Р Е Ш Е Н И Е

 

31.10.2016 год.

 

Номер . . . . . . . . . . .                 Година 2016          Град Велики Преслав

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Великопреславският районен съд                                четвърти състав

На 05 (пети) октомври                                                     Година 2016

В публично съдебно заседание, в следния състав:

Председател Дияна Петрова

Секретар Д.Д.,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия Д.Петрова

гражданско дело номер 492 по описа за 2016 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производство по чл.50 от СК.

Производството по делото е образувано по повод предявена от Р.К.С. и Й.И. С.  молба с правно основание чл. 50 СК за постановяване на развод по взаимно съгласие, чрез прекратяване на сключения между тях граждански брак, за който е съставен Акт за граждански брак ...... г. на длъжностното лице по гражданско състояние при .........

Съпрузите основават искането си на твърдения за постигнато между тях сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака. Навеждат твърдения, че от брака си нямат ненавършили пълнолетие деца. Постигнали са споразумение по смисъла на чл. 51 СК относно ползването на семейното жилище, издръжката между съпрузите, фамилното име и имуществените отношения, представено в писмен вид към молбата.

Предвид заявеното от страните и на основание чл.321, ал.5 от ГПК, съдът е постановил преминаване към производство за развод по взаимно съгласие.    

След като се запозна със събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, съдът възприе следното:

По делото е представено и прието оригинал на удостоверение за граждански брак, издадено въз основа на Акт за граждански брак ...... г. на длъжностното лице по гражданско състояние при ........, от което се установява, че страните са съпрузи от 14.07.1985 г.  и че съпругата е била с фамилно име ...... преди брака.

Съдът констатира, че молбата за допускане на развод по взаимно съгласие е процесуално допустима, споразумението по чл.51 от СК е пълно, чрез допълването му в съдебно заседание, уредени са всички лични отношения между съпрузите. Постигнатото между съпрузите съгласие  отговаря на  изискванията на закона и морала, поради което няма пречки за одобряването му.

На основание чл.6 т.3 от Тарифа  за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК следва да бъде определена окончателна държавна такса в размер на 50 лева, като предварително са внесени от  молителя  25.00 лв. и същият следва да бъде осъдена да заплати остатъка от 25.00 лв., съгласно постигнатото споразумение

Водим от горното, съдът

 

Р   Е   Ш   И:

 

           ПРЕКРАТЯВА  сключения на 14.07.1985 г.  с Акт за граждански брак ...... г.  на длъжностното лице по гражданско състояние при ........, ГРАЖДАНСКИ БРАК  между Р.К.С. с ЕГН ********** *** и Й.И. С. с ЕГН ********** ***,    ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ.

 

          УТВЪРЖДАВА постигнатото между Р.К.С. с ЕГН ********** *** и Й.И. С. с ЕГН ********** ***, споразумение по чл.51 от СК  както следва:

1. След прекратяване на брака съпругата Р.К.С. с ЕГН **********, ВЪЗСТАНОВЯВА предбрачното си фамилното име  – .......

2.След прекратяване на брака страните НЕ СИ ДЪЛЖАТ ИЗДРЪЖКА.

3.След прекратяване на брака, СЕМЕЙНОТО ЖИЛИЩЕ на страните, находящо се в с......, се ПРЕДОСТАВЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ на Й.И. С. с ЕГН **********.

4. Отношенията във връзка с правото на собственост върху движимите вещи с характер на семейна имуществена общност са уредени между страните извънсъдебно.

6.Страните нямат придобити по време на брака МПС.

7. Направените по делото разноски се поемат от молителя.

 

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавната такса по делото в размер на 50.00 /петдесет/ лева, като констатира, че 25.00 лв. от таксата е заплатена от молителя.

 ОСЪЖДА Й.И. С. с ЕГН ********** *** да заплати допълнителна държавна такса по допускане на развода в размер на 25.00 /двадесет и пет/  лева  по сметка на ВПРС.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

 

 

Районен съдия: