Р Е Ш Е Н И Е

 

   № . . . .      

 

28.09.2016г., Велики Преслав

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Районен съд – Велики Преслав

На четиринадесети септември през две хиляди и шестнадесета година

В публично съдебно заседание, в следния състав:

Председател: Мирослав Марков

Секретар: М.А.,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от Председателя,

гражданско дело № 460  по описа за 2016 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

          Производство по реда на чл. 28 от Закона за закрила на детето.

Депозирана е молба от АСП – Д”СП” гр. В. Преслав, чрез Д.К.К., в качеството си на Директор на Д”СП” гр. Велики Преслав. Молбата е на основание чл. 28 във вр. с чл. 4, ал. 1, т. 4 и чл. 25, ал. 1, т. 3 от Закона за закрила на детето. В искането се посочва, че детето М. Д.М. с ЕГН ********** с Решение № 151/13.06.2014г. на Районен съд – Велики Преслав е настанено в професионално приемно семейство на Р.П.Й. и Й.Х.Й., и двамата с постоянен адрес:*** за срок от една година, считано от влизане в сила на решението, а именно 25.06.2014г. През месец ноември 2014г. е починал приемният родител Й.Й., но въпреки това г-жа Й. продължила да се грижи да детето М. Д.М.. С Решение № 150/24.07.2015г. на Районен съд – Велики Преслав детето М. е пренастанено в приемното семейство на Р.П.Й. за срок от една година, считано от 01.08.2015г. Желанието на приемното семейство е да продължи да се грижи за детето М. М. Детето се чувства сигурно, уверено и защитено в приемното семейство. Със Заповед № 2701-ЗДЗД-0948/02.08.2016г. на Директора на Д”СП” – гр. В. Преслав детето е пренастанено временно в професионално приемно семейство на Р.П.Й. с ЕГН ********** *** до произнасяне на съда. Обективира се искане детето М. Д.М. да бъде настанено в професионално приемно семейство, а именно на Р.П.Й. с ЕГН ********** *** за срок от три години.

Молителят счита, че настаняването на малолетната М. Д.М. в горепосоченото семейство е изцяло в интерес на детето, излагайки и подробни аргументи.

Майката П.М.Б. и бащата Д.М.М., редовно призовани, не се явяват.

Р.П.Й. се явява в съдебно заседание, където заявява, че е съгласна и желае детето да бъде настанено при нея. Посочва, че към момента детето М., заедно със сестричката й Г. се отглеждат в нейното семейство.

От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност се установи от фактическа страна следното: видно от приложените по делото Удостоверение за раждане е, че П.М.Б. е майка и Д.М.М. е баща на детето М. Д.М. с ЕГН **********. С Решение № 151/13.06.2014г. на Районен съд – Велики Преслав детето е настанено в професионално приемно семейство – Р.Й. и Й.Й. за срок от 1 година. През същата година е починал приемният родител, но въпреки това г-жа Й. продължила да се грижи за двете сестри – М. и Г.. С Решение №150/24.07.2015г на Районен съд – Велики Преслав детето М. е пренастанено в приемното семейство на г-жа Й. за срок от 1 година.

В приложения социален доклад, изготвен от социален работник при дирекцията се посочва, че детето е отглеждано до 1 годишна възраст от своите родители, без подкрепа от разширения кръг на своите близки и роднини. Поради ниския социален статус на семейството, неадекватните грижи на майката към децата си, М. е изведена от семейството си и настанена в професионално приемно семейство. При срещите на детето с биологичните си родители майката видимо се радва на децата си – М. и Г., докато общуването с бащата по-скоро прилича на разпит и външният му вид е също причина детето да го отбягва.

Отразеното в доклада се потвърждава от приетите писмени и събрани устни доказателства.

Предвид така визираната фактическа обстановка, съдът намира, че молбата се явява основателна. Съгласно разпоредбата на чл. 71, ал. 1 от СК ненавършилите пълнолетие деца са длъжни да живеят при родителите си, освен ако важни причини не налагат да живеят другаде. Именно такова изключение от предвидения в кодекса принцип се съдържа в текста на чл. 25 от Закона за закрила на детето. При наличие на някоя от предпоставките, описани в чл. 25 от закона, дете може да бъде настанено извън семейството.

Ето защо, съдът счита, че са налице предпоставките, визирани в разпоредбата на чл. 25, ал.1, т.1 и т. 2 от Закона за закрила на детето. Съгласно Закона за закрила на детето настаняването на дете в приемно семейство се извършва в случаите, когато са изчерпани възможностите за оставането му в семейна среда. Утвърденото професионално приемно семейство на Р.П.Й. разполага с подходящо и поддържано жилище. Тази алтернатива е значително по-добра за него от настаняването в специализирана институция, тъй като има възможност да бъде възпитавано в семейна среда.

Предвид горното, настоящият състав приема, че в интерес на малолетното дете е, същото понастоящем да бъде настанено в професионално приемно семейство, а именно семейството на Р.П.Й.  за срок от три години, считано от влизане на решението в сила или до настъпване на промяна в обстоятелствата.

 На основание чл. 28, ал. 4 от Закона за закрила на детето, следва да бъде допуснато предварително изпълнение на решението.

Водим от горното, съдът

 

                                    Р   Е   Ш   И   :

 

НАСТАНЯВА М. Д.М. с ЕГН **********, родена в гр. Шумен в утвърденото професионално приемно семейство на Р.П.Й. с ЕГН ********** ***, за срок от три години или до промяна на обстоятелствата.

ДОПУСКА предварително изпълнение на решението.

Решението може да се обжалва в 7-дневен срок от съобщаването му на страните пред Окръжен съд-Шумен.

 

                                                          

                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: