Издадено писмено

разрешение на . . . . . . . . . . .

Деловодител: . . . . . . . . . . . .

 

Р Е Ш Е Н И Е

 

14.12.2016 г.

 

Номер . . . . . . . . . . .                                     Година 2016                           Град Велики Преслав

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Районен съд – Велики Преслав                                                             трети състав

На 14 (четиринадесети) декември                                                         Година 2016

В закрито съдебно заседание, в следния състав:

                                                                                               Председател Стоян Момов

Секретар . . . . . . . . . . . . . . . .,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия С. Момов

гражданско дело номер 637 по описа за 2016 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

 

            Производство по чл. 530 и сл. от ГПК вр. чл. 165, ал. 4, вр. чл. 130, ал. 3 от СК, образувано по молба на Ю.М.А., действаща в качеството на настойник от името на поставената под пълно запрещение С.П.Г.. Настойникът моли да Ј бъде разрешено да се разпореди вместо поставената под пълно запрещение и от нейно име със сума в размер на 38,83 лв., принадлежаща на последната, представляваща част от банков влог. Сочи конкретна банкова сметка ***. Представя доказателства за поставяне под пълно запрещение, за назначаване на настойник и настойнически съвет, за настаняване на лицето до 11.11.2020 г. и за обстоятелството, че към датата на депозиране на молбата, поставеното под настойничество лице не е преместено или изписано от ДВХПР с. Черни връх, както и за негово парично задължение към ДВХПР с. Черни връх – такси за социални услуги за месец октомври 2016 г., в размер на 30,02 лева. Твърди като цел при разходването на изтеглената сума – плащане на дължимите такси в размер на 30,02 лева. Прилага писмено мнение на настойническия съвет, според което с оглед нуждите, за задоволяване на които се иска разрешението, разпореждането е в интерес на поставената под пълно запрещение.

            Като взе предвид молбата на настойника, представените доказателства и посочените в нея потребности на лицето, за чието задоволяване се иска разрешение за разпореждане с влога, съдът намира, че плащането на посочения общ размер на таксите за социални услуги е необходимо с оглед посочените нужди на поставената под пълно запрещение, и че не противоречи на интересите Ј. Ето защо, разпореждането с влога до размер на 30,02 лв. следва да бъде разрешено чрез уважаване на молбата като основателна.

            Относно непосочени от настойника потребности на поставената под пълно запрещение, за чието задоволяване се иска разрешение за разпореждане с влога в размер над 30,02 лв., съдът приема, че в случая не са налице условията за разрешаване на исканото разпореждане с тази част от паричната сума, тъй като поради пълната липса на обстоятелствено изложение, съдът е в невъзможност да прецени в каквато и да е степен доказаността на очевидната полза за лицето. В тази насока, освен че не се правят твърдения, не се представят доказателства за наличието на конкретни нужди или за необходимост от плащането на определени задължения, поради което молбата в тази £ част, като неоснователна, следва да бъде отхвърлена.

            Водим от горното и на основание чл. 165, ал. 4 вр. чл. 130, ал. 3 от СК, съдът

 

Р  Е  Ш  И  :

 

            РАЗРЕШАВА на Ю.М.А. с ЕГН **********, с адрес по месторабота: с. Черни връх 9827, общ. Смядово, област Шумен, ул. „Дом душевно болни” № 1 – Дом за възрастни хора с психични разстройства (ДВХПР), действаща в качеството на настойник вместо поставената под пълно запрещение С.П.Г. с ЕГН **********, настанена в Дом за възрастни хора с психични разстройства с. Черни връх, общ. Смядово, обл. Шумен и от нейно име, ДА СЕ РАЗПОРЕДИ с част от влога, принадлежащ на С.Г. по банкова сметка ***  ***, BIC - *** „Банка ДСК” ЕАД гр. София – Финансов център „Смядово”, чрез теглене на сума в размер на 30,02 лв. (тридесет лева и 02 стотинки), с която да бъдат изпълнени следните парични задължения на С.Г.: плащане на дължими на ДВХПР с. Черни връх такси за социални услуги за месец октомври 2016 г., в размер на 30,02 лева.

            ОТХВЪРЛЯ като неоснователна, молбата на Ю.М.А., действаща в качеството на настойник вместо поставената под пълно запрещение С.П.Г. с ЕГН **********, настанена в Дом за възрастни хора с психични разстройства с. Черни връх, В ЧАСТТА Й, с която се иска разрешение за разпореждане с част от влога, принадлежащ на С.Г. по банкова сметка ***  ***, BIC - *** „Банка ДСК” ЕАД гр. София – Финансов център „Смядово”, чрез теглене на сума в размер над 30,02 лв., до 38,83 лв. (тридесет и осем лева и 83 стотинки).

 

            ДА СЕ ИЗДАДЕ на недееспособния молител, представляван от настойника Ј, писмено разрешение за разпореждането с влога, съобразно настоящото решение.

            Препис от решението ДА СЕ ВРЪЧИ на молителя чрез настойника, на основание чл. 39, ал. 4 от ГПК.

            На основание чл. 64, ал. 3 от ЗСВ, настоящото съдебно решение, засягащо гражданския и здравния статус на поставената под пълно запрещение, подлежи на публикуване на интернет страницата на ВПРС без мотивите.

 

            Решението, в частта му, с която молбата се отхвърля, на основание чл. 538, ал. 1 от ГПК, може да се обжалва в едноседмичен срок от връчването му, пред Шуменски окръжен съд.

            В останалата му част, на основание чл. 537, ал. 1 от ГПК, решението не подлежи на обжалване.

            На основание чл. 538, ал. 3 от ГПК, решението, в частта му, с която молбата се отхвърля, не е пречка да се подаде повторно молба пред ВПРС за издаване на същото разрешение, както и за подаване на молба по чл. 83, ал. 2 от ГПК за освобождаване на недееспособния молител от държавна такса по настоящото дело.

 

 

Районен съдия: