П  Р  И  С  Ъ  Д  А

 

 

Номер . . . . . . . . . . .                       Година 2016                 Град Велики Преслав

 

 

В   И М Е Т О   НА   Н А Р О Д А

 

 

Великопреславският районен съд                                   четвърти състав

На 17 (седемнадесети) октомври                          Година 2016

 

В публично съдебно заседание, в следния състав:

Председател Дияна Петрова

Секретар Д.Д.,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия Д.Петрова

наказателно дело от частен характер номер 127 по описа за 2016 година,

 

П  Р  И  С  Ъ  Д  И :

 

ПРИЗНАВА подсъдимия П.С.П. с ЕГН **********,***, български гражданин, с постоянен и настоящ адрес ***, с основно образование, неженен, осъждан,ЗА ВИНОВЕН, в това че на 18.10.2015  г., в с.Драгоево, общ.Велики Преслав, област Шумен причинил на С.Д.С. ЕГН ********** с адрес ***,  лека телесна повреда, изразяваща се в причиняване на болка и страдание, без разстройство на здравето, поради което и на осн.чл.130, ал.2 от НК вр. с чл.54, ал.1 от НК, ГО ОСЪЖДА на „ПРОБАЦИЯ“.

На основание чл. 42а, ал. 2, т. 6 и чл. 42а, ал. 3, т. 3 от НК, ОПРЕДЕЛЯ на подсъдимия П.С.П. ПРОБАЦИОННА МЯРКА „БЕЗВЪЗМЕЗДЕН ТРУД В ПОЛЗА НА ОБЩЕСТВОТО” с продължителност 160 (СТО И ШЕСТДЕСЕТ) ЧАСА годишно за срок от ЕДНА ГОДИНА.

На основание чл. 42а, ал. 4 вр. чл. 42а, ал. 2, т. 1 и 2 от НК, ОПРЕДЕЛЯ на подсъдимия П.С.П. ПРОБАЦИОННИ МЕРКИ „ЗАДЪЛЖИТЕЛНА РЕГИСТРАЦИЯ ПО НАСТОЯЩ АДРЕС” с продължителност ЕДНА ГОДИНА с периодичност два пъти седмично и „ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ПЕРИОДИЧНИ СРЕЩИ С ПРОБАЦИОНЕН СЛУЖИТЕЛ” с продължителност ЕДНА ГОДИНА.

            ОСЪЖДА подсъдимия П.С.П. да заплати сумата 800.00 /осемстотин/ лева като уважен граждански иск на С.Д.С. ЕГН ********** с адрес ***, представляваща обезщетение за причинените му неимуществени вреди от престъплението по чл.130, ал.2 от НК, ведно със законната лихва, считано от 18.10.2015 г. до окончателното изплащане на сумата.

            ОТХВЪРЛЯ гражданския иск, предявен от С.Д.С. за причинените му неимуществени вреди от престъплението чл.130, ал.2 от НК срещу подсъдимия П.С.П. в останалата му част до пълния предявен размер като неоснователен и недоказан.

            На основание чл. 189, ал.3 от НПК, ОСЪЖДА подсъдимия П.С.П. да заплати сумата от 512.00 лева на С.Д.С., представляваща направените от него деловодни разноски и разноски за адвокатско възнаграждение, както и 5.00 лв. държавна такса за издаване на изпълнителен лист.

На основание чл. 189, ал.3 от НПК, ОСЪЖДА подсъдимия П.С.П. да заплати сумата от 54.56 лева по сметка на ВПРС, представляваща част от разноски за експертиза.

На основание чл.2 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК  вр. чл. 190, ал. 2 от НПК, ОСЪЖДА подсъдимия П.С.П. да заплати  държавна такса върху уважения размер на гражданския иск в размер на 50.00 лева, както и 5.00 лева държавна такса за служебно издаване на изпълнителен лист.

Присъдата може да се обжалва в 15-дневен срок от днес пред Окръжен съд град Шумен.

 

 

 

 

Районен съдия: