на основание чл.127, ал.1 от Семейния кодекс.

Депозирана е молба от Д.Г.П. - ЕГН **********, българска гражданка, постоянен адрес:*** и Й.Д.Ж. – ЕГН **********, български гражданин, постоянен адрес:***. Молителите  излагат, че са родители на  детето  Т.Й. Ж. с ЕГН **********. Същите не живеят съвместно, което поражда необходимостта да бъдат уредени всички въпроси относно местоживеенето на детето, упражняването на родителските права, личните отношения с баща му, както и месечната му издръжка. Молят съда да постанови решение, с което да утвърди постигнатото между тях споразумение, съгласно чл.127 от СК.

Молителите се явяват лично в съдебно заседание, поддържат изцяло подписаното от тях споразумение, като са съгласни с направеното уточнение, издръжката да се превежда по конкретно посочена банкова сметка ***.

Съдът като взе предвид събраните по делото доказателства и становищата на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбата на закона прие за установено от фактическа страна следното:

Молителите са родители на  детето  Т.Й. Ж. с ЕГН **********. Същите нямат сключен граждански брак и не живеят съвместно.

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото доказателства.

При така установената фактическа обстановка, съдът прави следните правни изводи:

Молителите са постигнали съгласие относно упражняването на родителските права, личните отношения с детето и неговата издръжка. Споразумението се поддържа лично и в съдебна зала от молителите и решението им да уредят отношенията си по повод детето си е сериозно, взаимно и непоколебимо. В тази връзка съдът намира, че постигнатото между тях споразумение, уреждащо родителските права, е пълно, не противоречи на закона и добрите нрави и следва да бъде утвърдено от съда. Поради това, молбата на страните е основателна и следва да бъде уважена.

Предвид характера на производството молителят Й.Д.Ж. дължи държавна такса върху присъдения размер на издръжката по отношение на детето в размер на 108.00  лева,  както и 5.00 лева държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

 

Водим от горното, на основание чл.127 ал.1 , съдът

 

 

Р Е Ш И

  

УТВЪРЖДАВА постигнатото между молителите споразумение в следния смисъл:

1.  Местоживеенето на малолетното дете Т.Й. Ж., роден на ***г. с ЕГН ********** да бъде при неговата майка Д.Г.П. с ЕГН **********,***;

2.  Упражняването на родителските права спрямо малолетното дете Т.Й. Ж., роден на ***г. с ЕГН ********** се предоставят на неговата майка Д.Г.П.;

3.  На бащата Й.Д.Ж. с ЕГН ********** се определя режим на лични отношения с детето Т.Й. Ж., роден на ***г., с ЕГН **********, както следва:

- Всяка втора и четвърта събота и неделя от месеца от 10,00 часа в събота до 17,00 часа в неделя с преспиване; на втория ден на всеки празник Великден от 10,00 часа до 17,00 часа; 5 /пет/ дни през пролетната ваканция; по един ден през Коледните празници /за периода 24.12-27.12/ и по един ден на Новогодишните празници /за периода 30.12-02.01/, както и 10 /десет/ дни през лятото, когато майката не е в платен годишен отпуск, като детето следва да бъде вземано и връщано от жилището, което обитава майката;

4.  Бащата Й.Д.Ж. с ЕГН ********** се задължава да плаща на малолетното си дете Т.Й. Ж., роден на ***г. с ЕГН **********, чрез неговата майка и законен представител Д.Г.П. с ЕГН **********, месечна издръжка в размер на 150 лв. /сто и петдесет лева/, считано от 01.04.2016г., платима до пето число на месеца, за който се дължи издръжката, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска, до настъпване на законовите основания за изменение или прекратяване на така определената издръжка. Издръжката да се превежда по банкова сметка *** Д.Г.П. в банка Обединена българска банка“ АД, а именно: ***.

 

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса по делото в размер на 30 лв. /тридесет лева/, като съдът констатира, че е внесена изцяло по делото.

ОСЪЖДА Й.Д.Ж. с ЕГН ********** да заплати по сметка на РС-Велики Преслав сумата от 108.00лв. – 2% държавна такса върху тригодишните падежи на определената издръжка на детето, на основание чл. 7, т.2 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК, както и 5.00 лв., в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

Решението е окончателно.

 

 

                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: