П Р О Т О К О Л  №58

 

 

Година 2016                                                                                     Град Велики Преслав

Великопреславският районен съд                                             трети  състав

На 27 (двадесет и седми) септември                                         Година 2016

В публично съдебно заседание, в следния състав:

                                                                                   Председател  Стоян Момов

                                                                            Съд. заседатели: 1. Н.Н.

                                                                                                          2. Т.Д.

 

Секретар М.В.

Прокурор Каролина Калева-Параскевова,

Сложи за разглеждане докладваното от съдия Стоян Момов

наказателно дело от общ характер номер 266 по описа за 2016 година.

 

 

---   ---   ----

 

 

            Съдът, като взе предвид така постигнатото споразумение между страните, счита, че същото не противоречи на закона и морала, поради което и на основание чл. чл. 384 вр. 382, ал. 7 от НПК,

            О п р е д е л и:

            ОДОБРЯВА споразумението за решаване на делото в съдебното производство по НОХД № 266/2016 г. по описа на Районен съд гр. Велики Преслав, според което страните:

1)  В.Б. – адвокат от ШАК, в качеството му на защитник на подсъдимия И.Х.И. с ЕГН ********** и 2) Каролина Калева-Параскевова – прокурор при ВПРП.

            Предмет на споразумението: Настоящото споразумение има за предмет обвинението за престъпление по чл. 235, ал. 1 от НК срещу подсъдимия И.Х.И. по наказателното производство по НОХД № 266/2016 г. по описа на Районен съд гр. Велики Преслав.

            Съдържание на споразумението:

            Страните приемат за безспорно установено от фактическа страна, че подсъдимият И.Х.И. – роден на *** ***, български гражданин, с постоянен и настоящ адрес:***, без образование, грамотен (чете), неженен – във фактическо съпружеско съжителство, родител на 16-годишно и 12-годишно деца – ученици, пенсионер по болест с 91% намалена трудоспособност, регистриран на лечение в Онкологичен диспансер гр. Стара Загора, с ЕГН **********, неосъждан, освобождаван от наказателна отговорност по реда на Раздел ІV, Глава VІІ от НК, на 06.08.2015 г., в землището на с. Крайгорци, общ. Върбица, обл. Шумен, в отдел 122, подотдел „в” на държавния горски фонд, стопанисван от ТП „ДГС Върбица” гр. Върбица, с редовно позволително № 0214970/07.01.2015 г., но извън указаното в него количества отсякъл 6 бр. дървета от вида „бук“ – 3,62 плътни куб. м на стойност 255,07 лв., с което осъществил от обективна страна състава на престъплението по чл. 235, ал. 1 от НК.

            Деянието е извършено виновно при форма на вината – пряк умисъл.

            За горепосоченото деяние, на основание чл. 235, ал. 1 от НК и чл. 381, ал. 4 от НПК вр. чл. 55, ал. 1, т. 2, б.„б“ от НК, на подсъдимия И.Х.И. с ЕГН ********** се налага наказание „ПРОБАЦИЯ”.

На основание чл. 42а, ал. 4 вр. чл. 42а, ал. 2, т. 1 и 2 от НК и чл. 42а, ал. 3, т. 1, и чл. 42б, ал. 1 и 2 от НК, на подсъдимия И.Х.И. СЕ ОПРЕДЕЛЯТ пробационни мерки „ЗАДЪЛЖИТЕЛНА РЕГИСТРАЦИЯ ПО НАСТОЯЩ АДРЕС” с продължителност ЕДНА ГОДИНА И ДВА МЕСЕЦА с периодичност на явяване и подписване пред пробационния служител или определено от него лице ДВА ПЪТИ седмично, и „ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ПЕРИОДИЧНИ СРЕЩИ С ПРОБАЦИОНЕН СЛУЖИТЕЛ” с продължителност ЕДНА ГОДИНА И ДВА МЕСЕЦА.

На основание чл. 381, ал. 4 от НПК вр. чл. 55, ал. 3 от НК, на подсъдимия И.Х.И. не се налага наказание „ГЛОБА“.

На осн. чл. 235, ал. 7 от НК, в полза на държавата се присъжда равностойността на липсващия предмет на престъплението – платена доброволно в полза на ДП „СИДП” гр. Шумен – ТП „ДГС Върбица” гр. Върбица, на 27.09.2016 г., от подсъдимия И.И., с разписка за паричен пощенски превод № 391 от 27.09.2016 г., № PS 9850 0032YH N, съставена от „Български пощи” ЕАД.

 

            Причинените с престъплението, предмет на настоящото споразумение имуществени вреди са възстановени от подсъдимия, в полза на ТП „ДГС Върбица” гр. Върбица с разписка за паричен пощенски превод № 391 от 27.09.2016 г., № PS 9850 0032YH N, съставена от „Български пощи” ЕАД.

По делото не са приложени предмети и книжа като веществени доказателства.

            Направените по делото разноски в размер на 66,50 лв. – платено възнаграждение на вещо лице от бюджета на ОД на МВР гр. Шумен, се възлагат в тежест на подсъдимия И.И., който следва да ги заплати в полза на държавата, по сметка на Областна дирекция на МВР гр. Шумен.

 

 

На основание чл. 24, ал. 3 вр. чл. 382, ал. 7 от НПК, ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по настоящото НОХД № 266/2016 г. по описа на Районен съд гр. Велики Преслав.

            Определението е окончателно и съгласно чл. 384 вр. чл. 382, ал. 1 от НПК, има последиците на влязла в сила присъда.

 

                                                                                              Районен съдия:

 

                                                                                        Съд. заседатели: 1.

 

                                                                                                                       2.

 

 

            Великопреславският районен съд

            О п р е д е л и:

            ДА СЕ ИЗДАДЕ на адв. В.Б. от ШАК удостоверение за участието му в настоящото съдебно производство, с оглед определяне на възнаграждението му от НБПП.

 

 

 

Заседанието приключи в 16,15 часа, протоколът изготвен в с.з.

 

 

 

                                                                                                          Районен съдия:

 

                                                                                                                     Секретар: