Р Е Ш Е Н И Е

 

  20.10.2016 год.

 

Номер . . . . . . . . . . .                    Година 2016             Град Велики Преслав

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Великопреславският районен съд                                       трети  състав

На 14 (четиринадесети) октомври                                       Година 2016

В публично съдебно заседание, в следния състав:

                                                                 Председател Стоян Момов

Секретар М.В.,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия С. Момов

гражданско дело номер 415 по описа за 2016 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

 

          Предявен е иск с правно основание чл. 49, ал. 1 от Семейния кодекс.

          В исковата си молба от 08.08.2016 г., ищецът А.З.А. твърди, че с ответницата Н.С.А. са съпрузи от 29.08.2007 година. От брака си нямали родени деца. След сключването на брака съпрузите заживели в дома на родителите на ищеца в с. Риш, обл. Шумен. Отношенията им били лишени от разбирателство, обич и любов. Преди повече от пет години ищецът заминал, за да полага наемен труд във Федерална република Германия и постепенно контактите между съпрузите били преустановени. И понастоящем двамата не поддържали връзка помежду си. А.А. моли съда да прекрати брака между страните като дълбоко и непоправимо разстроен; ответницата да запази фамилното име – А..

          Ответницата не взема становище по предявения иск.

          Никоя от страните-съпрузи не прави искане съдът да се произнесе относно вината за разстройството на брака.

          От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност се установи от фактическа страна следното: страните са съпрузи от 29.08.2007 г., когато с акт № 0002/29.08.2007 г., съставен от длъжностното лице по гражданското състояние в Кметство Риш, Община Смядово, обл. Шумен сключват граждански брак. От брака си нямат родени деца. Разпитаните в съдебно заседание свидетели ......... излагат, че след сключване на брака си съпрузите заживели в дома на родителите на ищеца в с. Риш. Първоначално двамата живели в разбирателство, но през 2009 г. се разделили. Понастоящем, ответницата не живеела в с. Риш, като никой не я бил виждал отпреди около три-четири години.

          Предвид установеното чрез събраните безпротиворечиви гласни и писмени доказателства, съдът счита, че се доказа липсата на разбирателство, взаимно уважение, привързаност и другарски отношения между съпрузите. Налице е ненормално протичане на брачните отношения, прераснало в настъпилата фактическа раздяла отпреди около четири години. Предвид изложеното съдът намира, че бракът между страните е дълбоко и непоправимо разстроен, съществува само формално и следва да бъде прекратен.

          Ответницата Н.С.А. следва да запази фамилното име, прието при сключването на брака – А..

          По делото следва да бъде определена държавна такса при решаване на делото в размер на 30,00 лв., която, при непроизнасянето на съда по въпроса за вината за разстройството на брака, на основание чл. 329, ал. 1 от ГПК, следва да се възложи поравно на страните.

          На основание чл. 329, ал. 1 от ГПК, предвид непроизнасянето по въпроса за вината, разноските по настоящото дело следва да останат в тежест на всяка от страните, така както ги е направила.

          Водим от горното, съдът

 

Р   Е   Ш  И :

 

          ПРЕКРАТЯВА гражданския брак, сключен на 29.08.2007 г., с акт № 0002/29.08.2007 г., съставен от длъжностното лице по гражданското състояние в Кметство Риш, Община Смядово, обл. Шумен между А.З.А. с ЕГН **********,***, със съдебен адресат – адв. Г.С. *** и Н.С.А. с ЕГН **********, с постоянен адрес: ***, с настоящ адрес:***, с посочен по делото адрес: с. Тушовица, обл. Шумен, ул. „Рила” № 4, КАТО ДЪЛБОКО И НЕПОПРАВИМО РАЗСТРОЕН.

          Н.С.А. ЗАПАЗВА фамилното име – А..

          ОПРЕДЕЛЯ държавна такса при решаване на делото в размер на 30,00 лв. (тридесет лева).

          На основание чл. 329, ал. 1 от ГПК, ОСЪЖДА А.З.А. да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на Районен съд гр. Велики Преслав, 15,00 лв. (петнадесет лева), представляващи съответна му част от държавната такса при решаване на делото.

          На основание чл. 329, ал. 1 от ГПК, ОСЪЖДА Н.С.А. да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на Районен съд гр. Велики Преслав, 15,00 лв. (петнадесет лева), представляващи съответната й част от държавната такса при решаване на делото.

          На основание чл. 329, ал. 1 от ГПК, направените от А.З.А. деловодни разноски в размер на 25,00 лв. остават в негова тежест, така както ги е направил.

          Решението може да се обжалва пред Шуменски окръжен съд, в двуседмичен срок от връчването му на страните.

          На основание чл. 64, ал. 3 от ЗСВ, настоящото съдебно решение, засягащо гражданския статус на страните, подлежи на публикуване на интернет страницата на ВПРС без мотивите.

 

 

                 Районен съдия: