Р Е Ш Е Н И Е

 

02.09.2016 год.

 

Номер . . . . . . . . . . .                                 Година 2016                   Град Велики Преслав

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

Великопреславският районен съд                                            трети  състав

На 02 (втори) август                                                                     Година 2016

В публично съдебно заседание, в следния състав:

                                                                                 Председател Стоян Момов

Секретар М.В.,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия С. Момов

НАХ дело номер 214 по описа за 2016 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

 

            Производство по чл. 59 и сл. от ЗАНН, образувано въз основа на жалба, подадена от „Н.с.“ ЕАД г.С. представлявано от И.К.П., срещу наказателно постановление № 65/20.05.2016 г., издадено от директора на Б.д. „Ч.р.“***.

            В обстоятелствената част на жалбата се съдържат доводи за незаконосъобразност и неправилност на наказателното постановление като издадено при съществени процесуални нарушения и при неправилно и необосновано прилагане на материалния закон. В искането по жалбата се излага, че в хода на административнонаказателното производство били допуснати съществени процесуални нарушения, тъй като било налице противоречие между описанието на нарушението и нарушената правна норма. Оспорва и констатациите в атакуваното наказателно постановление. Счита, че дори да се приеме, че е налице административно нарушение, то случаят е маловажен. Предвид изложеното се иска наказателното постановление да бъде отменено изцяло като незаконосъобразно и неправилно.

            В съдебно заседание жалбоподателят, чрез пълномощника си, поддържа жалбата.

            Въззиваемата страна, в съпроводителното писмо към жалбата, счита, че извършеното нарушение и неговото авторство са установени, и моли съда наказателното постановление да бъде потвърдено като законосъобразно.

            Видно от материалите по приложената по делото административнонаказателна преписка, на 01.03.2016 г. служители на Б.д. „Ч.р.“***, извършили проверка на водоползването от язовир „Тича“.

            За това обстоятелство, на 18.04.2016 г. Н.А.К. – главен експерт в Б.д. „Ч.р.“*** съставил акт за установяване на административно нарушение № 63/18.04.2016 г. срещу „Н.с.“ ЕАД г.С. за това, че „На 01.03.2016 г. (за периода 01.02-29.02.2016 г.) на яз. „Тича“, общ. Върбица, обл. Шумен извършило следното: язовир „Тича“ е включен в Приложение № 1 от Закона за водите на комплексните и значими язовири. Язовирът се стопанисва от „Н.с.“ ЕАД г.С. Ползването на водите от комплексните и значими язовири се извършва съгласно месечните графици, утвърдени от Министъра на околната среда и водите. Съгласно утвърдения график за мес. февруари 2016 г. за язовир „Тича“ е определен максимален обем на завиряване от 240 млн. куб. метра. При извършената проверка на 01.03.2016 г. е констатирано, че завиреният обем в яз. „Тича“ към 08,00 часа на 01.03.2016 г. е в размер на 263,904 млн. куб. метра, който е по-голям от определения с месечния график за мес. февруари 2016 г. – 240 млн.куб. метра. През целия месец февруари са изпускани водни маси през ВЕЦ „Моста“ при непрекъснат режим, като източените водни маси през ВЕЦ за целия месец са в размер на 12,788 млн.куб. метра. Допълнително, за достигане на определения максимален обем на завиряване, през изпускателното съоръжение на канала за напояване са източени водни маси в размер на 12,405 млн.куб.м, като изпуснатото водно количество е 5 куб.м/с от 04.02.2016 г., увеличено на 7 куб.м/с от 19.02.2016 г. Не е извършено източване на вода през основния изпускател на язовира, поради техническа неизправност на същия. С описаното, дружеството нарушило чл. 53, ал. 4, т. 2 от Закона за водите”. Актът е подписан от пълномощник на жалбоподателя на 18.04.2016 година.

            На основание така съставения акт е издадено и атакуваното наказателно постановление № 65/20.05.2016 г., от инж. Д.Н.К. – Директор на Б.д. „Ч.р.“***, с което на „Н.с.“ ЕАД г.С. е наложено административно наказание – имуществена санкция в размер на 1500 лв., на осн. чл. 200, ал. 1, т. 27 вр. чл. 53, ал. 4, т. 2 от ЗВодите, за това, че „През месец февруари 2016 г., като стопанисващо язовир „Тича“ не е спазило определения максимален обем за завиряване за м. февруари, съгласно утвърдения от МОСВ месечен график за ползване на водите от язовир „Тича“” – административно нарушение по чл. 53, ал. 4, т. 2 вр. чл. 200, ал. 1, т. 27 от ЗВ.

            Жалбоподателят оспорва констатациите, изложени в акта за установяване на административно нарушение и наказателното постановление.

            При така установеното от фактическа страна, съдът намира от правна страна следното:

            По допустимостта на жалбата:

            Последната е подадена от надлежно легитимирано лице имащо правосубектност и в установения от закона 7-дневен срок от връчването на НП. Ето защо жалбата е допустима.

            Относно основателността на жалбата:

            Разгледана по същество, жалбата е ОСНОВАТЕЛНА. В тази насока, съдът взе предвид следното:

            Въз основа на извършена служебна проверка, съдът намира, че при съставяне на акта за установяване на административно нарушение и издаване на атакуваното наказателно постановление не са допуснати съществени нарушения на процесуалния закон, които да налагат отмяна на последното.

            Административнонаказателната отговорност на жалбоподателя е ангажирана за нарушение на чл. 53, ал. 4, т. 2 вр. чл. 200, ал. 1, т. 27 от Закона за водите. Съгласно чл. 53, ал. 1 от ЗВ, начинът на използването на водите на комплексните и значими язовири по приложение № 1 към чл. 13, т. 1 от ЗВ, се определя в годишен и месечен режимни графици, които се утвърждават от министъра на околната среда и водите и са неразделна част от разрешителното за водовземане. Съгласно алинея четвърта на чл. 53 от ЗВ, точка втора, с месечните графици се определят свободни обеми за поемане на очакван приток. В същността си, вмененото на жалбоподателя нарушение е по чл. 200, ал. 1, т. 27 от ЗВ, предвиждащ административна отговорност за юридическо лице, което надвиши разрешените водни количества от комплексните и значими язовири или не спази определения максимален обем в графиците по чл. 53, ал. 1 от ЗВ. В случая е безспорно, че въз основа на издадено в негова полза разрешително за водоползване, „Н.с.“ ЕАД г.С. ползва водите на язовир „Тича“, находящ се в Община Върбица, обл. Шумен. Последният е включен в приложение № 1 към закона и съставлява комплексен и значим язовир, за който министърът на околната среда и водите е утвърдил месечен график за свободния обем, възлизащ на 64,850 млн.куб. м (разликата между общия обем на язовира и определения с графика наличен обем), както и общото количество води за използване от язовира за месец февруари 2016 г. – 4,270 млн. куб.метра. При извършената проверка от служители на БДЧР гр. Варна, било констатирано, че свободният обем на водоизточника в края на посочения период (посочен като 263,904 млн. куб. м) надхвърля посочения в графика обем от 240,000 млн.м3. Към момента на проверката, обаче, актосъставителят е узнал, което му било и отпреди служебно известно, че дружеството-ползвател не било в състояние да достигне обемът от 240,000 млн.м3, тъй като основният изпускател на язовира по това време бил технически неизправен (не функционирал). Предвид изложеното, съдът намира, че не е налице извършено нарушение от страна на жалбоподателя. В тази насока е и заявеното от актосъставителя в качеството му на свидетел по делото, който сочи, че съставил АУАН въз основа не на събраните доказателства, а на служебно нареждане.

            По изложените съображения съдът намира, че атакуваното наказателно постановление следва да бъде отменено изцяло, като постановено в нарушение на материалния закон.

            Водим от горното и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН, съдът

 

Р   Е   Ш   И :

 

            ОТМЕНЯ КАТО НЕПРАВИЛНО наказателно постановление № 65/20.05.2016 г., издадено от инж. Д.Н.К. – Директор на Б.д. „Ч.р.“***, въз основа на акт за установяване на административно нарушение № 63/18.04.2016 г., съставен от Н.А.К. – главен експерт в дирекция „Контрол“ при БД „Черноморски район“ гр. Варна, с което на „Напоителни системи“ ЕАД с ЕИК ***, със седалище:***, адрес на управление:***, п.к. 345, представлявано от И.К.П., за нарушение по чл. 200, ал. 1, т. 27 вр. чл. 53, ал. 4, т. 2 от Закона за водите, е наложено административно наказание „ИМУЩЕСТВЕНА САНКЦИЯ” в размер на 1500,00 лв. (хиляда и петстотин лева).

            На основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН, решението може да се обжалва с касационна жалба, пред Административен съд гр. Шумен, в 14-дневен срок от съобщаването му на страните, по реда на глава XII от Административнопроцесуалния кодекс, на касационните основания, предвидени в НПК.

 

 

                                                                                               Районен съдия: